Eskişehir'in Gürleyik köyünde bulunan 150 yıllık tarihi su değirmeni, ilk günden itibaren aynı aile tarafından kuşaktan kuşağa işletilmeye devam ediyor.
Yapımı 1700 yılına kadar dayanan ve uzun yıllardır aktif olarak işletilen su değirmeni, bugün de vatandaşlara hizmet etmeyi sürdürüyor. Günümüzde, değirmenin işletmeciliğini ise Yüksel Coşkun yürütüyor. Babasının bu görevi dedesinden devraldığını kaydeden Yüksel Coşkun, kendisinin bu mesleği yapan 4'üncü kuşak kişi olduğunu kaydetti. Değirmenciliğin, kendileri için bir aile geleneği olduğunu aktaran Coşkun, bu görevi çocuklarına da bırakmak istiyor.
Doğma büyüme Gürleyikli olan Yüksel Coşkun, bu mesleği yapmanın kendisi açısından büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Değirmenin hala aktif olarak çalışmasını, babasının titiz çalışmalarına bağlayan Coşkun, "Turistler de böylesine eski bir değirmenin hala çalıştığını görünce şaşırıyorlar. Babam çok uzun süre burada çalıştı. Bu değirmen hala ayakta. Artık ben devraldım. Dedem de yaptı. Ben 4'üncü kuşağım. 150 yıldır burada aktif olarak bu değirmen vatandaşlara hizmet veriyor. Biz işletiyoruz. 150 sene önce nasılsa bugün de aynı şekilde buğdayı öğütüyoruz" şeklinde konuştu.
"Değirmenin önemi her geçen sene artıyor"
Tarihi su değirmenin hem turistik açıdan hem de köy ekonomisi açısından hayati bir öneme sahip olduğunu kaydeden Yüksel Coşkun, bölge köylerden sık sık un siparişi aldıklarını kaydetti. İnsanların artık doğal ürünlere yönelmeye başladığını söyleyen Coşkun, "İnsanlarımız çoğu hazırcılığa alışsa da artık sağlıklı şeylerin arayışına da girdiler. O yüzden satışlarımız iyi. Esmer ekmeğin önemi çok arttı. Teknolojik ürünlerin hazırcılığından kaçıp buradan sağlıklı beslenmek isteyen çok vatandaşımız var. Hepsine elimizden geldiğince hizmet etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"Değirmenin bakıma ihtiyacı var"
Su değirmeni hakkında görüşlerini aktaran bir diğer isim de Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy'du. Değirmenin uzun süredir vatandaşlara hizmet ettiğini ve artık yıpranmaya başladığını vurgulayan Gürsoy, "Burası bu köyün bir değeri. Değirmenimiz sayesinde Eskişehir'den bugün bile un talebi alıyoruz. Ancak hala eksiğimiz var. Bir restorasyon talebimiz var. İnşallah hep beraber bu değerimizi koruyacağız. 150 yıldır süren bir geleneği devam ettiriyoruz. Ettirmeye de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yaşam › 150 Yıldır Kuşaktan Kuşağa Tarihi Değirmeni İşletiyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?