Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi Anlatıldı - Son Dakika
Yaşam

Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi Anlatıldı

Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi Anlatıldı

Malatya'da, "Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi" konulu panel düzenlendi.
Kongre ve Kültür Merkezi'nde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen program kapsamında "Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi" anlatıldı.
Panel kapsamında İl...

03.12.2013 17:16

Malatya'da, "Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi" konulu panel düzenlendi.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen program kapsamında "Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi" anlatıldı.

Panel kapsamında İl Sağlık Müdürü Nail Umay "Organ Bağışının Önemi", İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül "Organ Bağışının Dini Boyutu" ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz "Türkiye ve Bölgemizde Organ Nakli" konulu sunum yaptı.

İl Sağlık Müdürü Nail Umay, "Sağlıklı yaşarken 'bana olmaz' söylemini bir kenara bırakarak, en olmaz ihtimali bile göz önünde bulundurmalıyız. Yaşamda bize hayatı idame ettirmemize yarayan çok kıymetli organlarımızın, hayatımızı kaybedip, toprağa verildikten kısa bir süre sonra çürüyüp yok olmasına göz yummadan halen yaşamı devam eden organ ya da doku bekleyen diğer insanların mutluluğuna vesile olmak, herkesin gönlünde yatan bir durum olsa gerek" dedi.

Umay, Malatya'da 2008 ila 2013 yılı arasında kadavradan 207 karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildiğini kaydederek, "Çok ciddi anlamda ilimizde karaciğer nakli gerçekleştiriliyor. Son 5 yıla baktığımızda toplam 249 kadavradan böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül ise, organ naklinin caiz olduğunu ifade ederek, "Başka çare olmadığından bazı şartlara uymak kaydıyla nakil yoluyla tedavi caizdir ve dinen bunda hiçbir sakınca söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Gül, "Karnında canlı halde bulunan çocuğun kurtarılması için ölü annenin karnının yarılmasında, başka yoldan tedavileri mümkün olmayan kimselerin kırılmış kemiklerinin yerine başka kemiklerin naklinde, canlı bir kimseyi kurtarmak için ölünün bir parçasının itlaf edilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Günümüzde organ nakli bir tedavi yoludur. Başka çare olmadığından bazı şartlara uymak kaydıyla nakil yoluyla tedavi caizdir ve dinen bunda hiçbir sakınca söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Türkiye'nin batı ülkelerinden önce organ nakli çalışmalarına başladığına işaret ederek, "2238 sayılı kanun var. Yani organların alınıp; kime takılacağı, nasıl saklanacağı, nasıl nakledileceği konuları bu kanunda yer almaktadır. Bu kanun, 1979 yılında ülkemizde TBMM tarafından çıkarıldı. 1979 yılında bizim ülkemizde bu kanun çıktığı zaman Avrupa'da bir tek İtalya'da vardı. Yani biz batı ülkelerinden bu işe çok daha önce başlamışız" dedi.

Yılmaz, Türkiye'de organ nakillerinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, "Türkiye'de organ nakli sayısı 2002'lerde 700'lerde iken, 2012'de 4 binlere geldi. Yani organ nakilleri ülkemizde gittikçe artıyor. Gerçekten iyi bir artış var. Ölüden yapılan bağış yerinde sayıyor" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement