Liposuction Hakkında Merak Edilenler - Son Dakika
Yaşam

Liposuction Hakkında Merak Edilenler

Liposuction Hakkında Merak Edilenler

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek, “Metabolik bir hastalığı olanların ya da ideal kilosuna erişmek için diyet ve spor yapmayı reddedenlerin ‘3-5 kilo yağ aldırır, hayatıma devam ederim’ anlayışı ise son derece sakıncalı” dedi.

08.07.2014 10:16

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek, "Metabolik bir hastalığı olanların ya da ideal kilosuna erişmek için diyet ve spor yapmayı reddedenlerin '3-5 kilo yağ aldırır, hayatıma devam ederim' anlayışı ise son derece sakıncalı" dedi.

Liposuction'un, özellikle bölgesel yağların yok edilmesinde etkili bir yöntem olduğunu belirten, Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek liposuction hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Liposuction (yağ aldırma), yeterli bir egzersiz programı ve diyet uygulamasına rağmen vücutta deformasyon ya da kontur bozukluğu yaratan yağ doku birikimlerinin aspirasyon (vakumlama) yöntemiyle alınması şeklinde gerçekleştirildiğini kaydeden Uzman Doç. Dr. Civelek, "Yaygın olarak kullanılan bu işlem yanlış uygulamalar sonucunda komplikasyonları olabildiğinden, uzman hekimler tarafından yapılması gerekiyor. Kilolu bir kişi belli bir diyet ve spor programıyla ideal kilosuna yaklaşabiliyor. Ancak göbeğinde, çene altında, basenlerinde ya da belinin belli bölgesinde bir türlü eritemediği yağ birikimleri kalabiliyor. ya da ailesel bir özellik nedeniyle kilosu ideal olsa da, vücudunda asimetri yaratan dengesiz bir yağ dağılımından yakınıyor. Liposuction, bu tip durumların ortadan kaldırılması için kullanılıyor. Metabolik bir hastalığı olanların ya da ideal kilosuna erişmek için diyet ve spor yapmayı reddedenlerin '3-5 kilo yağ aldırır, hayatıma devam ederim' anlayışı ise son derece sakıncalı. Bu şekilde liposuction yaptırmak, sonrasında bazı riskler doğurabiliyor" dedi.

LİPOSUCTİON AMELİYATI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

İsmi ya da öne çıkarılan tekniği ne olursa olsun, yağ alma işleminin temel mantığının değişmediğinin altını çizen Uzman Doç. Dr. Civelek, "Tüm teknik ve cihazlar, birikimin olduğu bölgeden yağın aspire edilmesi esasına dayanıyor. Konvansiyonel yani klasik yöntemde öncelikle cilt altına özel bir sıvı veriliyor. Takiben çok küçük bir kesi hattından kanül ile girilerek ilgili bölge boşaltılıyor. Lazerlipoliz denen işlemde ise yine sıvı veriliyor ve küçük bir kesi yapılıyor. Öncelikle lazer enerjisi yayan bir aletle giriliyor ve lazer etkisiyle yağ hücreleri parçalanıyor. Arkasından klasik yöntemdeki kanüllerle girilerek parçalanmış yağ doku emiliyor. Ultrason yardımlı liposuction işleminde ise yağ parçalama işlemi ses dalgalarıyla yapılıyor" diye ifade etti.

AMELİYAT SIRASINDA HANGİ ANESTEZİ YÖNTEMİ UYGULANIYOR?

Liposuction ameliyatı bölgesel olacaksa çoğunlukla lokal anestezi altında, hastayla konuşarak yapılabildiğini belirten Uzman Doç. Dr. Civelek, "Ama geniş alana uygulanacaksa genel anestezi gerekiyor. Ameliyatın süresi, işlemin yapılacağı alana göre 30 dakika ile 2 saat arasında değişebiliyor. Liposuction işleminin ardından elde edilen yağ, kısa ve özel bir işlemin ardından yüz gençleştirme ve dolgu amaçlı kullanılabiliyor" diye konuştu.

AMELİYAT SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri Uzman Doç. Dr. Civelek, şöyle anlattı:

"Ameliyatın hemen sonrasında, liposuction yapılan bölgeye göre daha önceden hazırlanmış basınçlı korselerin giyilmesi gerekiyor. Bu korseler 3-4 hafta süreyle kullanılmalı. Çünkü bu korseler erken dönemde dışarıdan görülmesi mümkün olmayan kanamaları önlerken, geç dönemde de bölgesel ödem oluşmasını engelliyor ve daha iyi bir şekil oluşmasını sağlıyor. Hastalar ameliyattan sonra aynı gün içinde taburcu edilebiliyor. Geniş alan uygulamaları dışında, kişi ertesi gün normal hayatına dönebiliyor. Ağrı olmuyor ancak uygulama alanında birkaç gün hafif acıma hissi ve takiben uyuşma hissi görülebiliyor. Normal bir yağ hücresi, kilo alımı sırasında kendi hacminin 6-8 katı kadar büyüyebiliyor. Kilolu bir hastada eğer aşırı derece obezite söz konusu değilse, bu yağ hücreleri normal hacimlerinin 2-3 katı büyüyorlar. Yani daha fazla büyüme ve yağ depolama kapasiteleri bulunuyor. Liposuction işleminde bu yağ depolayan hücrelerin büyük kısmını alınıyor. Ama tamamını almak söz konusu değil. Bu nedenle işlem sonrası kişi diyetine uymaz ve hareket etmezse, geri kalan yağ hücreleri yağ depolamaya devam ederek büyüyebiliyor."

UYGULAMA BÖLGELERİ NELER, LİPOSUCTİON İŞLEMİ TEKRARLANABİLİYOR MU?

Liposuction işleminin, pratik olması ve doğru hastaya uygulandığında çok nadiren komplikasyon gelişmesi nedeniyle birçok bölgeye uygulanabildiğini ifade eden Uzman Doç. Dr. Civelek, şunları kaydetti:

"Çene altı yağ birikimleri, karın ön duvarındaki giderilemeyen yağlanmalar, basenler, uyluk iç yüzü, kalçalar, erkekte yağlanıp büyüyen meme, kalın diz çevresi ve hatta ayak bileklerine uygulanabiliyor. Ayrıca karın estetiği ve meme estetiğinde yardımcı işlem olarak da sıkça kullanılıyor. Liposuction işlemi aynı bölge için tekrarlanabiliyor ancak bunun için ilk işlemden sonra belli bir süre geçmesi gerekiyor. Her işlemden sonra kilo alıp bunu pratik bir zayıflama metodu olarak düşünmek son derece yanlış."

Estetik Cerrahinin, yanlış ellerde hayatı kişiye zehir edebilecek sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Uzman Doç. Dr. Civelek, "Bu nedenle hekimli görüşürken, ihtisasını hangi alanda yaptığı mutlaka sorulmalı. Estetik Cerrahi işlemleri, sadece Estetik Plastik Cerrahi uzmanları tarafından yapılabilir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Liposuction Hakkında Merak Edilenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement