Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, spor yaralanmalarına karşı sporculara uyarılarda bulunarak, "Çapraz bağ yaralanmaları iyi tedavi edilmezse ileride çok büyük sıkıntılara yol açar" dedi.
Özel Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, spor yaralanmalarına dikkat çekerek, "Spor hayatımızın bir parçasıdır. Gün geçtikçe de artan bir şekilde yapılmaktadır. Tabii spor arttıkça yaralanmalar da karşımıza daha sık çıkmaktadır. Bunlar için mutlaka profesyonel düzeyde spor yapmaya gerek yok. Amatörce yapılan sporlarda da birçok yaralanmalar gözüküyor. Ayak bileği burkmaları ve diz yaralanmaları, menisküs yırtıkları, çapraz bağ yırtıkları gibi çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi tedavi edilmedikleri taktirde de birtakım sıkıntılarla, sakatlıklarla kalıcı olarak seyredebilmektedir. Dolayısıyla tedavilerinin iyi yapılması lazım. Çok detaya girmeden öncelikle ilk yardım olarak ne yapılması gerektiğinden bahsedecek olursak, bunu herkesin bilmesi ve hemen uygulaması çok faydalı olacağı için özellikle vurguladım. Spor yaralanmalarında genel olarak yapılacak ilk yardımda mutlaka bir soğuk uygulaması, o bölgenin kompres bandajlanması, yüksek tutulması ve istirahata alınması ve o bölgeye yüklenmemesi gerekiyor. Basit yaralanmalar, ufak tefek ezikler, burkulmalarda sadece bunlar uygulanarak da iyileşilebilir. Dolayısıyla bunları ihmal etmemek lazım ama yaralanmaların ciddi olduğu kanaati varsa mutlaka bir uzman doktorun muayenesine başvurmak lazım. Basit yaralanmalar sadece buz uygulayarak, yüksekte tutarak, bandajlama yaparak rahatlıkla tedavi edilebilir" diye konuştu.
"ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI İYİ TEDAVİ EDİLMEZSE BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇAR"
Çapraz bağ yaralanmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Karaoğlu, "Çok sık görülen yaralanmalardan biri çapraz bağ yaralanmalarıdır. Çapraz bağ yaralanmaları eğer iyi tedavi edilmezse, diyelim dizde büyük bir boşluk hissi var, devamlı kaymalar var, ilerde bu çok kötü sonuca yol açacaktır. Mesela önceden olmayan menisküs yırtıkları olacaktır. Dizin tekrar girip çıkmasıyla boşalma dediğimiz ataklarla dolayısıyla eğer instabilite dediğimiz o boşluk hissi, kayma hissi gerçekten günlük yaşamda oluyorsa mutlaka ameliyat yoluna giderek bunun telafisini sağlamak lazım. Ön çapraz bağı yeniden yapmak lazım ki diz tekrar stabil hale gelsin, aksi taktirde kısa bir süre içinde dizimizde büyük hasarlar oluşabilecektir ve bu halk arasında kireçlenme olarak sonuçlanabilecektir. Artık günümüzde kapalı ameliyatlarla bunlar rahatlıkla yapılabiliyor ve eskiden çok uzun olan iyileşme süreleri artık giderek kısa sürede olabilmekte. Örneğin çapraz bağ ameliyatı yaptığımız bir hasta ikinci üçüncü gün dahil değnek ya da dizlik olmadan rahatlıkla yürüyebilecek duruma gelebiliyor. Bu tabii hastanın motivasyonuyla da alakalıdır" diye konuştu.
Hastanın motivasyonun da iyi olması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, şunları söyledi:
"Sadece yapılan cerrahiyle değil, eğer iyi motive olmuş, bacak kontrolü, kas kuvveti iyi olan bir hastaysa hakikaten 2 günde ya da 3 günde değneksiz ve dizliksiz yürüyebilen birçok hastamız var. Tabii artroskopik ameliyat tek çare değil, açık da yapılabilir ama artık günümüzde altın standart haline geldi, kapalı yöntemlerle bunlar yapılabiliyor. Beraberinde tabii menisküs yaralanması varsa bunu mutlaka imkan dahilinde tamir yoluna gidilmesi büyük önem arz ediyor çünkü alınan bir menisküs dejenerasyonu tetikleyecektir. Halbuki tedavi edilen menüsküs orijinalin tekrar tesis edilmesi anlamına gelecektir. Onun için menisküs tamirleri de yaygınlaşması gereken, bilinmesi gereken konulardan bir tanesi. Ameliyatlı tedavi çapraz bağ için herhalde ön planda tutulması lazım ama bunun için menisküs yırtıkları eğer stabil yırtıklarsa ve çapraz yağ bağlanması ile beraber değilse bunlar ameliyatsız da takip ve tedavi edilebilir. Menisküsü yırtık olup da her türlü sporu yapan birçok hasta ve birey olabilir. İnstabil yırtıklar, mekanik bulgulara yol açan yırtıklar tabii ki ameliyat edilmelidir ama mekanik bulguya yol açmayan stabil yırtıklar takip de edilebilir. Mutlaka uzman bir doktora görünerek fikir almak lazım ve ilk yardım da önemlidir. Soğuk uygulama, istirahat gibi kendi kendine de bu şeklide iyileşebilir. Mekanik bulgular oluyorsa, ağrılar belirli bir müddetin üzerine çıktıysa mutlaka uzman görüşü alınmalı." - KAYSERİ
Son Dakika › Yaşam › Spor Yaralanmalarına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?