Kastamonu Ağaç İşleri Odası Başkanı Ergün Can, bu yıl 5'incisi düzenlenen Kastamonu Ahşap Tanıtım Günleri'nden istenilen verimi alamadıklarını söyledi.
Can, Ahşap Fuarına bu yılda aynı standartlarda hazırlanmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Ancak maalesef il dışından bizlerden malzeme alacak insanları getiremedik. Çünkü dışarıda reklam çalışması yapamadık. Bu yüzden Kastamonu merkezi ile sınırlı kalarak fuarımızı gerçekleştirdik. Tabii her fuar bir tecrübe, inşallah bunların tecrübesi ile altıncı fuarı yapacaksan daha iyi, daha güzel ve daha olması gereken şekliyle yapmamız gerektiği konusu netleşti. Yapılacaksa ya tam yapılmalı ya da hiç yapılmamalı mı diye düşünüyorum. Tabii bunu sadece benim düşünce ile değil fuara katılan firmalar ilgili valilik, belediye, esnaf odaları birliği birlikte oturup karar verilecek. Ama katılan firmalarımız memnuniyetsizliklerini iyi bir şekilde bildiriyorlar" dedi.
Yaptıkları işleri profesyonel bağlamda yapmadıklarını söyleyen Ergün Can, "Amatör bir çalışma ruhuyla yapılıyor. Bunda da tabii ki tanıtım ve reklam eksikliği bizi bu duruma getirdi. Beşinci Ahşap Fuarında ilerleme kat etmemiz gerekiyordu ama o yolu kat edemedik. Fuar, komite çalışanları her yıl değiştiği için her yeni gelen ile yeni durumlar yeni figürler ortaya çıkıyor. İlk üç fuarda vali yardımcısı Ömer Faruk Ateş vardı. Tam işi öğrendi dediğimiz anda tayini çıktı Kastamonu'dan gitmek zorunda kaldı. Sora yerine diğer Vali Yardımcımız Atilla Kantay baktı. Şimdi başka bir vali yardımcımız bakıyor. Sürekli yeni baştan. Bu sebeplerden bir kurumsallık oluşmadığı için geçmiş arşiv oluşmadığı için sürekli sıkıntı oluşturdu" diye konuştu.
Ahşap Fuarını, Ağaç İşleri Odası olarak tek başlarına sırtlanıp yapabilme imkanlarının olanaksız olduğunu aktaran Ağaç İşleri Odası Başkanı Can, "Yani yapabilme imkanımız elemandır. Bu yüzden maddi gücümüz olmadığı için biz bu işi sırtlanamadık. Ama önümüzdeki yıl için bu iş yapılacaksa bir şekilde bunu eldeki imkanlar neticesinde en iyi şekilde yapmamız gerekiyor. Yapılmayacaksa da düşünmek istemiyorum ama başlamamak daha iyi. Çünkü esnaflar burada emek harcıyor, birikimlerini harcıyor, zamanlarını harcıyor. İstenilenin yüzde 60'ı karşılansa yüzde 100 isteyen yok zaten. O zaman yeterli oluyor ama şu an bunu maalesef yakalayamadık. Bu yüzden fuar katılımcılarımız hemen hemen aynı şeyi düşünüyorlar" ifadelerini kullandı.
Ahşap Fuarı'nın düzenlendiği zaman olarak ciddi bir değerlendirme yapılması gerektiğini ifade eden Can, şöyle konuştu:
"Zamansal olarak bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Bu Fuarı, Nisan, Mayıs veya Haziran ayları gibi mi yapmak gerekiyor veya Ekim gibi mi yapmak lazım. Çünkü Ağustos, Eylül aylarının çok uygun olmadığı konusunda herkeste bir fikir birliği var. Herkesin bu konuda bakış açısı farklı, kimisi Kastamonu içindeki yoğunluğu söylüyor. Tatilde İstanbul ve farklı illerde yaşayan Kastamonuluların buraya geldiği söyleniyor. Ama bize böyle bir yoğunluk lazım değil. Bize ticaret yapabileceğimiz, kendi ürünlerimizi satabileceğimiz tanıtabileceğimiz, sözleşme yapabileceğimiz kişiler lazım. Herkese. Ama bu halk tabiriyle kuru kalabalık buradaki. Ticari yönde bir etkisi yok."
Ahşap Fuarı'nın Kastamonu içerisindeki tanıtımının bile bu yıl çok yetersiz kaldığını anlatan Can, şunları kaydetti: "Kastamonu içindeki tanıtımda bu sene çok zayıf oldu. Çok kişinin haberi yok. Kendi ilçelerimizin bile haberi olmadı. Country tarzı eskitilmiş ahşap tarzın Kastamonu halkı daha kabul etmedi. Bizim insanımızın tercih ettiği bir ürün değil. Bizim daha 20 senemiz var, buna alışabilmek için. Çünkü biz, bu tarzın içinde yaşıyoruz, Kastamonu halkı pek hitap etmiyor ama dışarıda yaşayanlar bunun eksikliğini hissettikleri için, bizim ilgimizi çekmeyen ürünlere astronomik rakamlar ödeyerek alabiliyorlar. Bizim ihtiyacımız olan bu tür müşteri kitlesi ve fuarımıza bu müşterilerimizi çekmeliyiz. Kastamonu'yu tanıtmak, Mahmutbey camisini tanıtmak, Cide Gideros'u tanıtmak, Azdavay Kanyonlarını tanıtmak amaç bir bakıma da. Buraya geldiklerinde bir gün oraları gezdirmek, bir gün de fuarı gezdirip alışverişi yaptırmak amaç bu aslında. Ama bu amaca doğru bir tülü yoğunlaşamadık. Konuşmalarda gündeme geliyor ama henüz yoğunlaşamadık"
6. Ahşap Fuar Komitesi'nin kesinlikle esnaflardan ve esnafça düşünebilenlerden oluşması gerektiğine işaret eden Can, şöyle devam etti: "Esnafça düşünülmediği sürece bu tür ıkıntılar hep gündeme geliyor gelecektir de. Bizler esnaf olduğumuz için bu şekilde düşünmek zorundayız. Parayı hedeflemek zorundayız. Çünkü amaçlar kazanmak, fuara katılanları desteklemek ve geliştirmek. Buradaki esnaflar bütün ürünlerini emeklerini koyuyorlar. Odamızın bunu kaldırabilecek gücümüz olsa üstleniriz. Bir amaç yolunda ilerlememiz gerekiyor. Bu konuda bize maddi olarak gereken destek verilirse biz bu işi yaparız. Ticaret Odası, KESOB ve Ağaç İşleri Odası olarak birlikte hareket ederek, valilikten, belediyeden ve Özel İdareden de yapılacak maddi destek ile yardımı olurlarsa biz bu işi üstleniriz. ve esnaflar olarak düşünüp hareket edeceğimiz için çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar. Üzerinde çok önceden çalışmaya başlamak lazım. Şimdiden önümüzdeki senenin takvimini çıkarıp hareket ettirip hazırlık yaptırmalıyız" - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › 5. Kastamonu Ahşap Tanıtım Günleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?