Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, Türkiye'de yeterli organ bağışı yapılmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında bin 779 vatandaşın organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini belirtti.
3-9 Kasım "Organ Bağışı Haftası" nedeniyle Yavuz Selim Meydanı'nda oluşturdukları tanıtım standında açıklamalarda bulunan Ömer Deniz, "Ülkemizde, organ nakli açısından, tıbbi ve teknik alt yapı tam olmakla birlikte organ bağışının yetersiz olması nedeniyle istenen düzeyde organ nakli gerçekleştirilememektedir. Yaklaşık 56 binden fazla diyaliz hastası içinden 21 bin hasta böbrek nakline muhtaçtır. Karaciğer, kalp gibi organlarla birlikte organ nakli bekleyen hasta sayısı 24 bine yaklaşmaktadır. Diğer yandan bağışçı sayısı 18 bini ancak geçmiştir. Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl artmasına karşın yeterli organ bağışı yapılmaması nedeniyle Bakanlığımız verilerine göre 2012 yılında bin 779 vatandaşımız organ nakli beklerken yaşamını kaybetmiştir" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladığını organ naklinin caiz olduğunu bildirdiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Deniz, "Daha fazla organ bağışı, daha fazla insanımızın hayatının kurtulması, daha az bağımlı olması, daha çok iş gücü, daha çok mutluluktur" şeklinde konuştu.
Deniz, Amasya'da son yıllarda organ bağışı konusunda önemli mesafe alındığını ve Sağlık Bakanlığı'nın hedefleri doğrultusunda Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen 2'si sağlık personeli yakını beyin ölümü gerçekleşen 8 kişiden 10 organın naklinin sağlandığını kaydetti.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsan hayatının devamlılığı, vücudu oluşturan sistemlerin ve organların görevlerini eksiksiz yapmalarına bağlıdır. Herhangi bir sebeple organlarımızda fonksiyon kaybı oluştuğunda bu vücudumuzda olumsuz etkiye yol açar ve hayatımızı tehdit eder. Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesine organ nakli denmektedir. Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi ise organ bağışı olarak ifade edilmektedir. Organ Bağışı ile ilgili 1979 yılında Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında 2238 sayılı kanun çıkarılmış ve bu yasa 1982 yılında yeniden düzenlenmiştir. Ülkemizde nakil yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, nakil yapılan dokular ise kemik iliği, kornea ve kalp kapağıdır. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Organ naklinde, alıcı verici olacak kişiler arasında doku uyumu olmalıdır. Bunu gösteren testler, olumlu çıktıktan sonra nakil yapılabilir." - AMASYA
Son Dakika › Yaşam › 'Bin 779 Kişi Organ Nakli Beklerken Öldü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?