Demokrat Parti (DP) GİK Üyesi Samet Ocakoğlu, "Tarihin şahitliğinde demokrasi, adalet ahlakı, ilim ve hukuk yolunda verilen fazilet mücadelesi sürdürülecektir" dedi.
DP misyonunun önde gelen isimlerinden olan Samet Ocakoğlu, merhum Başbakan Adnan Menderes'in genel başkanlığı döneminde görev yapan DP 11. Dönem milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili olarak 27 Mayıs askeri darbesine karşı açtığı davanın hukuki süreci hakkında bilgi verdi.
Davanın tüm taraflarca kayıtlı hukuka uygun değerlendirilmesi ve yargı tarafından hukuka uyumlu şekilde karara bağlanmasının sadece darbe mağduriyetlerini bir nebze onarmakla kalmayıp Türkiye'nin gelecekteki hukukuna da tasarım yapacağını savunan Ocakoğlu, "Diğer yanda, siyasi gündemi uzun süre meşgul eden yeni anayasa yapılması çalışmalarının, hiç bir döneme nasip olamamış sayısal çoğunluğa sahip iktidar döneminde başarısızlığa uğraması her ne kadar bir uzlaşma zorluğu mevcudiyeti algısını bizlerde oluştursa da; gerek yüce Meclis zeminindeki ferdi irade beyanları, gerekse TBMM'den ve siyasi yapılardan yansıyan görüntülerde 27 Mayıs darbesinin hukuksuzluklarına hukuk tevdi edilebileceği düşünülmüştü. Her ne kadar davamı, hakkın iadesini bir ihsan konusu değil de, hukuki hak olduğu ve iadesinde geç kalındığı ve bu konularda toplum önünde türlü siyasi illüzyonlar yapıldığı kanaatimizle açmış olsak da; Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kurmuş, çalışmalar yapmış ve binlerce sahifelik rapor düzenlemiş TBMM'de ve özellikle iktidar kanadından, milletvekillerinin yasama iradesini kullanma konusunda rahat bırakılmasıyla ve meydanlarda ifade edilenlere uygun girişimlerle bu yaraların bir nebze sarılabileceğini düşünmekteydik. Şubat 2014'de TBMM'deki temaslarımda pek çok milletvekilimizin bu konuda samimi niyet içerisinde olduğunu şahsen görmüştüm" dedi.
"Yaşama paralel hale gelmiş, nemacı tiyatrovari bir hakim pozisyon aktivitesi adeta yollarımızı tıkamaktadır" diyen Ocakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ateş düştüğü yeri yakar. Elbette yiğitlik isteyen bir iştir bu yollarda durmak. Geride kalan günlerde Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü diplomat önündeki Türkiye fotoğrafını yorumlarken, mazinin oluşturduğu ve çıkarlarımız olan hedeflerden hatta Kopenhag kriterlerinden nasıl uzaklaşmakta olduğumuz anlatmaktadır. Davalı TBMM'yi temsilen Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından davamıza verilen cevabı okuduğumda, ülkemin hukuku ve TBMM'nin şahsiyeti adına yüzüm kızardı. Kurum temsil ettiği yüce meclis iradesi ile çelişerek 27 mayısın ne olduğunu yargıya beyan etmekte samimi davranmamış ve 27 Mayısı müdahale olarak tanımlamıştır. Halbuki TBMM'nin yasama iradesini yansıtan organlarından olan Dilekçe Komisyonu Başkanlığı, bir komisyon kararı olan yazısında 27 Mayısın ne olduğunu açık ve anlaşılır şekilde ifade etmiştir. TBMM adına mahkemeye verilen ve davanın reddinin talep edildiği dava cevabında hak sahibi 11. Dönemin görevinin 27 Mayıs 1960'da sona erdiğini beyan ederken, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı olay hakkında Meclis fesih edilmiştir vurgusu yapmaktadır"
"HAKLI DAVAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"
Avukatı Gökhan Karateke'nin kararı temyiz ettiğini açıklayan Ocakoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: "Hak ve Adalet duygusunu bütün zamanlar için aydınlatacak, geleceğin Demokratik Parlamenter Rejimi hukukuna ışık tutacak yönde karar talebimiz sürmektedir. Dava hakkında hukuki süreç devam etmektedir. Dilerim yollarımıza dikilen musibetler, rahmete dönüşür vatan toprağında yeşerir. Haklı davamızla ilgili başımız diktir. Öykümüz siyasi illüzyonlara da teslim edilmeyecektir. Ayrıca davamızın bu aşamasına kadar yanımıza gelebilende olamamıştır. 27 Mayıs davam karşısında muhataplarımızın bugüne kadar ki yaklaşımlarını ve ifade ettiğimiz mahkeme kararını içimize sindiremiyoruz. Vazgeçilmezimiz olan yargı zemininde haklı davamızı sürdüreceğiz" - AYDIN
Son Dakika › Yerel › 27 Mayıs Davasında Süreç Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?