Bursa'da yaşayan parkinson hastası Nurettin Yavaş, hastalığın pençesinden Dr. Akın Akakın sayesinde kurtuldu. İstanbul'da gerçekleştirilen ameliyatla beynine ve kalbine pil takılan yaşlı adam, yıllardır hayalini kurduğu hacca gitti. Yakınları tarafından uğurlanan Nurettin Yavaş, gözyaşlarına hakim olamadı.
Edinilen bilgiye göre, Uludağ eteklerindeki Kirazlı köyünde yaşayan 68 yaşındaki Nurettin Yavaş, 8 yıl önce hacca gitmek için müracaatta bulundu. Fakat bir süre sonra parkinson hastası olduğu anlaşılan Yavaş, günden güne ilerleyen hastalığın esiri oldu. Aşırı titremeler yaşayan, yardım almaksızın yemek yiyemeyen, gömleğini ilikleyemeyen Nurettin Yavaş, konuşmakta ve yürümekte de güçlük çekmeye başladı. Son 5 yılında yataklara düşen Yavaş'ın mukaddes topraklara kavuşma arzusu da ilerleyen rahatsızlığı sebebiyle hayal oldu. 'Artık gidemem' diye hayıflanan Yavaş'ı yakınları son çare olarak İstanbul'da götürdü.
Medical Park Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın'a muayene olan Yavaş, beyin pili yöntemi ile eski sağlıklı günlerine dönebileceğini öğrenince büyük bir sevinçle ameliyat olmayı kabul etti. 6 saat süren bir operasyon sonunda Nurettin Yavaş'ın beynine pil takıldı. Ameliyatın ardından hızla iyileşen Nurettin Yavaş, tek hayali olan kutsal topraklar için yola çıktı. Yakınlarının dualarla uğurladığı yaşlı adam, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Birlikte yolculuğa çıktığı eşini teselli eden Hüsniye Yavaş ise, "Artık ağlama. Televizyonlar bizi çekiyor" dedi.
Yaşadıklarına inanamadığını söyleyen Nurettin Yavaş, yıllardır mücadele ettiği rahatsızlığı için İstanbul'da bıçak altına yattığını ifade ederek, "3 ay tedavi gördüm. Kalbime pil takıldı. Hacca gitmeyi ise 8-9 yıldır bekliyordum. Rabbim haccı bu sene nasip etti. Önce sağlığıma, sonra hayalime kavuştum. Çok mutluyum" diye konuştu.
Hüsniye Yavaş (64) ise, eşinin ilerleyen parkinson rahatsızlığı sebebiyle beynine ve kalbine pil takıldığını ifade ederek, "Eşim dışarı bile çıkamıyordu. Allah'ıma çok şükür, eski sağlığına kavuştu" dedi.
Yaşlı adamın damadı Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner ise, "Parkinson hastasıydı. 8 yıldan beri yürüyemiyor, ihtiyaçlarını göremiyordu. Tedavi edildi. Beynine pil takıldı. O pil sayesinde iyileşti ve bugün onu kutsal topraklara uğurladık. 8 yıl önce hacca gitmek için müracaatta bulunmuştu. O zaman bu kadar hasta değildi. Şimdi çok mutlu. 2-3 yıl önce hayal bile edemiyor, 'Artık gidemem' diyordu. Şu an mutluluk gözyaşları döküyor" diye konuştu.
Yavaş'ı sağlığına kavuşturan ameliyatı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, "Hastamız ileri derecede parkinson hastasıydı. Yapılan operasyon sonrası hızla iyileşti. Artık yardım almaksızın her istediğini yapabiliyor. Hastalığı çok ilerlediği için sadece konuşmakta küçük güçlük çekiyor. Onun dışında herhangi bir şikayeti kalmadı. Parkinson hastalığı ile mücadelede erken tedavi çok önemi. Erken tedavi olan hastalarımızda başarı oranımız çok daha yüksek" ifadelerini kullandı.
Nurettin Yavaş'ın hacca gitme isteğine olumlu yanıt verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Akakın; parkinson hastalarının iyileşme sürecinde moral motivasyonunun çok önemli olduğuna dikkati çekti. Dr. Akakın, "Parkinson depresyona neden olur. O nedenle hastanın moralinin yüksek olması gereklidir. Nurettin Bey'in hacca gitme isteği iyileşme sürecini hızlandırdı. Hastalarımızın bu tip makul isteklerine her zaman olumlu yaklaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Nurettin Bey'in oğlu Hüseyin Yavaş ise, babasının ameliyat öncesi yardım almaksızın yemek yiyemediğini, gömleğini bile ilikleyemediğini, neredeyse hiç hareket edemediğini söyleyerek, "Ameliyat sonrası babam hızla iyileşti. Titremeleri geçti, istediği her şeyi yapıyor. Namazını kılıyor, tarlasına gidiyor. En büyük hayali olan hac vazifesini yapacağı için ise ayrıca mutlu" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Yaşam › Beynine Takılan Pille Önce Sağlığına, Ardından Hayaline Kavuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?