Diyarbakır Dicle Üniversitesi Başhekimi ve Kalp Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Alan, yapılan bilimsel araştırmalar hipertansiyonun, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında bir numaralı risk faktörü olduğunu gösterdiğini belirterek, ülkemizde her dört hastadan birinin hipertansiyon nedeniyle öldüğünü söyledi.
Dicle Üniversitesi Hastaneleri, Diyarbakır İl sağlık Müdürlüğü ile Ninova Park Alışveriş Merkezi'nde 'Bugün tansiyonunuzu ölçüyoruz' kampanyası düzenledi. Kampanyaya katılan Prof. DR. Sait Alan, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı çalışmalara göre dünyada morbidite ve mortalite nedenleri arasında önemli sağlık sorunlarından bir tanesinin hipertansiyon olduğunu söyledi. Alan, "Yapılan bilimsel araştırmalar hipertansiyonun, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında bir numaralı risk faktörü olduğunu göstermektedir. Hipertansiyon, ülkeden ülkeye görülme sıklığı değişmekle birlikte tüm dünyada erişkin nüfusun ortalama yüzde 25-30'unu ilgilendiren bir sorundur. Hipertansiyon görülme sıklığı yirmili yaşlarda yüzde 3-5 olup, 60'lı yaşlardan sonra yüzde 50-70'lere çıkmaktadır. Hipertansif olmayan 55-65 yaş arasındaki bireylerin yaşamın geri kalan döneminde hipertansif olma ihtimali ise yüzde 90'ları bulmaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre her dört ölümden biri yüksek tansiyon ile ilgilidir" dedi.
"HİPERTANSİYON KRONİK BİR HASTALIKTIR"
Hipertansiyonun kan basıncının yükseldiği kronik bir hastalık olduğunu ifade eden Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Alan, hipertansiyonun bir bireyde hiç belirti vermeden de bulunabileceği gibi; özellikle ense kökünde zonklama tarzında baş ağrısı, bulantı-kusma, burun kanaması, uyuşukluk, yorgunluk, kulak çınlaması, bulanık görme, gözlerde kararma ve/veya fazla idrar çıkarma gibi belirtiler de gösterebileceğini söyledi. Alan, "Tansiyon ölçümlerinizde büyük tansiyon 135 mmHg, küçük tansiyon 85 mmHg üzerinde ise aile hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Bununla birlikte tuz alımının kısıtlanması, ideal kilonun korunması, sigara ve alkol kullanılmaması, düzenli egzersiz yapılması ve stresin kontrol edilebilmesi hipertansiyondan korunmada önemli rol oynamaktadır" diye konuştu.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Sait Avar ise, yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan felç, kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı koruma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimliği ile birlikte yürüttükleri kampanyaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Avar, "Bu ölçümlerden aldığımız sonuçlarda tansiyon ölçümü yaptıran birçok vatandaşımızın tansiyonlarının yüksek veya düşük olduğunu gördük. Sonuçları olumsuz çıkan vatandaşlarımızı neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirerek yakın bir zamanda hastaneye giderek kontrollerini yaptırması konusunda gerekli yönlendirmeleri yaptık. Hipertansiyonun çoğunlukla herhangi bir belirti vermez ancak tedavi edilmediğinde vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar verebilir. Bu nedenle yüksek kan basıncı çoğunlukla "sinsi katil" olarak adlandırılmaktadır" şeklinde konuştu.
DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Sait Avar'ın tansiyon ölçümlerini yaptı. Alan ve Avar stantlara gelen vatandaşlarımıza ücretsiz tansiyon ölçümü ve hipertansiyon konusunda bilgi vererek bilgilendirici broşür dağıttı. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yaşam › Dört Hastadan Biri Hipertansiyon Nedeniyle Ölüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?