Bu Ekmeğin Sırrı 150 Yıllık Mayasında - Son Dakika
Yaşam

Bu Ekmeğin Sırrı 150 Yıllık Mayasında

Bu ekmeğin sırrı 150 yıllık mayasında Sağlıklı beslenme uzmanlarının bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrı yüzyılı aşkın süredir korunuyorGİRESUN - Sağlıklı beslenme uzmanlarından, ekmeğe olan düşmanlığı ile bilinen Canan Karatay'ın bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrını...

16.05.2017 17:22  Güncelleme: 15:23

Bu ekmeğin sırrı 150 yıllık mayasında
Sağlıklı beslenme uzmanlarının bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrı yüzyılı aşkın süredir korunuyor

GİRESUN - Sağlıklı beslenme uzmanlarından, ekmeğe olan düşmanlığı ile bilinen Canan Karatay'ın bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrını Giresun'da bir fırın dededen toruna sürdürüyor.
Haftada sadece bir gün yapılan ekmekte yüzyılı aşkın süre gelen ekşi maya kullanılıyor. Mayanın yanı sıra yapımı da ayrı bir özelliğe sahip olan ekmek taş fırında odun ateşinde pişiriliyor ve bir ay boyunca bayatlamayarak tazeliğini koruyabiliyor. Yörede "sulu somun" olarak bilinen ekmek il dışına ise siparişle satılıyor.
Yüzyıllık ekşi maya ile yapılan ekmek
Giresun'un Keşap ilçesinde babasından devraldığı mesleği oğlu ile devam ettiren Mehmet Atlı yaptıkları ekmeğin en büyük özelliğinin mayası olduğunu söyledi. Kullandıkları mayanın neredeyse 150 yılı aşkın süredir süre gelen ekşi maya olduğunu ifade eden Fırıncı Mehmet Atlı "Bu mesleği ben babamdan öğrendim ama dedem de bu mesleği yapıyordu. Sulu somun olarak bilinen ekmeği haftada bir gün yapıyoruz ve bir hafta boyunca satıyoruz. Başka ekmekler gibi bir günde bayatlamıyor. Neredeyse bir ay boyunca tazeliğini koruyor. Taş fırında odun ateşinde pişirdiğimiz ekmeğin hamurunda kullandığımız maya ise dedemden bugüne sürdürüle gelen ekşi mayadır. Mayayı mayalanan hamurdan hamura aktara aktara bu güne kadar ulaşmıştır" dedi.
Elde yoğrulup, taş fırında pişiriliyor
Ekmeğin ekşi maya ve taş fırında odun ateşinde yapılması kadar yoğrulmasının da ayrı bir özelliği olduğunu ifade eden Atlı "Ekmeğin sulu somun olmasının adı aslında yoğrulmasından geliyor. Elbette ki bütün ekmek hamurları su ile yoğruluyor. Ancak bu ekmek makinada yoğrulmasının ardından bir de elde yoğrulmaktadır. Ekmek hamuru el ile uzun süre yumruklayarak iyice suyun hamur içerisinde karışımını sağlayana kadar yoğrulur. Bu nedenledir ki diğer ekmek içleri suya soktuğumuzda sünger gibi şişer bu ekmek ise şişmez. Çünkü iyice suya doymuştur" diye konuştu.
Haftada bir yapılıyor, siparişle satılıyor
Dededen toruna bu mesleği sürdüren Ayhan Atlı ise ekmeği sadece Giresun'da değil il dışına da gönderdiklerini söyledi. Ekmeği gönderdikleri kişiler arasında çok sayıda sağlıklı beslenme uzmanı da bulunduğunu kaydeden Atlı "Giresun'da 'Sulu somun' olarak bilinen bu ekmeği yapan tek fırın olmamıza rağmen haftada bir gün yapıyoruz. Çünkü yapımı oldukça zor. Önce makinada sonra elde yoğurmak zorundayız. Diğer ekmek fiyatları ne ise aynı fiyattan satıyoruz. Bizim ekmek belirli bir kalıpta olmadığı için göz kararı yapıyoruz ve en az 7-8 kilo ağırlığında oluyor. Ancak satarken müşterinin isteğine göre kesip tartarak satıyoruz. Sadece Giresun'a değil il dışında da her hafta sipariş verip isteyenlere de kargo ile otobüs ile gönderiyoruz. Gönderdiklerimiz arasında beslenme uzmanları da var, doktorlarda var. Çünkü yaptığımız ekmek uzmanların da tavsiye ettiği ekşi mayalı ve taş fırın ekmeğidir" şeklinde konuştu.

Bu Ekmeğin Sırrı 150 Yıllık Mayasında
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Bu Ekmeğin Sırrı 150 Yıllık Mayasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement