Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile "1. Dünya Savaşı'nda Propaganda ve Milli Kimlik İnşası" adlı konferans düzenlendi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlık Konferans Salonundaki Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Köroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recai Dönmez, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Sivas, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. İhsan Güneş ve Doç. Dr. Kemal Yakut, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Ali Umut Türkcan ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe de yer aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yakut, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılında hem Türkiye'de hem de Dünya'nın değişik yerlerinde konuyla ilgili çeşitli bilimsel etkinlikler ve toplantılar yapıldığına dikkat çekerek, bu konferansın da bu kapsamda yapıldığını kaydetti.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Köroğlu, 1. Dünya Savaşı'nın, ülkemizde yeterince araştırılmayan bir konu olduğunu öne sürdü. Köroğlu, "Bu savaş ile edebiyat ve propaganda arasındaki ilişki neredeyse bütünüyle ihmal edilmiştir. Ulus-devlet oluşumu açısından bütün dost ve düşmanlarının gerisinde kalan, propaganda için gerekli maddi alt yapıdan yoksun olan Osmanlı İmparatorluğu, edebiyat ve kültürünü seferber etmekte çok zorlanmıştı. Osmanlı aydınları, cepheye ve cephe gerisine yönelik bir propaganda alanını oluşturmayı bir türlü başaramamış, en sonunda savaşın yol açtığı olanaklardan da yararlanarak asıl eksiğe, ulusal kültürün ve kimliğin inşasına yönelmişti. 'Türk Edebiyatı ve 1. Dünya Savaşı 1914-1918' adlı kitabımda dönemin savaşla ilgili edebi ürünlerini, üretildikleri tarihsel bağlamla etkileşimleri doğrultusunda konumlandırarak yorumladım. Kitap, milli kimlik inşası, savaş propagandası ve Türk Edebiyatı konusunda kapsamlı tahliller içeriyor" dedi.
Köroğlu, konferans sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 1. Dünya Savaşı'nın 100. Yılında 'Milli Kimlik İnşası' Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?