Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu kadro 2007 sonunda işe başladığında Türkiye'nin müze ve ören yerlerinden elde ettiği gelir 70 milyon TL idi bu yıl 256 milyon TL. Arada 4 yıl var, bu gerçek bir rekordur. Tarihin gördüğü en yüksek gelirlerden birisidir" dedi.
Bakan Günay, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü hizmetine tahsis edilen 18 aracın devir teslim törenine ve bakanlık tarafından hizmete sokulacak 5 gezici kütüphanenin tanıtım toplantısına katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü ve TÜRSAB ikinci Başkanı Talha Görgülü de toplantıda hazır bulundu.
Hava şartları dolayısıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Koruma Kuralları Yüksek Kurulu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Bakan Günay, TÜRSAB'a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Bir meslek gurubunun yasa ile bir çatı altında toplanmasının TÜRSAB ile ne kadar önemli olduğunu görüldüğünü ifade eden Günay, "Biz turizm bileşenlerinin tüm temsilcileriyle iş birliğiyle çalışıyoruz. TÜRSAB yasa ile bir kaynak sahibi olmakla da kolaylıklar taşıdığı için bizimle çok daha rahat bir işbirliği içerisinde" diye konuştu.
TÜRSAB'ın turizmin kültür sunumunu geliştirmek için çok önemli katkılar yaptığını anlatan Günay, şunları kaydetti:
"Şu anda TÜRSAB'ın katkılarıyla 4 vinç bizim ören yerlerimizde çalışıyor. Geçen yıldan bu yana 47 aracı da TÜRSAB aracılığıyla müze müdürlüklerimizin, röleve anıtlar müdürlüğü ve koruma kurullarımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Bugün 18 araç hizmete sunulacak, 29 araç daha önceden devreye sokulmuş. Araçların ihtiyaç ve iş yoğunluğu çerçevesinde Türkiye'ye dağıtacaklar.
TÜRSAB verdiği araçların tüm bakımını üstleniyor. Yakıtını, sürücü giderlerini üstleniyor. Türkiye'de 50'ye yakın aracın, 4 vincin bakanlık adına, kaynağını TÜRSAB'dan alarak çalışıyor olması gerçekten bize nefes aldırıyor."
TÜRSAB'ın ve benzer katkıların Türkiye turizmine büyük katkı sağladığını belirten Günay, "Bir örnek vermek istiyorum, 2007 sonunda bu kadro işe başladığında Türkiye'nin müze ve ören yerlerinden elde ettiği gelir 70 milyon TL idi bu yıl 256 milyon TL. Arada 4 yıl var, bu gerçek bir rekordur. Tamamen tarihin gördüğü en yüksek gelirlerden birisidir" dedi.
Kendisi için bir diğer önemli gelişmenin de 5 gezici kütüphane aracının hizmete girmesi olduğunu dile getiren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biliyorsunuz gezici kütüphane meselesi 60'lı yıllarda başlamıştı. Bir köy öğretmeni Mustafa Güzelgöz tarafından. Kendisi daha sonra da ödüllendirildi. Bir merkeple köylere kitap dağıtıyordu, bir eğitim gönüllüsüydü. Bu dikkat çekti, illa bir mekanda gidip kitap almak zorunda kalmayabilirsiniz. Kitabı okuyucunun ayağına götürmek de mümkündür. Tabii medeniyet gelişti, merkepten daha kolay taşıma araçları ortaya çıktı. Yaklaşık 20 yıldır Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü bu modeli uyguluyor. Ancak zaman içerisinde araçlar yıprandı.
Şimdi son derece gelişmiş, içerisinde bilgisayarı, teknik donanımları olan 5 aracımızı dağıtacağız. Bu araçlar, İzmir, Antalya, Kayseri, Ordu ve Diyarbakır'a gidecek. Bu araçlar belli bir zaman sonra yer değiştirebilecekler, bir süre hizmet ettikten sonra. Başka bir komşu bölgeye geçecekler."
Daha önce de Erzurum'da bir gezici kütüphanenin hizmete girdiği bilgisini de paylaşan Günay, projeye emeği geçen bütün Bakanlık çalışanlarına ve katkı sağlayan kuruluşlara teşekkürlerini iletti. - ANKARA
Son Dakika › Yaşam › 18 Yeni Araç, 5 Yeni Gezici Kütüphane - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?