Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Op. Dr. Fuat Bulut, uzun süren ses kısıklığının kanser habercisi olduğunu söyledi.
Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi nedenlerin ses kısıklığına neden olabileceğini belirten Op. Dr. Bulut, guatr cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi gibi ameliyatlar sonrası ses kısıklığının gelişme riskinin olduğunu ifade etti. Op. Dr. Bulut, "Ayrıca nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler ile de görülebilir. Ses kısıklığının başlangıcı, süresi, uygulanan tedavileri, daha önce ses kısıklığının olup olmadığı, sigara kullanımı, hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, geçirdiği cerrahi girişimleri, hastanın psikolojik durumu değerlendirilmelidir. Seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, ses tellerinde patolojiye neden olabilen farenjit, sinüzit, alerjik rinit araştırılmalıdır. Poliklinik şartlarında endoskopik olarak ses tellerinde nodül, polip, kanser, reflü ya da ses oluşumu sırasında kapanma bozukluğu olup olmadığı değerlendirilir" dedi.
"SES KISIKLIĞINDA SES İSTİRAHATİ ÖNEMLİDİR"
Ses kısıklığında ses istirahatinin önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Bulut, "Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir. Hastalığın durumuna göre botoks tedavide kullanılabilir. Ses teline cerrahi işlem gerekliyse geciktirilmemelidir. Erken evre ses teli kanserinde kısa süreli cerrahi yeterli iken, ileri evre ses teli kanserlerinin tedavisinde ise evreye göre açık ya da kapalı teknik cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olarak değişmektedir. Ses kısıklığı 10 günden uzun sürüyorsa mutlaka KBB doktoruna başvurulmalıdır. Ses kısıklığı ortaya çıktığında konuşmaktan çekinin. Sigara içmeyin. Bol su tüketin. Acılı, baharatlı, ekşi gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçının. Yüksek ses ile uzun sureli konuşmalar yapmamaya çalışın. Alkollü ve kafeinli gıdalardan uzak durun. Tok olarak uyumayın" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yaşam › Uzun Süren Ses Kısıklığı Kanser Habercisi Olabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?