3+1 İşletmelerde Öğrenci Talebini İkiye Katladı - Son Dakika
Yerel

3+1 İşletmelerde Öğrenci Talebini İkiye Katladı

3+1 İşletmelerde Öğrenci Talebini İkiye Katladı

Sakarya Üniversitesi'nce Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine yönelik Nitelikli İşgücü Yetiştirme Projesi adı altında başlatılan 3+1 Eğitim Modeli, ilk meyvelerini verdi.2 bin kadar öğrenci sanayi kuruluşlarında stajını başarıyla tamamlarken, 1120...

07.02.2013 19:30

Sakarya Üniversitesi'nce Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine yönelik Nitelikli İşgücü Yetiştirme Projesi adı altında başlatılan 3+1 Eğitim Modeli, ilk meyvelerini verdi. 2 bin kadar öğrenci sanayi kuruluşlarında stajını başarıyla tamamlarken, 1120 öğrencinin de törenle bahar dönemi yerleştirmeleri yapıldı.

Sakarya Üniversitesi ile proje ortağı olan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası(SATSO) tarafından yürütülen 3+1 Eğitim Modeli kapsamında Bahar dönemi yerleştirmeleri yapıldı. Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen Öğrencileri İşletmelere Yerleştirme törenini; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SAÜ. Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ. MEYOK Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SSMMMO Başkanı Selahattin Çakırsoy, çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.

Tören 3+1 Eğitim Modeli tanıtım filmi ile başlarken, açılış konuşmasını MEYOK Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık yaptı. Prof. Dr. Sarıbıyık, bu programın nitelikli işgücünün yanında, öğrencilere mezuniyet sonrası iş imkanı ve sorumluluk duygusu kazandırdığını belirterek, "Güz dönemi olarak ilk uygulamaya 2 bin dolayında öğrencimiz ile başladığımız 3+1 modeli ile öğrencilerimiz yeteneklerinin farkına varırken, iş hayatı tecrübesi edindi. Öğrencilerimiz de, işletmelerimiz de bu durumdan oldukça memnun kaldı" dedi.

3+1 Eğitim Modeli'ne katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Prof. Dr. Sarıbıyık, "Uygulama o kadar başarılı oldu ki, ikinci yerleştirmeleri yapacağımız Bahar Dönemi için öğrenci sayımız, talebi karşılamıyor. Öğrenci sayımızın iki katı işletmelerden talep geldi. Talebin bu denli fazla olması bizi sevindirirken, tamamını karşılayamamamız noktasında üzüntülüyüz. Ancak işletmelere buradan şunu söylemek istiyorum. Önümüzdeki dönem taleplerinizin tamamının karşılanması için gerekli altyapıyı oluşturacağız. Kesinlikle sorun olmayacak" şeklinde konuştu.

Projenin genel hatları ve hedeflerini de anlatan Prof.Dr. Sarıbıyık, öğrencilerin işletmelerde 16 hafta staj gördüklerini. Stajları boyunca üniversite tarafından sigortalarının yapıldığını belirterek, "Bu dönem bize müracaat eden 1300 işyeri, 2200 öğrenci talebinde bulundu. Biz bu talebin 1120' sini karşılayabildik" dedi.

3+1 Eğitim Modeli kapsamında işyerinde staj yapan Ayşen Akıt, uygulamanın kazandırdıklarını anlattı. Stajın çok ciddi bir iş tecrübesi kazandırdığını söyleyen Akıt, "İşyerinde birçok şeyi tek başıma yapabiliyorum artık. Hatta bir konu üzerine fikir yürütüp, fikir verebiliyorum. Kendime olan özgüvenim arttığı gibi, mezun olmadan iş sahibi oldum. Stajımın bitmesinin ardından işyeri beni kendisi sigortalı yaptı ve çalışmaya devam ediyorum" dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye'de bir ilk olan bu modelin başarılı olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlarken, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sakarya'daki girişimcilerin global düzeyde rekabet edebilir hale gelebilmesi için Ar-Ge,

İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması

amacıyla, Sakarya Üniversitesi ile çeşitli programlar yaptıklarının altını çizen SATSO Başkanı Kösemusul, "Teknokent işbirliği ile 'Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz' konulu çalıştayın ardından, Sakarya'nın vizyonu olabilecek otomotiv çalıştaylarını tamamladık. 'Üniversite-Sanayi İşbirliği Süreçlerinde Karşılaşılan Darboğazlar' konulu paneli gerçekleştirdik. TEKNOPARK Projesi'nde yine birlikteyiz. Çok güzel bir sinerji yakaladık. Bu işbirliğinin bu şekilde devam etmesini arzu ediyoruz" dedi.

Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde söylenildiği gibi, "Bizim yeterince petrolümüz, doğalgazımız, altın madenlerimiz olmasa da;

genç, dinamik, üretken, zeki bir iş gücümüz, insan kaynağımız var." diyen Başkan Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti; "Mevcut kaynaklarımızı doğru, verimli kullandığımızda, hedefe ulaşmak için önümüzde hiçbir engel olmayacağı kanaatini taşımaktayız. Türkiye'nin 2023 vizyonunda insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada rol oynayacak gençler istiyoruz. Bu da nitelikli ve kaliteli eğitimle gerçekleşecektir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak amacımız; Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak."

3+1 Eğitim Modeli, Türkiye'de örnek olduğunu da kaydeden Başkan Kösemusul, "Bugün 3+1 Eğitim modelinde 2. Dönem yerleştirmeleri başlıyor. Eğitiminizde fark yaratacağına inandığım bu projeden, en iyi şekilde yararlanın.

İster mezun olduğunuz bu ilde, ister doğduğunuz illerde hedef belirleyerek çalışın. Sakarya'nın, Türkiye'nin gelecek vizyonunda yükselen yıldız ili olacağına inancımız tamdır. SATSO'da mezun olunca size yardımcı olacak Ar-Ge birimimiz mevcut" şeklinde konuştu.

"Bizler sizin elinizden tutmaya hazırız, yeter ki siz bir adım atın" sözleriyle öğrencilere seslenen Kösemusul, "Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bu projeye, işverenler anlamında büyük destek vermiştir. Bu örnek çalışmaya destek veren, tüm işverenlerimize buradan özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Kendi işletmem de bu projeye katıldı. 7 öğrenciyle birlikte mesai veriyoruz. Çalışmada emeği geçen başta Rektörümüz Muzaffer Elmas'ı ve eğitimcilerimizi kutlar, öğrencilerimizin bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmelerini arzu ederiz" dedi.

SAÜ. Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, yıllardır konuşulan ancak uygulama noktasında hep tereddüt edilen bu konu Ticaret ve Sanayi Odamızın da desteği ile nihayet uygulamaya geçti. Bu uygulama ile öğrencilerimizi iş dünyası ile birlikte yetiştirmiş oluyoruz diyen Prof. Dr. Elmas; "Üniversite ile sanayi imkanlarını karşılıklı en iyi şekilde kullanmış oluyoruz" dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Durmuş Günay, bu projenin başarısının tüm ülkeye örnek olacağını belirterek; "Sakarya Üniversitemiz, adeta bir çoban yıldızı gibi parlıyor. Ankara'dan SAÜ böyle görünüyor" dedi.

Konuşmaların ardından 3+1 Eğitim Modeli'nde yerleştirilen öğrenciler arasında düzenlenen Rapor Yarışmasında dereceye giren iki öğrenciye ödülleri Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar tarafından verilirken, 1120 öğrencinin işyerlerine yerleştirmeleri otomatik yerleştirme sistemi ile gerçekleştirildi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 3+1 İşletmelerde Öğrenci Talebini İkiye Katladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement