Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bamyanın sağlık açısından faydalı bir gıda olduğunu belirtti. Bamyanın hem kadınlar hem erkekler için günlük diyet lifi ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladığını ifade eden Kandıralı, "Yarım su bardağı dilimlenmiş, pişmiş bamya 2 gram diyet lifi sağlar, 25 kaloridir. Hem kadınlar hem erkekler için günlük diyet lifi ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar.
ÇÖZÜNÜR VE ÇÖZÜNMEZ LİF İÇERİR
Çözünür lif diyabet ve yüksek kan kolesterolünü önler, çözünmez lif sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler. Lif alımı obezite riskini, felç, kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini azaltır. Yarım bardak pişmiş bamya kadınların günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 17'ini, erkeklerinde yüzde 15'ini karşılar.
C VİTAMİNİ KUVVETLİ BİR ANTİOKSİDANDIR
Kanser riskini, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu ve hipertansiyonu azaltır. Ayrıca C vitamini kemik, deri, kan damarları ve bağışıklık sistemi sağlığı için gereklidir. Bamya ısı, ışık ve havaya maruz kaldıkça C vitamini etkinliği azalır. Bamya alındıktan 3-4 gün içinde kullanılmalı ve C vitamini kaybını önlemek için sadece pişirmeden önce kesilmelidir. Pişmiş bamyanın ½ bardağında 37 mikrogram folat vardır. Folat, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Aynı zamanda sinir sisteminin düzgün çalışması, kırmızı kan hücreleri ve DNA ve RNA gibi genetik materyallerin sentezi için gereklidir. Yeterli folat alımı depresyon, kanser ve kalp hastalık riskini azaltır. Bamya gibi folat zengini besin tüketimi hamile kadınlar için çocuğun herhangi bir doğum kusuru ile doğmasını önleyecektir.
NÖROLOJİK BOZUKLUKLARI ÖNLER
Bamyanın antioksidan bileşik konsantrasyonu diğer antioksidanı yüksek sebzeler ve çoğu yüksek antioksidan içeriği olan meyveye kıyasla daha yüksektir. Antioksidanlar serbest radikallerin DNA ve hücre zarına verdiği hasarı önlerler. Diyetle yüksek oranda antioksidan alımı kalp hastalığı, kanser veya Alzheimer hastalığı gibi nörolojik bozuklukları önler." diye konuştu.
DÜŞÜK KALORİLİ BİR SEBZE
Bamyadaki müsilaj ve zamkların ince bağırsakta emilimi düzenleyerek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Kilo kaybı için düşük kalorili ideal bir sebzedir. Bamya, sağlık faydalarını yitirmemesi için kısık ateşte pişirilmelidir. Bamya probiyotik olarak adlandırılan iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır, B kompleks vitaminlerin biyosentezine yardımcı olur.
ÜLSERİ İYİLEŞTİRİR
Bamya iyi bir laksatif görevi görür, ülseri iyileştirir, spastik kolon tedavisinde etkilidir ve mide-bağırsak kanalını yumuşatır. Bamya okzalattan zengindir, ancak bir çikolata, kuzu eti veya ıspanak kadar yüksek oranda değildir. Eğer okzalata eğilimli böbrek taşınız varsa bamya tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir" dedi.
Son Dakika › Yaşam › Bamyanın Sağlığımıza Faydaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?