Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü'nün düzenlediği "Yerli Bir Nota Yazılımının Müzik Araştırmalarına Katkısı: Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu" semineri, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Ulvi Cemal Erkin Salonu'nda gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Hesaplamalı Müzik Teknolojileri Bölümü'nden Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü'nden Yrd. Doç. Esra Berkman "Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu, hesaplamalı müzikoloji alanında çalışıyor. Matematik müzik ilişkisini ele alan pek çok makalesi, yazısı olmakla birlikte yeni çıkan Müzik Aritmetiği ve Ses Sistemleri kitabı mevcut. Hocamız kitabını bölümümüze hediye etti. Makam müziği çalışan kişiler ve müzikolojide de çok faydalananlar olacaktır bu yüzden kendisine çok teşekkür ediyoruz " dedi.
Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu ise konuşmasının başında, yerli nota yazılımının önemi, müzik araştırmalarına yerli nota yazılımının katkıları konularında fikirlerini anlatacağını söyledi. Doç. Dr. Karaosmanoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Son yıllarda birçok devlet ve vakıf üniversitelerinde yeni müzik bölümleri, konservatuvarlar, sanat tasarım bölümleri açılıyor. Bunlar alanlarına, yönelimlerine ve eğitimlerine göre değişiyor. Benim bu aşamada vurgulamak istediğim nota öğrenilmesi. Nota öğrenilmesi, önlerine konulan notayı okuyabilmekle onu icra edebilmekle sınırlı olmaması gerektiğini, öğrencilere nota yazım tekniğinde kavratılmasının da önem taşıdığını düşünüyorum. Günümüzde bu kavratılırken elle nota yazma becerisi de çok büyük bir önem taşıyor ama çağın gereği olarak var olan nota programlarından birinin kullanılmasının öğretilmesidir."
Yerli nota yazım programlarından bahseden Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu, programların fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu ve öğrencilerin ancak başka yollar ile elde edebildiklerini belirtti. "Müzik alanı öyle bir meslek grubu ki buradan mezun olan öğrenciler ileride telif haklarına özellikle önem göstermeleri gereken bir mesleğe sahip olacaklar" diyen Doç. Dr. M. Karaosmanoğlu "Benim kişisel görüşüm telif hakları konusu gerek müzik bağlamında gerek yazılımlar bağlamında bu tür eğitimlerde kavratılması gereken bir başka husustur" şeklinde konuşmasına devam etti.
Hatasız nota yazabilmenin koşulu notaları kulağın testinden geçirmektir
Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu "Programlarda görsel olarak basılı notalarda bemoller, diyezler doğru görünüyor fakat notanın doğru girilip girilmedi kontrol edildiğinde o bemoller ve diyezlerin hiçbir işlevi olmuyor. Çünkü sadece oraya bir güfte hecesi yazmış gibi bir işlevi var. Hatasız nota yazabilmenin bir koşulu bu notaları birde kulağın testinden geçirmek ve mümkünse otantik enstrümanlarla hangi kültürün müziğini yazıyorsak o kültürün çalgı sesleriyle dinleyebilmektir" ifadelerini kullandı.
Hesaplamalı müzikolojinin ne olduğunu anlatan Doç. Dr. Karaosmanoğlu "Hesaplamalı müzikoloji, Avrupa'da son 10 yıllarda ağırlık kazanan bir müzikoloji dalıdır. İnsanların el ile yapmasının mümkün olmadığı ama onların sonuçları ele alınınca çok işe yarayabilecek yorumlar yapılabilen bir takım araçlar sunan tekniklerdir" şeklinde konuştu.
Yerli nota programlarının nasıl kullanıldığını gösteren Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu'nun dinleyicilerin sorularını cevaplamasının ardından seminer sona erdi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yaşam › Türk Müziği Bölümü'nden Nota Yazılım Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?