16. Sapanca Şiir Akşamları'nda Söyleyişi ve İmza Günü - Son Dakika
Yerel

16. Sapanca Şiir Akşamları'nda Söyleyişi ve İmza Günü

16. Sapanca Şiir Akşamları\'nda Söyleyişi ve İmza Günü

Büyükşehir 16. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günü TES-İŞ Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi.

14.10.2016 13:36

Büyükşehir 16. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günü TES-İŞ Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi. Buluşmada şiirin 'his ve müziğin birleşimi' olduğu yönündeki yorumlar dikkat çekti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 16. Sapanca Şiir Akşamları programı kapsamında TES-İŞ Anadolu Lisesinde önemli şairlerin yer aldığı 'Söyleşi ve İmza Günü' düzenlendi. Şafak Çelik, Sevgi Yerlioğlu gibi Türk şairlerin yanında Makedon şair Katitsa Kulavkova da söyleşiye katılarak öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Söyleşi sonunda TES-İŞ Anadolu Lisesi öğrencileri şairlerle sohbet etme ve kitaplarını imzalatma imkanı elde ettiler. Söyleşide ilk söz alarak şiirin tanımı ile ilgili konuşan Makedon şair Katitsa Kulavkova, "Herkes şair olamaz ama birçok insan şiiri hissedebilir. Şiirde imgelerden yararlanırsınız ve imgeleri savaş ya da barış gibi hangi amaçla kullanacağınız size kalmış. Örneğin kılıçla hem savaşılabilir hem de kılıç barışçıl amaçlarla bir müzede sergilenebilir. Kılıcı ne olarak kullanacağınız size bağlı. Şunu da unutmamalıyız ki; hepimizin birçok kimliği var. Hem anneyiz, hem öğretmeniz, şairiz aynı zamanda kadınız. Bütün kimliklerimiz birbiriyle çatışır ama onların barışı sağladığı yerden şiir doğar. Yani şiir çatışan bütün kimliklerimizin toplamıdır ve kimliklerimizin harmoni oluşturduğu yerde ortaya çıkar" dedi.

Şiir yazma süreciyle ilgili konuşan şair Şafak Çelik ise, "Şiirle yapmak istediğimiz şey yeni bir şey söylemek değil. Yazarken tabii ki etkilendiğimiz bir güç veya bir etkiyle yazıyoruz. Ama bunu yaparken işin estetik kısmına önem veriyoruz. Bir söz söyleyip ortaya bir değer koyacaksak bunu en güzel şekilde yapmamız gerekir. İstediğiniz konuda bir şey yazabilirsiniz ama şunu da belirtmek gerekir ki; bunu belli kurallar içinde yapmalıyız. Çalışmayla, kuralları öğrenerek, kalıplara bakarak kendince bir metin oluşturabilirsiniz. Ama şiirin özü hissetmekle alakalıdır. Hissetme duygusu ise çalışarak, kafa yorarak kazanılmaz" ifadelerini kullandı. Söyleşide son olarak söz alan ve şiirin geleceği hakkında ümitli olduğunu belirten Sevgi Yerlioğlu, "Şiir ne kadar okura ulaştıysa o kadar çok anlamı ve değeri oluyor. Ahmet Haşim 'şiir söz ve müzik arasında ama müziğe daha yakın bir yerdedir' der. Bu sebeple yabancı bir şarkı ya da şiir dinlediğimizde sözlerini anlamasak da duyguları anlayabiliyoruz. Şarkı nasıl his ve nota üzerine kuruluysa şiir de böyledir. Şiir çok okunmaz derler ama şiir etkinlikleri gittikçe artıyor. Bu tarz etkinlikler olduğu müddetçe de şiiri çok güzel bir gelecek bekliyor" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 16. Sapanca Şiir Akşamları'nda Söyleyişi ve İmza Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement