Anadolu Üniversitesi, 2014-2018 yıllarını kapsayan ikinci kurumsal stratejik plan deneyimi sonrası, üçüncü stratejik planı hazırlık çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.
Bu kapsamda Üniversite Kalite Komisyonunun planladığı "2019-2023 Stratejik Plan Hazırlık Süreci Paydaş Görüşleri Toplantısı" sektöründe dev markaların yanı sıra, BEBKA, Sanayi ve Ticaret Odaları, Türkiye Kalite Derneği (Kalder) Eskişehir Şubesi, Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) temsilcileri ile Anadolu Üniversitesi Kalite Komisyonu üyelerinin bir kısmı ve Öğrenci Konseyi Başkanının katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitim-Öğretim ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Anadolu Üniversitesinin; kamu kurumları ve sektördeki çok sayıdaki paydaşı katılım göstererek fikir ve önerileriyle stratejik plan hazırlık çalışmalarına katkıda bulundular.
Anadolu Üniversitesi, paydaş analizi katılımcılığı ile; planın sahiplenilmesini ve uygulanabilirliğinin artmasını, üniversitenin hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasına engel oluşturabilecek unsurların saptanmasını ve bunların giderilmesi için önlemler alınmasını, üniversitenin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri hakkında fikir edinilmesini amaçlıyor. Anadolu Üniversitesi ayrıca 2019-2023 Stratejik Planını, 5 yılda yapılması hedeflenen projelerin ve hayata geçirilmesi planlanan temel faaliyetlerin yol haritası niteliğinde görüyor.
Anadolu Üniversitesinde 3. Stratejik Plan hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor
Toplanın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, Anadolu Üniversitesinin geçmişten günümüze kadarki gelişim sürecine ve yürütülen faaliyetlere ilişkin paydaşlara yönelik bilgilendirmede bulundu. Anadolu Üniversitesi olarak "Stratejik Plan Hazırlık Süreci"nde paydaşların görüşlerine başvurduklarını dile getiren Prof. Dr. Özcan, 2019-2013 Strateji Planı için ise önceki yıllarda da paydaş görüşlerinin alındığını, yüz yüze görüşmenin daha faydalı olacağı düşünülerek böyle bir buluşma düzenlediklerini dile getirdi. Stratejik Planlama Sürecine ilişkin açıklamalarına devam eden Özcan, "Anadolu Üniversitesi mevcut kalite güvence politikaları çerçevesinde, yürürlükte olan Stratejik Planını hazırlamış, faaliyet raporları ve performans programları ile başarılı ve iyileştirme için temel önceliklerin uygulanmasını değerlendirmiş ve internet sitesinden kamuoyuna duyurmuştur. Üniversitemizin internet sayfasında kaliteyle ilgili 'Kurumsal Strateji' başlıklı bir sekme var ve burada bütün bu raporlarımız yer alıyor. Üniversitemiz, ilki 2009-2013'te olmak üzere sonrasında da 2014-2018 yıllarını kapsayan ikinci Kurumsal Stratejik Plan deneyimini yaşamıştır. Şu anda 3'üncü çevrime girmek üzereyiz ve 3'üncü çevrim hazırlıklarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"Sizlerin görüşlerini ve katkılarını önemsiyoruz"
"Paydaş analizi, katılımcılığı sağlamanın en önemli aracıdır" diyen Prof. Dr. Adnan Özcan, paydaş analizine ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Paydaşlarımızın görüş, öneri ve beklentilerini bu planlama sürecine dahil ederek, üniversitemizin hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasına engel olabilecek unsurların belirlenmesi ve bunların giderilmesi için ne tür önlemler alınması ve ne yapmamız gerektiğiyle ilgili dönütler elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu analizle, üniversitemizin güçlü-zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri hakkında fikir edinilmesini de amaçlıyoruz. Kurumunuzun hangi faaliyetleri Anadolu Üniversitesini ilgilendirmektedir? Üniversitemizden beklentileriniz nelerdir ve mevcut alanlara ilave olarak hangi işbirliğini geliştirebiliriz? gibi sorulara cevaplar aramaktayız. Anadolu Üniversitesi olarak sizlerin görüşlerini ve katkılarını gerçekten önemsiyoruz. Bu amaçla sürece katılımınızı sağlamaya çalışmaktayız. Çalışanlarımız ve öğrencilerimizin görüşleriyle, sonuçlandırdığımız SWOT analizi sonuçlarımızı 420 dış paydaşımızla paylaşarak değerlendirmelerini istedik. Dış paydaşlarımızdan çok ciddi dönütler oldu. Onların hepsi Kalite Komisyonumuzda değerlendirildi. Şu anda hala taslak diyoruz, çünkü sizlerin de görüşlerinin ardından artık sürecin bu kısmını tamamlayacağız. Bunu da daha sonra Senatomuzun onayına sunacağız."
Görüşler dile getirildi
Toplantı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan'ın katılımcıları bilgilendirmelerinin ardından paydaşların Anadolu Üniversitesinin güçlü ve zayıf yönleri ile hazırlık aşamasında olan 2019-2023 Stratejik Planına ilişkin fikirlerini ve önerilerini iletmeleriyle devam etti. Bu çerçevede dış paydaşlar tarafından; "Üniversitesinin dünyada ve Türkiye'de yaygınlaşmış ve programlarının tercih ediliyor olmasının avantaj sağladığı, üniversitenin programlarında yer alan stajın gözden geçirilmesi gerektiği, staj süresinin daha uzun süreye yayılması gerektiği ve staj sürelerinin kısalığının önemli bir sorun olduğu, ayrıca öğrencilerin staj yerlerinin belirlenen kriterler doğrultusunda otomatik yapıldığı bir yazılıma olan ihtiyaç, Akredite laboratuvar sayısının azlığından ve ölçme, analiz ve test konularında Üniversiteden yeterince yararlanılamadığı, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans program sayısının ve çeşitliliğinin arttırılmasının önemi, yurt dışındaki üniversitelerle ortak lisansüstü program sayısının arttırılması gerektiği, mühendislik alanında spesifik testlerin yapılabilmesi için numunelerin yurt dışına gönderildiği, yurt dışına bu numuneleri göndermek yerine üniversitede akredite ve dünyaca kabul gören analiz laboratuvarı sayısının arttırılmasının önemli olduğu, üniversitenin programlarını ve faaliyetlerini yeterince tanıtamadığı konusu, öğrencilerin özel sektör yerine son yıllarda daha çok kamuya yönlenmesinin önüne geçebilmek için ne tür tedbirler alınması gerektiği, Mezunlar Birliğinin daha aktif hale getirilmesinin önemi, Milli Eğitim Bakanlığı okullarına öğretmenlik uygulamasına giden özel eğitim alanındaki adayların oldukça bilinçli ve donanımlı olduğu, diğerlerinin ise yeterince bilinçli olmadığı ve sıkıntılara yol açtıkları, mühendislik alanında üniversitenin Mükemmellik Ödülü sahibi olduğuna ve bu tecrübeyle Üniversite geneline kalite anlayışının yayılmasının önemi, yabancı öğrencilerin sanayiyle tanışması adına yabancı öğrencilerin öğretici olacağı farklı dillerde kurs açılması ve bunun için bir veri havuzu oluşturulması, üniversitenin desteğiyle özellikle uyuşturucu kullanımını azaltma yönünde tanıtım filmleri yapılması" konusunda işbirliği yapılabileceği görüşleri dile getirildi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yaşam › Anadolu Üniversitesi '2019-2023 Stratejik Planı' Hazırlık Çalışmaları Kapsamında Paydaşlarıyla Bir... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?