Ses Kısıklığı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir - Son Dakika
Yaşam

Ses Kısıklığı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

Ses Kısıklığı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

Doç. Dr. Ali Titiz, ses kısıklığının bazı ses kısıklıkları ciddi hastalıkların işaretçisi olabileceğini söyledi.

27.08.2014 09:56  Güncelleme: 10:46

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, ses kısıklığıyla ilgili, "Genellikle, sesini yanlış kullanan, bir paketten fazla sigara içen ve reflüsü olan özellikle bayan hastalarda görülen bu rahatsızlık, ses tellerinin titreşiminden sorumlu olan mukozal bölgenin hemen altındaki özel bir boşluk (Reinke boşluğu) içinde sıvı toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Ses, en sık üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kısılıyor. Bunu, sesin yanlış kullanımına bağlı sebepler izliyor. Nedenler çoğunlukla basit ve geçici olsa da, bazı ses kısıklıkları ciddi hastalıkların işaretçisi olabiliyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Titiz; yüksek tonda uzun süre konuşması gereken öğretmen, avukat, çağrı merkezi çalışanları ve satış elemanı gibi meslek gruplarında ses kısıklığına daha sık rastlandığını ifade etti.

Ses kısıklığının en sık nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu kaydeden Doç.Dr. Titiz, "Enfeksiyon, ses tellerinin yer aldığı bölgede kızarıklığa ve şişliğe (ödeme) neden olarak ses kısıklığına yol açıyor. Enfeksiyon veya allerjik reaksiyonlarda gelişebilen öksürük şikayeti de travmatik ses kısılmasına neden olabiliyor. İyi huylu kitleler olan ses teli nodülleri en sık, sesini uzun süre kötü kullanan kişilerde görülüyor. Her iki ses telinde titreşim yerinde nasırlaşma şeklinde kabarıklıklara nodül deniyor. Yine sesin yanlış kullanımına bağlı uzun süreli travmanın meydana getirdiği ses telleri üzerinde gelişen et büyümeleridir. Ses tellerinde, ani bir bağırmaya bağlı olarak gelişen kanamalar polip oluşumuna sebep oluyor. Mideden gelen asit içeriği, ses telleri bölgesinde şişliğe (ödeme), asit veya alkali özelliği nedeni ile toksik etkiye yol açarak ses kısıklığına neden olabiliyor. Bu durumda hasta sürekli olarak sesini temizlemek zorunda kalıyor" diye konuştu.

Özellikle polen döneminde, mevsimsel alerjisi olan alerjik yapılı kişilerde oluşan ödemden dolayı ses kısıklığının görülebildiğini sözlerine ekleyen Titiz, şöyle devam etti:

"Çocukluk çağında görülen ya da doğumsal nedenlere bağlı bazı hastalıklar da ses kısıklığıyla karşımıza çıkabilmektedir. Ses tellerinin ön kısmının perde şeklinde yapışık olması veya ses telleri üzerinde oluşmuş mukozal yarıklar başlıca nedenlerdendir. Human Papilloma Virüs (HPV) de ses kısıklığının nedenlerinden biri olabiliyor. Genelde doğum sırasında genital floradan gırtlak bölgesine yerleşmektedir. Bu, hastalığın en büyük dezavantajı tekrar etme potansiyelinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden defalarca lazer cerrahisi geçirmek söz konusu olabiliyor. Genellikle, sesini yanlış kullanan, bir paketten fazla sigara içen ve reflüsü olan özellikle bayan hastalarda görülen bu rahatsızlık, ses tellerinin titreşiminden sorumlu olan mukozal bölgenin hemen altındaki özel bir boşluk (Reinke boşluğu) içinde sıvı toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kötü huylu tümörel kitleler de özellikle uzun süreli ses kısıklığının nedeni olabiliyor.Tansiyon ilaçları, östrojen içerikli doğum kontrol hapları ve astım ilaçları bazı kişilerin ses tellerinde kurumaya yol açarak sesin kısılmasına ve çatallaşmasına neden olabiliyor. Emosyonel sebeplerle de ses kısıklıkları oluşabilir. Üzüntü, sıkıntı ve kaygılara bağlı olarak ufak bir ses kısıklığından, tamamen ses çıkmamasına (afoni) kadar şiddetlerde ses bozuklukları görülebilir. Ses kısıklığının nedeni basit bir enfeksiyon olabileceği gibi, hızlı müdahale edilmesi gereken bir hastalık grubuna da dahil olabiliyor. Bu yüzden bir, iki haftanın üzerinde devam eden ses kısıklıklarında mutlaka KBB muayenesi yapılması öneriliyor." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Ses Kısıklığı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement