Sağlıklı Beslenme ile Kışın Olumsuz Etkilerini Azaltın - Son Dakika
Yaşam

Sağlıklı Beslenme ile Kışın Olumsuz Etkilerini Azaltın

Sağlıklı Beslenme ile Kışın Olumsuz Etkilerini Azaltın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren proteini yüksek gıdalar, sofralardan eksik edilmemeli. Bunlara ek olarak ara öğün sıklığını ve bu öğünlerdeki meyve tüketimini artırmak, günde 2-3 bardak bitkisel çay içmek, hem enerjiyi dengeliyor hem de vücut direncini yükseltiyor” dedi.

18.09.2014 11:10

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, "Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren proteini yüksek gıdalar, sofralardan eksik edilmemeli. Bunlara ek olarak ara öğün sıklığını ve bu öğünlerdeki meyve tüketimini artırmak, günde 2-3 bardak bitkisel çay içmek, hem enerjiyi dengeliyor hem de vücut direncini yükseltiyor" dedi.

Havaların gittikçe soğuduğu, gribal enfeksiyonların sıkça görüldüğü sonbahar ve kış aylarında doğru ve sağlıklı beslenme, vücut direncini artırmada büyük önem taşıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler beslenmenin vücut direncine etkisi konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

Soğuk havalarda sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Güler, "Sağlık açısından çok yararlı. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendiren proteini yüksek gıdalar, sofralardan eksik edilmemeli. Bunlara ek olarak ara öğün sıklığını ve bu öğünlerdeki meyve tüketimini artırmak, günde 2-3 bardak bitkisel çay içmek, hem enerjiyi dengeliyor hem de vücut direncini yükseltiyor. Özellikle proteini yüksek gıdaların tüketilmesi bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Gün içerisinde bir öğünde kırmızı veya beyaz et, balık gibi gıdaların yenmesi hem soğuğa karşı vücudu koruyor hem de bağışıklık hücrelerinin savunma sistemini güçlendiriyor" dedi.

KIŞIN SOFRADA MUTLAKA BULUNDURULMASI GEREKEN YİYECEKLER HANGİLERİ?

Sofrada olması gerekenlerin, doğaya ve mevsime göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Güler, "Kış mevsiminde A vitamini ve antioksidan yönünden zengin karnabahar, pırasa, lahana, brokoli, havuç, turp, marulun bolca tüketilmesi gerekiyor. Çünkü içerdikleri antosiyanidin, flavonol adlı bileşikler; hava kirliliği ve radyoaktif maddelerden alınan kanserojen etkili serbest radikallerin vücuttaki olumsuz etkilerini engelliyor. Bu durumda sofradan zeytinyağlı karnabaharı, pırasayı, kıymalı kapuskayı, bol turp ve havuçlu salatayı eksik etmemekte fayda var. Ama bunları pişirme şekli de vücut direncini değiştirebiliyor. Eğer bir yemek olması gerekenden daha fazla yağ içeriyorsa bu kilo alınmasına, hızlı kilo artışı da vücut direncinin azalmasına neden oluyor. Bu yüzden yemek içinde et kullanılıyorsa, ayrıca yağ eklenmemeli. Eğer zeytinyağlı yapılıyorsa zeytinyağı pişme esnasında değil, piştikten sonra salataya ekler gibi konulmalı. Bu hem kiloyu dengeliyor hem de zeytinyağının bozulmadan vücudumuza alınmasını sağlayarak vücut direncini artırıyor" ifadelerini kullandı.

HANGİ VİTAMİNLER ÖNEMLİDİR?

Özellikle bağışıklık sisteminin kendini koruması için C, E ve A vitaminleri çok önemli olduğunu kaydeden Güler, "C vitamini antivirüs etkili yani hastalığa neden olan virüslerin baskılanmasını sağlıyor; ayrıca bakterilerin toksinlerini yani zehirlerini etkisiz hale getiriyor. En çok portakal, mandalina gibi turunçgillerle maydanoz gibi yeşil yapraklı otlarda bulunuyor. Bunların bıçak darbesine maruz kalmadan, yıkandıktan hemen sonra yenmesi vücuda en iyi şekilde alınmalarını sağlıyor. En iyi antioksidan olan E vitamini, hücrelerin zarını yabancı maddelere karşı koruyarak bağışıklığı güçlendiriyor. Özellikle tam buğday unundan yapılan ekmeklerin tüketilmesi ve aralarda ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin yenmesi E vitamini alımını artıyor. Ancak kuruyemişlerin serin ve kuru yerde saklanarak yenileceği zaman kırılması, yağ asitlerinin okside olmaması açısından önemli. Kışın meyvelerden turunçgiller, sebzelerden de karnabahar, lahana ve pırasanın mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca içindeki yoğun nişastayla kestane de bağışıklık hücrelerine enerji veriyor ve tatlı yeme isteğini azaltarak, rafine edilmiş şeker alınmasını engelliyor. Her besin grubunun vücut için ayrı önemi bulunuyor. Özetlemek gerekirse, et-kurubaklagil, süt, ekmek, sebze-meyve ve yağ grubu olmak üzere beş çeşit besin grubu var. Et grubu ve süt grubu zengin protein ve riboflavin, çinko, demir minerali içeriğiyle bağışıklık hücrelerinin yapıtaşı olan maddeleri verirken; sebze ve meyve grubu da hücreleri koruyan vitamin ve mineral açısından zengin. Ekmek grubu özellikle enerji ve B vitamini kaynağı olduğu için vücut direncinin düşmesini engelliyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Sağlıklı Beslenme ile Kışın Olumsuz Etkilerini Azaltın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement