Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, "Bir zamanlar bu ülke, başka ülkelerden tonu 2 bin 500 dolardan ray alıyordu, şimdi biz üretiyoruz bu rayları ve yaklaşık 800 dolara veriyoruz" dedi.
Demirel, Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve KARDEMİR iş birliğinde KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenen "2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, bir ülkenin büyüklüğünün ekonomisi ile ölçüldüğünü ve her ülkenin ekonomisi kadar konuşabildiğini söyledi.
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediğini vurgulayan Demirel, "Türkiye'de şirketlerin rakipleri ile rekabet edebilmeleri artık çok hızlı mal alıp satmaları ile mümkündür. Bunu nasıl yapacaklar. Biz çok ileri teknoloji ülkesi değiliz. İhracatımızdaki malların büyük bir kısmı büyük tonajlı ağır mallardır. Biz bunları kitle halinde taşıyabilecek sistemler kurmak zorundayız. Ülkemizin üç tarafı denizler ile çevrili olduğuna göre malların ve hizmetin hızlı hareketi ancak ülkemizin limanları ile mümkün. Limanlara ulaşabilmek demiryolları ile mümkündür. Bunun dışında bir yolla 2023 hedefi hayal olur. Dünyaya mal satacaksınız ve bunu bir şekilde ulaştırmak zorundasınız. Hızlı bir nakliyat ancak demiryolu ile olabilir" diye konuştu.
Türkiye'de yakın bir zamana kadar daha rayın bile yapılamadığına dikkati çeken Demirel, şöyle devam etti:
"Bu ülkede ray almak için bakanlar kurulu kararı gerekiyordu. Bir zamanlar bu ülke, başka ülkelerden tonu 2 bin 500 dolardan ray alıyordu, şimdi biz üretiyoruz bu rayları ve yaklaşık 800 dolara veriyoruz. TCDD ile çift taraflı çalışıyoruz. Onlara ray satıyoruz ve onların en büyük müşterisi olarak malımızı taşıtıyoruz. Arada para dönmeden yapıyoruz bu işi. Artık bizden bakkaldan çiklet satın alır gibi hızlı tren rayı ve normal rayı alıyorlar. Biz bu işi çok kolaylaştırdık. Demiryolu dediğiniz zaman ray, makas, lokomotif, vagon ve aksesuarlarınız olacak. Bunların hepsi çelik. Çelik denilen şey sihirlidir. Eğer çeliğiniz yoksa ülkenin kalkınmasından bahsedemezsiniz."
3 milyon ton üretim hedefi
Şu anda 1 milyon 900 bin ton üretim hedefini yakaladıklarını vurgulayan Demirel, bu hedefin 2014 yılı ortasında 3 milyon ton olacağını vurguladı. Fadıl Demirel, kaliteli çeliği Türkiye'de KARDEMİR'in üretebileceğine dikkati çekerek, " Bunun teknik nedenleri var. Biz cevheri raya çevirebilen tek kuruluşuz. Bizim dışımızda olanlar uzun mamulleri hurdadan yapıyorlar. Demiryolu mamulleri uzun grup içerisine giriyor. Dolayısıyla bu kaliteli çelikleri biz yapmalıyız. Bizim görevimizdir. Sadece ray haddehanesi kurmakla olmuyor. İyi bir çelikhane gerekiyor. Sürekli döküm tesisi, ham madde ve yüksek fırın olmadan olmaz. Bu nedenle ben ray haddehanesi kuruyorum diye kimse bu işi yapamaz. Bunlara sahip olduğumuz için biz ray üretimine el attık. Demiryolu ve raylı sistemler üretiminin ana üssünü Karabük'e taşımak istedik. Bunun sanayi ve bilimsel ayağını üniversitemiz ile gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.
Karabük'te üniversite ile birlikte "Raylı Sistemler mühendisliği", "Demir Çelik Enstitüsü" ve "Test Merkezi" kurduklarını belirten Demirel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Yılda 450 bin ton ray üreteceğiz. Dünyanın en modern ray haddehanesi bizdedir. Demiryolu teker üretimi yapacağız. 30 ay içerisinde demiryolu teker üretimine başlayacağız. Yılda 2 yüz bin ton teker üreteceğiz. Ülkemizin tüketimi yaklaşık 50 bin. Geri kalanını da ihraç edeceğiz. Rayın ve tekerin yanında makas üretimi ve vagon yapıyoruz. Tekeri ve rayı bizim yapmamız gerekiyordu. Sadece teker haddehanesinin 140 milyon dolar maliyeti var. Teker, makas, vagon ve rayın hepsinin bir entegrasyon içerisinde yapılması lazım gelir. Bunlar yapılmadığı müddetçe ülkede demiryolunu gerçekleştiremezsiniz."
Karabük Valisi İzzetin Küçük, TCDD Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanı Kasım Özdemir, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük Emniyet Müdürü Oktay Keskin, iş adamları, akademisyenler ve çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyumda ayrıca Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanı'nda "1900'den Bugüne Hicaz Demir Yolu Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi. - Karabük
Son Dakika › Yerel › '2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?