Omurganızı Yaz Kazalarından Koruyun - Son Dakika
Yaşam

Omurganızı Yaz Kazalarından Koruyun

Omurganızı Yaz Kazalarından Koruyun

Memorial Antalya Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, şiddetli travmalar sonucu omurga ve omurilikte meydana gelen hasarların kişinin hayatını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşabildiğini belirttiOmurga kemiklerinde meydana gelen kırık ve kaymaların, kemiklerin arasında süspansiyon görevi yapan disklerin yırtılmasına neden olduğunu, tüm omurgayı bir arada tutan kas ve bağ dokularında hasarlara yol açtığını belirten Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, “Omurilikte zedelenmelere sebep olan bu tür kırıklar nedeniyle kişide kısmi veya tam felcin yanı sıra ağrılar görülebilir.

23.06.2014 12:46

Memorial Antalya Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, şiddetli travmalar sonucu omurga ve omurilikte meydana gelen hasarların kişinin hayatını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşabildiğini belirtti

Omurga kemiklerinde meydana gelen kırık ve kaymaların, kemiklerin arasında süspansiyon görevi yapan disklerin yırtılmasına neden olduğunu, tüm omurgayı bir arada tutan kas ve bağ dokularında hasarlara yol açtığını belirten Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, "Omurilikte zedelenmelere sebep olan bu tür kırıklar nedeniyle kişide kısmi veya tam felcin yanı sıra ağrılar görülebilir. Bazı durumlarda travma sonrasında omurilik ve sinirlerde hasar oluşmazken; bu kişilerde 5-10 yıllık bir süre içinde omurgada kayma, eğrilik ve kamburluk gibi bozukluklar ile boyun ve bel fıtıkları ortaya çıkabilir" dedi.

KIRIKLAR HİÇBİR BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Omurga travmaları sonrasında hasarın olduğu bölgede şiddetli ağrı ve hassasiyet görülebildiğini, ayrıca el veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma veya kuvvet kaybı omurilik hasarına eşlik eden diğer şikayetler olduğunu söyleyen Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, şunları kaydetti:

"Omurilikte kırık şüphesi olduğunda, MR gibi radyolojik incelemeler, tomografi, röntgen kullanılarak kesin tanıya ulaşılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, bazen hiçbir bulgu vermeden de tür kırıkların olabileceği ve yardımcı radyolojik incelemelerin mutlaka yapılması gerektiğidir. Omurga kırıkları tedavisinde kırılan kemiklerin sabitlenerek omurilik ve sinirlerde hasar riskini en aza indirmek, ileride oluşabilecek kayma, eğrilmeleri önlemek ve vücudun fonksiyonlarını korumaktır. Son yıllarda omurga kırıkları çoğunlukla iğne ile kırık kısım onarılarak tedavi edilmektedir. Bu yöntemde, kırık kemik içine iğne ile girilmekte, ucundaki balon ile kırık kemik eski haline getirilmektedir. Bu işlem sonrasında hasta aynı gün içinde hastaneden taburcu edilir. Oldukça etkili olan bu yöntemle, hasta çok kısa sürede normal yaşantısına döner. Omurga kemiğindeki kırıkların çok parçalı olduğu durumlarda ise, omurilik hasarlarını önlemek için, omurga kemiğinin metal vida ve çubuklarla desteklendiği açık cerrahi yöntemi tercih edilebilir."

İLK MÜDAHALE YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIYOR

Memorial Antalya Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, kaza sonrası omurilikte görülen hasarların çoğunun, hastaya yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle ortaya çıktığına dikkat çeker şunları söyledi:

"Bilinçsizce yapılan nakillerin hastanın sakat kalmasına yol açabildiği unutulmamalıdır. Omurgada ve omurilikte yaralanma şüphesi olan kişilerin, sağlık personeli gelene kadar yerinden oynatılmaması, hareket ettirilmesi gerekiyorsa, kazazedenin sırt üstü yatar pozisyonda düz olarak tutulması, en az 3-4 kişinin desteğiyle güvenli bir bölgeye taşınması önerilmektedir." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Omurganızı Yaz Kazalarından Koruyun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement