Eskişehir'de değerli malzemeden yapılan tespihlerin üzerini nakış nakış işleyerek motifler kazıyan Nakkaş Süleyman Gürsoy, bu değerli eserleri Türkiye'den çok Arap ülkelerinin önemsediğini ifade ederek, "Araplar bir tespih için uçak gönderiyor" dedi.
Yaklaşık 5 yıl önce başlayan tespih merakı Süleyman Gürsoy'u bu işe itmiş. Güvenlik görevlisi olarak çalışırken, bir yandan da tespihlere nakış yapmaya başlayan Gürsoy, ilk zamanlarda aldığı ucuz tespihlere işleme yaparak satmış. Tespih işlemeciliğini geliştiren sanatçı, ardından güvenlik görevliliği işini bırakarak ufak bir atölye açmış. Atölyesini kendisine göre dizayn eden Gürsoy'un yapmış olduğu tespihler kısa sürede önce Türkiye sonra ise Arap ülkelerinde duyulmuş. Gürsoy, işe ilk başladığında kendisinden tespih alan ve teşvik eden koleksiyoner Dr. İhsan Oruk'a minnet duyuyor. Yaptığı tespihleri 10 bin lira fiyatların üzerinde satan işleme ustası Süleyman Gürsoy, şimdilerde aldığı siparişler nedeniyle yoğun bir şekilde çalışıyor. Türkiye'de tespihin yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Gürsoy, kimsenin konuya sanat olarak bakmadığını söyledi.
"Ustalar öğretme konusunda biraz ketum" Merakının ünlü tespih ustalarını takip etmesiyle başladığını söyleyen Gürsoy, "Tespih merakı bende bundan 5 yıl önce başladı. Daha öncelerde Berat Serdar Neziroğlu'nu takip ediyordum. Onun tespihlerini görerek bu işe başladım. Biraz da fiyatları yüksek olduğu için baktım alamıyorum, bari yapayım dedim. İlk zamanlarda çok kişiye sordum, ama ustalar öğretme konusunda biraz ketum. Piyasaya yeni birisinin gireceği biraz sıkıntılı olacağı için çoğu kişi göstermedi. İyi ki de göstermediler. Ben de bu daha çok azim yaptı. Bir ustam yok, bu işi kendim öğrendim. Daha önce güvenlik görevlisiydim, sonra bu işi iyice öğrendikten sonra, satılmaya başlayınca, bıraktım o işi" dedi.
"Araplar bir tespih için uçaklarını gönderiyor" Bu sanatın sermaye gerektiren bir iş olduğunu anlatan Gürsoy, kendisini sadece tespihlere nakış yaptığını söyledi. Tespih yapan kaliteleri ustaların da belirli bir ücretlerinin olduğuna dikkat çeken Süleyman Gürsoy, "İlk zamanlarda o fiyatları karşılayamıyordum. Daha ucuz tespihler alıp yapıyordum. Sata sata daha iyi tespihler almaya başladık. Genelde Arap Emirlikleri, Katar, Dubai ve ABD Kaliforniya'ya da gönderiyoruz. Genelde uçaklarıyla gelip alıyorlar. Biraz alım güçleri yüksek olduğu için, sanata değer de veriyorlar. Fiyat falan sormazlar, o senin yaptığın işe bakar, 'bunun değeri bu' der. Sen az söylesen bile o daha çok verir" şeklinde konuştu. Tespih satmada sosyal medyanın büyük avantajlarının olduğunu belirten Nakkaş ustası Gürsoy,konuşmasının bir bölümünde şunları söyledi:
"Mesela ben atölye açtım, gelip de daha atölyeden tespih satmamışımdır. Ama sosyal medyada bayağı bir takipçim oldu. Birileri alıyor ve çevrelerindekilere tavsiye ediyorlar. O şekilde herkese ulaştık. Tespihe ben de gönül verdiğim için sanatsal olarak gördüm. Ama çoğu gencimiz bunları dizilerden görüyor. Bir güç simgesi, külhanbeyi gibi falan. Aslında tespih o değil. Tespih bir kültürdür. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir kültür. İşte bizde bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Daha çok sanatsal anlamda oyma yaparak, süslemeler yaparak bunu sanatsal hale dönüştürmeye çalışıyoruz."
===================================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
>
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
>
>
>
>
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı'na ulaşmak için
>
Son Dakika › Yaşam › Araplar Bu Tesbih İçin Uçak Gönderiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?