Narkotik polisi, bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla mücadele bilinci oluşturmak için çalışmalarına hız verdi. Narkotik polisi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğünün himayesinde genç nüfusu zararlı alışkanlıklardan korumak için "Sağlıklı bir nesil, mutlu bir gelecek için maddeye değil hayata bağlan" sloganıyla Gülümseyen Gözler Projesi'ni yürütmeye devam ediyor.
Proje kapsamında Madde Bağımlılığı Uzmanı Mustafa Yücel, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, PDR Şube Müdürlüğü organizasyonuyla; Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine Madde Bağımlılığı farkındalık konferansı düzenlendi. Konferansı Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tancan Uysal, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sedat Akar, Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç.Dr. Yasemin Tokem, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Aşkım Hatunoğlu, hemşirelik bölümü akademisyenleri, Rehberlik Danışmanlık ve Kariyer Birimi Şube Müdürü Servet Kankaya ile çok sayıda öğrenci izledi.
"HOCALAR ÖĞRENCİLERLE AYNI SIRADA"
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, İKÇÜ'nün oldukça genç giderek büyüyen bir aile olduğunu, büyürken de öğrenci odaklı etkileşimlere oldukça önem verdiklerini kaydetti. Prof.Dr.Uysal, öğrencilerle sürekli irtibat halinde olduklarını anlatarak şunları söyledi: "Öğrenci Konseyi Başkanı Sümeyye Zehir, sizlerin sıkıntılarını çözüm önerilerini sürekli bizlere aktarıyor. Sizlerle her zaman yakın ilişkiler kuruyoruz. Sosyal medya başta olmak üzere tüm iletişim kanallarım açık. Sizlerin birer büyüğü olarak bana tüm sorularınızı ulaştırabilirsiniz."
"BAĞIMLILIĞIN HER ÇEŞİDİ ZARARLI"
Öğrencilere seslenen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sedat Akar ise, bağımlılığın her çeşidinin insan hayatına yaptığı kötü etkilerinin altını çizdi. Sigara örneğini veren Prof.Dr. Akar, bağımlılığın sağlığa yaptığı olumsuz etkilerinin çok uzun yıllar sonra ortaya çıktığını kaydederek "Sigara içen bir insan bıraktığı andan itibaren sağlığına olumlu etkilerini farkedebilir. Uyuşturucu maddeler kişiyi kısa süre içinde bağımlı yapıyor. Dozun artırılması ile kısa sürede bağımlıyı ölüme götürüyor. Bu konferansın öğrencilerimize çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
"BAĞIMLILIĞIN HER ÇEŞİDİ ZARARLI"
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Narkotik Suçlar Büro Amirliği Bağımlılık Uzmanı Polis Memuru Mustafa Yücel de, İKÇÜ'nün konuya gösterdiği önem nedeniyle teşekkür etti. Yücel, uyuşturucu madde teklifinin ilk olarak en yakın tanıdıklar veya en güvenilen arkadaşlardan geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Bağımlılığın ilk adımı arkadaşla atılmaktadır. Arkadaşı maddeyi verirken 'Bir kere dene! Beğenmezsen bir daha kullanmazsın! Bağımlılık yapmaz! Bak bende kullanıyorum' gibi telkinlerle ikna ederek maddenin bir kez kullanılması sağlanır." Gençlerin madde kullanmaya neden başladığını aşağıdaki başlıklarla özetleyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağımlı iseniz size profesyonel destek verecek kişilerle temasa geçin. Gençler; arkadaş ve sevgili etkisi, merak, özenti, arkadaş grubuna dahil olma,sorunları çözme yanılgısı, ailede olumsuz iletişim ve bozuk ilişkiler, geleceğe ilişkin güvensizlik, kararsızlık, endişe, madde pazarlayıcıların tuzakları gibi sebeplerle madde kullanmaya başlar. Bağımlı iseniz sürekli madde kullanıyorsanız size profesyonel destek verecek birisiyle temasa geçmenizde fayda bulunmaktadır."
"BAĞIMLIĞIN SONU ÖLÜMLE SONLANIYOR"
Bağımlılık piramidini gençlere özetleyen Yücel, uyuşturucu bağımlılığının sigara ve alkol ile başladığını kaydetti. Yücel, bu piramidin sonunda gençleri üç yol beklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk yol hastanedir. Çünkü bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bağımlılar gönül rahatlığı ile Narkotik Şube Müdürlüğüne gelseler biz onlara kesinlikle kelepçe takıp cezaevine göndermiyoruz. Onları tekrar topluma kazandırmak için onlarla görüşüp tedavi merkezlerine yönlendiriyoruz. Bağımlılar kendi istekleri ile geldiklerinde kesinlikle cezası yok. İkinci yol cezaevine gider. Madde kullanmak, bulundurmak ve satmak suçtur. Satmanın cezası 5-15 yıl arası hapis. Üçüncü yol maalesef ölümle sonuçlanır. Hayatında ilk kez madde kullanarak ölen insanlar var."
Ebeveynlere de seslenen Yücel, ailelerin genellikle çocuklarının madde kullanabileceklerine ihtimal vermediklerini belirterek şöyle konuştu: "Benim çocuğum asla yapmaz' demeyin. Bir gün sizin çocuğunuz da bağımlı olabilir. Bağımlılığın tedavisi vardır. Tedavi tıbbi ve psikolojik olmak üzere iki boyutta sürdürülür. Bilinç sahibi olmak bağımlılığa giden yolları önlemenin en önemli unsurudur."
Konferansta Tiyatro Topluluğu öğrencilerinin sunduğu madde bağımlılığı ile ilgili skeç beğenildi. Yücel tarafından hazırlanan 'Ben fark yaratan bir insanım' kurdelesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Uysal'a takdim edildi. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Uysal tarafından Uzman Mustafa Yücel'e teşekkür plaketi verildi. - İZMİR
Son Dakika › Yaşam › Akar: 'Bağımlılığın Sonu Ölümle Sonlanıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?