Tunceli Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Dersim Sempozyumu, açılış konuşmaları, Kürt sorunu ve çözüm süreci başlıklı açılış paneliyle başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, 2011 yılında Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi önerisinde bulunduğu için tehditler aldığını söyledi. Tunceli Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Dersim Sempozyumu'nun açılışı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılışa, Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Rektör Durmuş Boztuğ ile çok sayıda akademisyen, bilim insanı ve gazeteci katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Durmuş Boztuğ, Dersim katliamı ve Dersim isminin iadesiyle ilgili tartışmalara değinerek, "2011 yılında basına bir beyanat vermiştim. Orada demişim ki devlet Dersim 37-38'le yüzleşmeli, mecliste bir araştırma komisyonu kurmalı, bu araştırma komisyonunda 37-38 yıllarında yaşanan katliamda kastını; amacını aşan görevliler varsa ortaya çıkarılıp özür dileyip gerekirse bir anıt dikelim. Yine referandum yaparak Dersim ismini geri verelim demiştim. Ben bunları dediğimde tehditler aldım. Enteresan bir anımı paylaşayım sizlerle. Kendisinin Tuncelili olduğunu beyan eden bir yurttaşımız bana hakaret içeren mesaj yollamıştı. Sen kim oluyorsun ey rektör, Cumhuriyet ve Atatürk'ün verdiği Tunceli ismini değiştirmeye cüret ediyorsun. Sen bu fikirleri Amerika'daki hocandan mı alıyorsun? Tunceli ismini cumhuriyet vermiştir değişmez. Tunceli ömür boyu Tunceli kalacaktır. Altına da imza atmış "Atatürk'ün Tuncelili kızlarından birisi" diye. İnşallah şu anda kamuoyunda açıklanmasını beklediğimiz demokratikleşme paketiyle bir kaç ay içinde hem ilimizin hem üniversitemizin adının Dersim olduğu günleri de göreceğiz" dedi.
Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Rektör Durmuş Boztuğ'un yaptığı ve Prof. Dr. Mesut Yeğen, Prof. Dr. Yasin Aktay, Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan ve Hollandalı Sosyolog Dr. Joost Jongerden'in konuşmacı olarak katıldığı Kürt sorunu ve çözüm Süreci konulu panele geçildi. Sosyolog Dr. Joost Jongerden yaptığı konuşmada müzakere sürecine ilişkin eleştirilerde bulundu. Jongerden, "Bir tarafta kocaman bir devlet var, diğer tarafta bir adam. Sağlıklı bir müzakere için iki taraf da eşit olmalıdır. Somut olarak Abdullah Öcalan'ın danışman seçme hakkı olması gerekiyor. Şu anda öyle bir durum yok. Taraflar eşit değil. Taraflar eşit olmayınca sonuç da sakat olabilir" diye konuştu.
Dersim isminin iadesine ilişkin de görüşlerini dile getiren Jongerden, "Tunceli artık Dersim olacak. Kürtçe bir isim geri veriliyor ama aynı zamanda Kürtçe'de eğitim hakkı yok. Devlet her şeyi kendi belirlemeye kalkınca sonuç böyle oluyor" şeklinde konuştu.
Üç gün sürecek olan sempozyuma bilimsel kurul tarafından 62 sözlü, 13 poster bildiri de kabul edilirken, il dışından aralarında bilim insanı, akademisyen ve gazetecilerin bulunduğu çok sayıda kişi katılıyor. Sempozyumda, Kürt sorunu, Alevilik, dil, politik tarih, Ortadoğu, edebiyat gibi konuların tartışılacağı belirtildi. - TUNCELİ
Son Dakika › Yerel › 2. Dersim Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?