Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Otomotiv Teknolojileri Kongresi OTEKON 2008' başladı.
UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından 'Otomotiv Teknolojileri Kongresi OTEKON 2008' başladı. Almira Otel'de düzenlenen basın toplantısında, 3 gün sürecek olan kongre hakkında bilgi verildi. Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kılıç, otomotiv sanayisinin önde gelen birçok kuruluşunun yer aldığı Bursa'da gerçekleştirilen kongrede, üniversitelerde ve sanayide çalışan bilim adamlarını, mühehdisleri ve sektörün gelişimine katkısı olan uygulamacıları biraraya getirerek teknolojik ve bilimsel gelişmelerin tartışıldığını söyledi. Çalışma ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel bir ortamda bilgi akışı sağlanarak ülkedeki otomotiv sektörünün gelişmesine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini anlatan Muhsin Kılıç, "Kongrede sunulacak bildiriler ve tartışılacak konular, Türkiye'nin otomotiv teknolojileri konusundaki araştırma, geliştirme çalışmalarının profilini ve düzeyini göstermesi açısından önemlidir. İki gün süresince, üretim teknolojileri, taşıt güvenliği, kontrol sistemleri, konfor ve yardımcı sistemler, test ve simülasyonlar gibi otomotiv teknolojileriyle ilgili çok konuda yapılan özgün çalışmalar sunulacak. OTEKON 08'de üniversiteler ve otomotiv sektörü kuruluşlarından çok değerli araştırmacı ve bilim adamları tarafından hazırlanarak gönderilen bildirilerin hakemler tarafından değerlendirilmesi sonucu 90 özgün bildiri kongrede sözlü ve 6 bildirinin de poster olarak sunulması uygun bulunmuştur. Kongrede bir ilk de gerçekleştirilecek. Sözlü sunulacak özgün çalışma ürünü bildiriler arasından seçilecek olanlar Sceince Citation Index tarafından taranan 'International Journal of Vehicle Design' dergisinde OTEKON 08 özel sayısı olarak yayınlanacaktır" dedi.
UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Ülkü ise Türkiye'de otomotiv sektöründe üretimin yanı sıra tasarım ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin dönem kazandığı ve Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için üniversitelerle, araştırma merkezleriyle ve UÜ'da faaliyete geçmiş olan teknolojik geliştirme bölgesiyle daha yakın iş birliği içinde çalışmalar yapmak gerektiğini dile getiren Sedat Ülkü, "Bir araçta yaklaşık 5 bin parça olduğu düşünülürse bu karmaşık sistemde üretim kadar tasarımın önemli olduğu açıktır. İşte bu amaçla bilgi paylaşımı açısından bu kongremizi geleneksel hale getirdik. Türkiye'de 1970'den beri otomotiv sanayinde büyük gelişmeler olsanı rağmen ne yazık ki Ar-Ge faaliyetleri aynı ölçüde gelişmedi. Türk ekonomisinde otomotiv sektörünün payı düşünülürse istenilen hedeflere varabilmke için teklonojik yenilikler şarttır. Gelişmiş ülkelerdeki kişi başına düşen otomobil sayısıyla bunun için gerekli olan altyapı ve yan sanayi bizden çok ileridedir. Aynı seviyeye ulaşabilmek için otomotiv tasarımı yanı sıra buna bağlı diğer sektörlerinde aynı ölçüde Ar-Ge faaliyetleri içinde olması gerekir" diye konuştu.
UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran da üniversite-sektör işbirliğine önem verdiklerini belirterek, otomotiv sektörüyle üniversiteyi biraraya getiren ortamın oluşması için çalıştıklarını hatırlattı. Torino Politeknik ile yürüttükleri 'Çift diplomalı program' hakkında da bilgi veren Yurtkuran, sektörün daha da gelişmesi için özverili bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
(OMR-MŞ) 03.06.2008 10:46 TSİ
Son Dakika › Yerel › 4. Otomotiv Teknolojileri Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?