Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Oğuz-Türkmen Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün düzenlediği "Uluslararası Dil, Tarih ve Kültür Bağlamında Türklerde Devlet Yönetimi ve Algısı Sempozyumu" gerçekleşti.
Yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman onlarca akademisyenin katıldığı sempozyumun açılışını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin yaptı. Türk dili ve edebiyatında devlet algısı ve yönetimi, tarihi açıdan Türk uygarlıklarında devlet algısı ve devlet yönetim tarzı ve Türk kültüründe sosyolojik ve felsefi açıdan devlet yönetimi ve algısı başlıklarının ele alındığı sempozyumda, konunun her yönünü kapsayan bilimsel sunum ve değerlendirme yapıldı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen sempozyumun açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Prof. Dr. Abdulhalik Bakır'ın Sempozyum Düzenleme Kurulu adına yaptığı konuşmayla başladı. Dilin bir milletin kültürünün en önemli öğesi olduğunu tarihin bir milletin kutsal belleğini temsil ettiğini ve kültürün ise bir milletin bekasının garantisi olduğunu söyleyen Bakır, " Dünyanın en asil ve kadim ve en şerefli milleti olan Türkler, bu üç olgu sayesinde çağlar boyunca zindeliğim devam ettirerek bekasını sürdürmüş ve günümüze kadar gelmiştir. Ancak bütün bu değerlerin yegane koruyucusu ve geleceğe taşıyıcısı devlettir. Devlet bir milletin keskin kılıcı, koruyucu kalkanı ve ilim irfan yayan kalemidir. Devlet olmadan millet, millet olmadan devlet olunmaz. Türkler tarih boyunca devlet olgusuna ve devlet yönetimine kutsal bir değer olarak bakmışlar ve devlete itaati ve bağlılığı Yüce Yaratan'ın karşı konulmaz bir buyruğu addetmişlerdir. Tarihin en eski devirlerinden bugüne kadar yılmadan yorulmadan çok geniş coğrafyalarda büyük, orta ve küçük ölçekli devletler kuran Türkler, devlet yönetimi uygulamalarında diğer millet ve devletlere büyük üstünlük sağlamışlar ve adeta öğretmenlik yapmışlardır. Türklerin kendi canından, kanından ve bedeninden aziz gördüğü devlet kavramı şu atasözünde ne kadar manalı ve güzel tecessüm etmektedir" dedi.
"Tarih boyunca Türk Milleti'nin devletsiz kaldığı bazı dönemler olmuştur"
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Hazer ise Osmanlı Devleti'nin kurulmuş olduğu bir coğrafyada bu başlık altında bir sempozyum düzenlenmiş olmanın kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi. Hazer, "Yakın bir geçmişte yaşamış olduğumuz elim bir olay devlet mefhumunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Karanlık güçler düzenlemiş oldukları hain bir darbe girişimiyle bu milleti devletsiz bırakmak istemişlerdir. Tarih boyunca Türk Milleti'nin devletsiz kaldığı bazı dönemler olmuştur. Millet olarak devletsiz kalmış olduğumuz dönemlerde yaşamış olduğumuz siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel buhranlar; devlet olgusunun milli belleğimizde güçlenerek günümüze kadar gelmesinde etkili olmuştur. Bu yüzden diyoruz ki "Allah, bu milleti bir daha devletsiz bırakmasın". Bu amaçla düzenlemiş olduğumuz sempozyumda milli belleğimizi tazelemek adına Türk dilinde, Türk tarihinde ve Türk kültüründe devlet yönetiminin ve devlet algısının ne şekilde işlenmiş olduğunu, bu konunun uzmanlarından dinleme fırsatını bulmuş olacağız. Sempozyumlar bir bilgi şölenidir. Uzun bir süre harcayarak ve yüzlerce kitap okuyarak ulaşabileceğimiz bilgilere, sempozyumlarda konusunun uzmanı bilim insanlarını dinleyerek birkaç saat içerisinde ulaşabilmemiz mümkündür. Üniversite yönetimi olarak, kültürel ve bilimsel anlamda önemli organizasyonlar olan sempozyum çalışmalarını önemsiyoruz ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından, sempozyumun açılış oturumu Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin'in başkanlığında Prof. Dr. Ahmet Hikmet Eroğlu, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve sempozyuma Güney Kore'den katılan Dr. Yong Song Li'nin sunumlarıyla başladı. - BİLECİK
Son Dakika › Yaşam › Bilecik'te 'Devlet Yönetimi ve Algısı' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?