Hepatit A aşısı nedir sorusu araştırılan konular arasında yer alıyor. Hepatit A belirtileri neler, nasıl bulaşır merak konusu oldu. Hepatit A aşısı, virüsün zayıflatılmış veya öldürülmüş bir formunu içerir. Bu, vücudun bağışıklık sistemini virüse karşı savunma oluşturması için uyarır. Hepatit A aşısı genellikle çocuklara verilir, ancak yetişkinler de aşı olabilir. Peki, Hepatit A aşısı nedir? Hepatit A belirtileri neler, nasıl bulaşır? Detaylar haberimizde...
Hepatit A aşısı, hepatit A'yı önleyen bir aşıdır. Vakaların yaklaşık %95'inde etkilidir ve en az yirmi yıl ve muhtemelen kişinin tüm yaşamı boyunca sürer. Verilmişse, bir yaşından sonra başlanarak iki doz önerilir. Kas içine enjeksiyon yoluyla verilir. İlk hepatit A aşısı 1991'de Avrupa'da ve 1995'te Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığın orta derecede yaygın olduğu bölgelerde genel aşılamayı önermektedir. Hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda, tüm insanlar tipik olarak çocukluk döneminde enfeksiyon yoluyla bağışıklık geliştirdiğinden, yaygın aşılama önerilmez.
Hepatit A, hepatit A virüsünün (HAV) karaciğerde yol açtığı akut bir bulaşıcı hastalıktır. Çoğu vakada, özellikle küçüklerde çok az belirti verir ya da hiç vermez. Hastalığın bulaşması ile belirtilerin ortaya çıkması arasındaki süre iki ila altı haftadır. Hastalık belirti verdiğinde bu belirtiler tipik olarak sekiz hafta devam eder. Bu belirtiler arasında halsizlik, bulantı, kusma, ishal, sarılık, ateş ve karın ağrısı sayılabilir. Hastaların yaklaşık %10–15'inde hastalığın bulaşmasını izleyen altı ay içerisinde belirtilerin tekrarlandığı görülür. Akut karaciğer yetmezliği nadiren görülür ve daha çok yaşlılarda rastlanır.
Son Dakika › Yaşam › Hepatit A aşısı nedir? Hepatit A belirtileri neler, nasıl bulaşır? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?