Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan ata sporu Ağlı Sinan Kızak Yarışları 25 Şubat 2012 Cumartesi günü yapılacak.
Dededen toruna kalan ve hepsinin ayrı ayrı efsanesi olan yaklaşık 200 yıldır muhafaza edilen kızaklar, hafta sonu yaşlı ve genç binicileriyle tekrar gün yüzüne çıkacak. Hava şartlarında olağanüstü bir durum olmadığı takdirde 25 Şubat Cumartesi günü yapılacak kayık yarışlarına çok büyük bir katılım olması bekleniyor. Ağlı Belediyesi tarafından organize edilen yarışların hazırlığı Sinan Mahallesi Muhtarı Gürsel Öztürt öncülüğünde Sinanlı kayık sahipleri ve binicileriyle yapılacak. Kızak yarışları yanı sıra kardan adam yapma yarışları gibi bir takım çeşitli kış oyunları etkinlikleri de düzenlenecek. Ağlı ilçesi Sinan Mahallesi Muhtarı Gürsel Öztürk, Ağlı Belediye Başkanı Muharrem Dinç'i ziyaret ederek konu hakkında ön görüşmede bulundular. Kayık yolu hazırlıklarının başladığını belirten Öztürk, Belediye'den araç ve personel konusunda destek istedi. Öztürk, "Yarışmaya Canlıca, Yanımalaklı, Fermansız, Hacıesed, Karayılan, Cinibiz, Üzümlü, Alacakurt, Tatlıbela, Babacan, Yıldırım bilinen bu kızakların dışında ilçemiz dahilinden ve çevresinden kızakların ve biniciler tarihi yarışlara katılacak. Yaşmalara yerli ve ulusal yazılı ve görsel basında davet edilecek. Türkiye Geleneksel Sporlar Federasyonu yetkilileriyle de görüşmeler yapıldı ve yarışmalara davet edildiler" dedi.
Görüşmede Ağlı Belediye Başkanı Muharrem Dinç de, bütün vatandaşları Ağlı ilçesinde düzenlenecek kızak yarışlarına davet etti. Türkiye Geleneksel Sporlar Federasyonu ise web sayfasında tarihi Ağlı Kızak Yarışları ile ilgili verdiği bilgilerde şunlara yer verildi:
"Ağlı ilçelerine bağlı köylerde ve Kastamonu iline bağlı Küre ilçesinde 500 yıldır geleneksel olarak Kızak, yerel ismiyle de Kayık yarışmaları yapıla gelmektedir. İzlendiği zaman dünya kış olimpiyatlarında yapılan tek kişilik kızak yarışlarına büyük bir benzerlik gösterdiği hemen dikkat çekmektedir. Pist olarak seçilen bölgede iki ayak genişliğindeki alan ezilerek daha sonra sulandırılarak cam gibi buzlu bir zemin hazırlanmaktadır. Kızak üzerine sırt üstü yatarak başlanan yarışmalarda ortalama olarak 65 kilometre sürate ulaşılmaktadır. Ulaşılan bu yüksek sürat nedeni ile kızağın yavaşlaması ve durabilmesi için pistin orta noktasından itibaren yokuş yukarı çıkış başlamaktadır. Yarış kazanmanın şartı en uzak noktaya varabilmektir. Her yarışmacının üç kez yarışma hakkı mevcuttur. Yarışmalarda kullanılan kızaklar 120-130 santimetre uzunluğunda 21-22 santimetre genişliğinde ve yaklaşık olarak 4-5 kilogram ağırlığındadır." - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › 500 Yıllık Tarihi Kızak Yarışları Cumartesi Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?