Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonlarının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu söyledi.
İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğunlukla çocuklarla ve yaşlılarda daha sık görülen bir enfeksiyon olduğunu ifade eden uzmanlar, mikropların idrar yoluna 4 farklı yoldan girebildiğini söyledi. Sağlık problemleri arasında önemli bir yeri olan idrar yolu enfeksiyonları hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi böbrek hastalıklarının habercisi olduğuna değinen Prof. Dr. Bülent Oktay, "Mikroplar önce mesaneye, oradan da böbreğe ulaşarak böbrek iltihabına yol açabiliyor. İdrar yolunun daha kısa olması sebebiyle çoğunlukla kadınlarda gözlenen bir hastalık. Çoğu zaman hastaların kendi kendilerine teşhis koyduğu ve kulaktan dolma tedavilerin benimsendiği idrar yolu enfeksiyonları kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabiliyor. Özellikle enfeksiyonun böbreğe sıçradığı durumlarda böbrekte de iltihap gözleniyor ve bu sıkıntı ilerleyen dönemlerde kronik böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor" diye konuştu.
"ÇOCUK VE YAŞLILARA DİKKAT"
En sık görülen giriş yolunun dış idrar yolu çevresi olduğunu, ayrıca kan, lenf ve komşu organlarda oluşan enfeksiyonun idrar yoluna ulaşmasıyla bu sorunun görüldüğünü belirten uzmanlar, 5 yaş altı çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İdrar yolu enfeksiyonlarının basit bir iltihap şikayetinden şiddetli böbrek enfeksiyonlarına kadar geniş bir yelpazede kendini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Oktay, "Bu enfeksiyonlar sıklıkla çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde gözleniyor. Gençlik dönemlerinde ise çoğunlukla cinsel ilişki sırasında mikrop kapılmasıyla oluştuğu biliniyor. 5 yaş altı çocuklarda görülen iltihapların temelinde ise genellikle doğumsal idrar yolu bozuklukları yer alıyor. İdrar tıkanıklığı, idrarın geri kaçması ve mesanenin kendini boşaltmasındaki bozukluklar idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan çocuklarda bu sorunun var olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Bunun dışında şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, gebelik gibi durumlar da idrar yolu iltihaplanmalarını kolaylaştırıyor" dedi.
"BOL SU İÇMEK İYİLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR"
Kontrol altına alınmadığı durumlarda böbrek yetmezliği gözlenebileceğinin altını çizen Oktay, "Eğer hastalık zamanında tespit edilip tedavisi kuralına uygun olarak yapılırsa, bu hastalarda hiçbir zaman idrar kaçağına bağlı olarak böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkmıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarında tanı, idrar tahlili ve idrar kültürü ile konuluyor. Tanı sonrasında yapılan kültürün verilerine göre en uygun antibiyotik seçiliyor. 3-5 günlük bir antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bununla birlikte enfeksiyona sebep olabilecek altta yatan farklı bir sebep olup olmadığının da incelenmesinin önemi var. Altta yatan başka bir hastalık yok ise sadece antibiyotik tedavisi yeterli oluyor. Ateş ve idrar yaparken yanma şikayetlerine karşı da semptomatik tedavi uygulanabiliyor. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonlarında uyulması gereken ilk şartlardan biri bol su içmek. Su, tedaviyi hızlandırmanın yanında hastanın şikayetlerinin de daha kısa sürede azalmasını sağlıyor" diye konuştu.
"TUVALETE GİTMEYİ İHMAL ETMEYİN"
İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için gün içinde bol sıvı, özellikle su tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Oktay, "Tuvalete gitmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Eğer idrarınızı uzun süre tutarsanız, mesane kası uzun süre gerili olarak kalır. Bu durum sık olarak tekrarlanırsa mesanenin kas yapısı zayıflayacak ve bir miktar artık idrar mesanenizde kalacaktır. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. Böylece idrar çıkış yerini temiz tutmuş olursunuz. Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin. Pamuklular bakteri üremesine neden olan nemi önler. Vajinal temizliğinde sabun kullanmayın. Cinsel bölge hijyenine önem verin" uyarılarında bulundu. - BURSA
Son Dakika › Yaşam › İdrar Yolu Enfeksiyonları Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?