Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'na tarafından düzenlenen ve bu yıl 62. Oturumu yapılan "Sığınmacı Kadınlara Yönelik Başarılı Entegrasyon Modelleri, Devlet, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü" paneline katıldı.
Büyükşehir panelde, Gaziantep'te bulunan mültecilerin sorunlarını anlattı.
Panele Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet'in moderatörlüğünde KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, Gaziantep Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Abdullah Aksoy ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan konuşmacı olarak katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Abdullah Aksoy, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yüzde 19'unu barındıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını anlattı. Belediye olarak amaçlarının sosyal uyum, eğitim, sağlık, belediye hizmetlerinden yararlanma gibi alanlarda çalışmalar yaparak ve projeleri hayata geçirerek iki halk arasındaki uyumu kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Aksoy, mültecilerin Gaziantep'te mülki idari amirler, belediye başkanları ve STK'ların el birliğiyle yürüttüğü çalışmalar neticesinde şuana kadar çok önemli bir sorun ve adli olaya karışmadıklarını kaydetti. Aksoy, Suriye'deki savaşın birçok insanın başka ülkelerde mülteci olmaya zorladığını ifade ederek, "Batı, ekonomik ve güvenlik sorunu olarak gördüğü mültecileri kabul etmiyor. Türkiye ise insani, vicdani ve uluslararası bir anlaşmaya dayalı bir yaklaşımla mültecilere kapılarını açtı. Dünyadaki en fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin yüzde sekseni ise kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu nedenle onlara yönelik özel çalışmalara ihtiyaç var" şeklinde konuştu.
Aksoy, kayıp neslin oluşmaması ve yasal olmayan terör örgütlerine karşı gençlerin, çocukların korunması, eğitime kazandırılması, sağlık konusunda ve belediye hizmetlerinden yararlanma imkanı gibi çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Abdullah Aksoy, Türkçe Dil Eğitimi ve Meslek Eğitim Kursları da açtıklarını ifade ederek, "Özellikle sanatsal faaliyetlerde el becerilerinde başarılı olan kadınların çalışmasıyla hem geçimlerini sağlıyor hem de güzel ve başarılı eserler ortaya çıkarıyorlar. Birleşmiş Milletlerin birçok birimiyle de sahada proje yürütüyoruz. Böylece hem kapasitemizin arttırılması, hem de tecrübe paylaşımı ve kurslarımızın tefrişatı, malzeme desteği konusunda bize katkı sağlanıyor" diye konuştu. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yaşam › Büyükşehir Sığınmacıların Sorunlarını ABD'de Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?