Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Mart Tıp Bayramı ve Geleneksel Önlük Giydirme Töreni, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu'nda gerçekleşti.
Programa Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Büyükşehir Beleye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Tıp Fakültesi Dekanı Sabri Selçuk Atamanalp, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp, tıp okullarının ve doktorların öneminden bahsetti. İlk tıp okulunun 14 Mart 1827 tarihinde İstanbul'da açıldığını hatırlatan Atamanalp şöyle konuştu. " Türkiye'de ilk modern tıp eğitimi 14 Mart 1827 tarihinde başladı. Ancak 1919'daki 14 Mart işgal altındaki tıp okulunda tıp okulu öğrencileri ve doktorlarının toplanarak işgali protesti etmeleri ile farklı bir anlam kazanmıştır. Kurtuluş savaşını başlatmak için bandırma vapuru ile yola çıkan Atatürk'ün yanında da doktorlar vardı. Kurtuluş savaşının her anında tıbbiyelinin kanı ile teri vardır. ve bir dönem tıp okulu öğrencilerinin tamamı şehit ya da gazi olduğu için mezun verememiştir. Doktorla savaş sonrası Cumhuriyet'in ilanında da önemli rol oynamış ve hak ettikleri tıp bayramı 1937 de 14 Mart'ta kutlanmaya başlamıştır" dedi.
Geçmiş yıllarda sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıların tarihe bir leke olarak düştüğünü söyleyen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan, 2002 yılından beri yapılan yeniliklerle eksikliklerin ve olumsuz neticelerin önüne geçildiğini söyledi.
Pazar günü akşam saatlerinde Ankara'da gerçekleşen bombalı saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı'nı kutladı. 'Her meslek alanı çok değerlidir ve kendi içerisinde zorluklar barındırır ama tıp mesleği ise direk inasn hayatıyla ilgili olduğu için büyük bir önem arz etmektedir' diyen Koçak, doktorluğun kutsal bir meslek olduğunu söyleyerek, doktorların aynı zamanda hayata hizmet ettiklerini belirtti.
Koçak: "Doktorluk hem hayatla hem de insanla doğrudan ilgili. Doktorluk hastalığı iyileştirmek, hafifletmek veya önlemek amacıyla başvurulan teknik ve ilmi çalışmaların tümünü ifade etmesiyle yapılan en kutsal görevlerden biridir. Acı çekene yardım etmesiyle doktorluk bir sanattır. İnsan kültür ve biliminin en eskilerindendir. Doktorluk hata kabul etmeyip, sürekli olarak gelişim ve yenilik gerektiren özverinin esas olduğu bir meslektir. Doktorluk eski adıyla tabip, ama gerçekteki doğru isim hekimliktir. İnsan ve sağlıkla ilgili tüm meselelere hikmet nazarıyla bakılmasından dolayı hekimlik ismini almıştır. Doktorluk tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en itibarlı mesleklerdendir" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından akademik kariyerleri yükselen öğretim görevlilerine cüppeleri giydirildi. Tören, daha sonra 200'ün üzerinde öğrenciye de önlüklerinin giydirilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › 14 Mart Tıp Bayramı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?