Eczacılardan "İlaç Sıkıntısı" Açıklaması - Son Dakika
Yaşam

Eczacılardan "İlaç Sıkıntısı" Açıklaması

Eczacılardan "İlaç Sıkıntısı" Açıklaması

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek ilaç sıkıntısının boyutlarına dikkat çekerek, "Yaklaşık 500 ilaç şu an piyasada bulunmamakta.

21.01.2014 15:19

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek ilaç sıkıntısının boyutlarına dikkat çekerek, "Yaklaşık 500 ilaç şu an piyasada bulunmamakta. Bunların önemli bir bölümü kanser, kalk ilçaları ve aşılar" dedi.

İlaç sıkıntısını dile getirmek üzere İstanbul Eczacılar Odası'nda düzenlenen basın toplantısına İzmir, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Van, Gaziantep, Tekirdağ, Kocaeli ve Amasya Ecza Odası yöneticileri katıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, "Sayısı her gün değişmekle beraber bugün yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmamaktadır. Bunların önemli bir bölümünü kanser, kalp ilaçları ve aşılar gibi yaşamsal öneme sahip ilaçlar oluşturmaktadır. İlaç yokluğu, biz eczacılara sağlık hizmeti sunmada, hastalara ise ilaca ulaşmada büyük sorun yaşatmaktadır" diye konuştu.

İlaçta yaşanan sorunun kur farkı olduğunu ifade eden Şimşek,"Bugün halen yürürlükte olan 'İlaç Fiyat Kararnamesi'nin fiyatlandırma ile ilgili hükümlerinin uygulanması, ilaçta yaşanan bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yetecektir. Kararnamede ilacın fiyatının belirlenmesinde esas alınan kur değeri hala 1.95 iken bugün kur 3.00 liraya dayanmıştır. İşte sorunun esas kaynağı buradadır" şeklinde konuştu.

İlaç fiyat kararnamesinin revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Şimşek, "Çözüm, yerli ilaç sanayinin destek ve teşviki yanında ilaç fiyat kararnamesinin revize edilerek doğru uygulanmasıdır. Hastanın ilaca kesintisiz ve zamanında ulaşmasını sağlamak; ilaç firmalarının, Türk Eczacıları Birliği'nin, Sağlık Bakanlığı'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncelikli görevidir. Bu bileşenler bir araya gelerek, halk sağlığını önceleyen, ilacı erişilebilir hale getiren bir yaklaşımla, ilaç fiyatlarında sürdürülebilir yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmelidir " ifadelerini kullandı.

Kanser ilaçlarının bulunamaması durumunda ciddi kayıplar yaşanacağını belirten Şimşek şöyle konuştu:

"Bulunmayan kanser ilaçları, kemoterapi sürecini ve tedavi sürecini geciktiriyor. Hastalık acil tedavi edilmesi gereken bir olgu ki kanser gibi kalp hastalıkları gibi bekleme şansı yok hastanın. Yurtdışından ilacın gelmesi için günlük sorunların çözülmesi için geçen süreler hastanın tedavisinde ciddi bir gecikmeye neden oluyor. Bu sayının daha da artması bizim endişemiz. Daha çok kanser ilacı piyasada olmazsa ciddi kayıplar yaşayacağız"

Piyasada 473 kalem ilacın bulunmadığını söyleyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör ise " Geçen hafta sonu itibariyle 473 kalem ilaç piyasada bulunmuyordu. Çok yaygın olarak, ithal kökenli ilaçlar bugün piyasada bulunmuyor. Bu uygulama Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği şekle dönüşürse emin olun piyasa önümüzdeki dönemlerde kat be kat artan sayıda bir ilaç yokluğuyla karşı karşıya kalacağız" diyerek tepki gösterdi.

Eczanelerin bypass edileceği bir uygulamayı kabul etmeyeceklerini ifade eden Güngör," Eczaneyi bypass edecek, ortadan kaldıracak bir hizmetin uygulanması halinde kesinlikle müdahale edeceğiz. Bu alanlara çıkmak olur, ilaç hizmeti üzerindeki örgütlü gücümüzü kullanırız. Çünkü eczacılık mesleğinin sonlandırılmasına yönelik bir adımdır bu. Bu adıma ne biz, ne Türk Eczacılar Birliği nede bizim dışımızda olan 54 Eczacılar Odası hiçbir şekilde izin vermez" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Eczacılardan 'İlaç Sıkıntısı' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement