Denize ve havuza girerken kulaklara su kaçırılmaması uyarısında bulunan Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fulya Gülden Aydın, "Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle kirli havuzlar dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor" dedi.
Deniz ve havuzlarda kulakları bekleyen tehlikelere karşı tatil planı yapacakları uyaran Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Fulya Gülden Aydın, denize ve havuza gireceklere dış kulak iltihabına karşı tavsiyelerde bulundu. Kulakta en sık görülen problemlerin başında kulağa su kaçırılmasının geldiğini söyleyen Dr. Aydın, "Öncelikle yüzeceğiniz havuz veya deniz suyunun temiz olduğundan emin olmalısınız, daha sonra da kulağınızın. Çünkü dış kulak yolunda birikmiş bir kir varsa içeri giren su dışarı çıkamayıp kirin şişmesine, kulak tıkanıklığına, işitme azlığı ve bir süre sonra da ağrılı kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır" dedi.
Kulakta oluşan kire dikkat çeken Op. Dr. Aydın, "Sıklıkla yaz aylarında gördüğümüz dışkulak yolu enfeksiyonu; kulakta ağrı, hassasiyet, işitme azlığı ve akıntı şikayetleri ile ortaya çıkmaktadır. Böylesi kötü bir sürprizle karşılaşmamanız açısından tatile çıkmadan önce KBB doktorunuza başvurmanızı ve kulağınızda suya girmenize engel bir durum olup olmadığını kontrol ettirmenizi öneririm. Buşon dediğimiz kulak kiri doğal olarak her kulakta oluşur; ancak miktarı, kıvamı ve dışarı atılıp atılamama durumu kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde buşon çok yoğun olabilir veya dış kulak yolunun anatomik yapısı dar olup kir içerde sıkışabilir" şeklinde konuştu.
"KULAK TEMİZLEME ÇUBUKLARINA DİKKAT EDİN"
Kulak temizleme çubuğu ile kulaktaki kirlerin içeri doğru itildiğini aktaran Op. Dr. Aydın, "Çoğu kişi neredeyse her gün kulak temizleme çubuklarını kullanarak kulaklarını temizlemeye çalışıyor. Kulak kepçesinin içindeki kulak yolunda kahverengi ve sarı renkli doğal bir salgı oluşuyor. Kulağın içindeki sarı salgı kir değildir ve temizlenmemesi gerekir. Siz temizlediğinizi sanıyorsunuz oysa kiri içeri itiyorsunuz, hem de dış kulak yolu cildinde yer alan yağ ve ter bezlerinde uyarı oluşturarak daha fazla kir oluşumuna yol açıyorsunuz. Bu salgıyı çubuklarla temizlemek yerine kulak kepçesine geldiğinde peçeteyle almanız daha doğru olacaktır" dedi.
DOKTOR TARAFINDAN YAPILAN TEMİZLİK ZARARLI MI?
Kulakların temizlenmesinin herhangi bir sakıncası olmadığını kaydeden Aydın, "Eğer uygun koşullarda ve uygun yöntemle yapılıyorsa herhangi bir zararı yoktur. Su ile yıkama işlemi kontrolsüz şekilde kulak zarında deformasyon, hatta yırtığa sebep olabileceği için artık terk edilmesi gereken bir yöntem olmuştur. Ancak aspiratör dediğimiz vakumla yıkama, görerek ve kontrollü şekilde yapıldığı için en uygun ve yan etkisi olmayan tek yöntemdir. Yani tatile çıkmadan önce kulağınızın size ağrılı ve akıntılı bir enfeksiyon ile sorun yaşatmasını istemiyorsak muhakkak bir kulak muayenesi yapılmalıdır" diye konuştu.
Kulak zarı delik olanların tıkaç kullanması gerektiğini aktaran Op. Dr. Aydın, "Kulak zarı delik olan kişilerin denize veya havuza girmeden önce kulak yoluna uygun bir tıkaç kullanmaları gerekir. Bu tıkaçların çok temiz tutulmaları ve nemli kalmamaları gerekir. Kulak zarında delik olmayan kişilerin ise tıkaç kullanmaları gerekmemektedir. Hayatı duyarak yaşamak istiyorsanız kulak sağlığınıza önem verin. Yaşam kalitemizi etkileyen kulak hastalıklarının ihmale gelmeyeceğini unutmayın" dedi. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yaşam › Denizde ve Havuzda Kulakları Bekleyen Tehlike - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?