Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır" diyerek, nefes ölçüm testinin ihmal edilmemesini istedi.
Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bir karaciğer hastalığı olan KOAH hakkında bilgi verip, korunma yöntemlerini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, "T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği, Dünyada KOAH bilincini artırmak üzere kurulan GOLD (Global Initiative of Obstructive Lung Disease) ve Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde ortak GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) Türkiye Projesi kapsamında her yıl Dünya KOAH Günü etkinlikleri yaparak toplumumuzda KOAH farkındalığını ve bilincini artırmayı hedeflemektedir.
Bu yıl Dünya KOAH Günü, 19 Kasım 2014 olarak belirlenmiş ve herkesin kolayca yapabileceği "Yürüyüş" tema olarak seçilmiştir" ifadelerini kullandı.
"KOAH "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı"nın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. KOAH, hava yollarını tıkayan, nefes darlığına sebebiyet veren ilerleyici bir akciğer hastalığıdır" diyen Şener şunları söyledi:
"KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Türkiye'de mevcut KOAH'lı hastaların sadece yüzde 10'unun tanı almış olması ve ancak yüzde13'unun hastalığı için bir ilaç kullanıyor olması acı bir gerçeğimizdir.
Dünya KOAH Günü ile Bu Yaygın ve Tahrip Edici Akciğer Hastalığına Karşı Bilinci Artırmak amaçlanmaktadır. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içerisinde en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir.
Bütün dünyada, KOAH ile ilişkili bilinen en önemli risk faktörü sigara içmedir. Diğer önemli risk faktörleri arasında meslek gereği maruz kalınan toz ve kimyasallar, havalandırmanın kötü olduğu ortamlarda ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan "biomass" yakıtlardan (kömür, odun, tezek vb.) çıkan duman yer alır. Türkiye'de sigara içimi kadar, özellikle kırsal alanlarda yaygın olarak kullanılan odun sobaları ile ısınma/yemek pişirme amacıyla bitki kökleri ve hayvan atıklarından yapılmış olan yakıt kullanımı hastalık gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve "alevlenme ya da atak" olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir.
KOAH tanısı, öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetleri olan hastalarda nefes ölçüm testi ile konulur.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Sağlığın iyileştirilmesi ve korunması için haftanın en az beş günü, günde en az 30 dakika süre ile orta yoğunlukta fizik aktivite (örneğin yürüyüş) önerilmektedir. Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz. Bu şikayetleriniz var ise, mutlaka aile hekiminize ve göğüs hastalıkları uzmanına başvurunuz." - MALATYA
Son Dakika › Yerel › 19 Kasım Dünya Koah Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?