Sivas'ta 41 bin metrekarelik alanda jeotermal enerji kullanılarak kurulan en büyük cam serası, 50 kişiye istihdam sağlayacak ve domates üretimi yaparak tüm ürünlerini Avrupa'ya ihraç edecek.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü son sınıf öğrencileri, cam seralarda uygulamalı öğrenerek mesleklerini icra ediyor. Üniversite, domates üretimi yapan cam sera işletmeleriyle işbirliği protokolü imzalayarak öğrencilerin uygulamalı eğitim almasını sağlıyor. Bu sayede öğrenciler, teorik bilgilerini seralarda uygulama fırsatı buluyor ve mezun olduklarında iş hayatına hazır hale geliyorlar. Ayrıca, işletme sahipleri de öğrencilerin performansını gözlemleyerek gelecekte çalışacakları kişileri tanıma imkanı buluyorlar. Bu eğitim modeli, öğrencilerin hem kazanç elde etmelerini sağlıyor hem de meslek tercihlerini yapmalarına yardımcı oluyor.
Sivas'ta beklenen kar yağışının olmaması, tarım arazilerini olumsuz etkiliyor. Özellikle kış mevsiminde ekili arazilerin üzerini örten karın olmaması, yeni filizlenen tohumlarda 'kök kesmesi' riskini beraberinde getiriyor. Bu durum çiftçilerin ürün hasatını etkileyebilir.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, bu yıl 'sarı pas' hastalığı nedeniyle tarım ürünlerinde kalitenin düştüğünü belirtti. Yörük, hastalıklarla mücadele için zamanında ilaçlama yapılması gerektiğini ve bu sayede gelecek yıllarda durumun düzeleceğini düşündüklerini ifade etti. Ayrıca, yağış rejiminin değişmesiyle birlikte bitkisel hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Yörük, çiftçilere ilaçlama ve kontrol yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hasat dönemi başladı. Üniversitenin Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencilerine uygulamalı eğitim verilirken, organik tarım ve solucan gübresi kullanımı da öğretiliyor. Hasat geliriyle öğrencilere burs verilmektedir.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Volkan Yörük, arabada içilen cam şişelerin dışarıya atılması sonucu tarla yangınlarına yol açtığını belirtti. Yörük, cam şişelerin güneş altında mercek etkisi yaparak çiftçilerin bir yıllık emeğine mal olduğunu ifade etti. Ayrıca, anız yakmanın da doğaya ve canlılara büyük zarar verdiğini vurgulayan Yörük, anıza ekim modellerinin kullanılması veya anızın sürülüp tarlanın yeniden ekilmesi gerektiğini söyledi.
SİVAS ve Konya'da beklenenin üzerinde yağış düşmesi, hastalıkları da beraberinde getirdi.
Bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle tahıl çeşitlerinde 'sarı pas' hastalığı riski meydana geldi. Çiftçiyi zorlayan hastalıkla ilgili uyarılar yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, "Pas hastalığı üreyen ve yayılan bir hastalıktır. O yüzden aynı virüsler gibi yok edilmesi çok zordur. Zamanında mücadele edilmezse tarlada verim düşer" ifadelerini kullandı.
Sultangazi Belediyesi, engelli bireyler için farkındalık programı düzenledi.
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından 40 dönümlük araziye kurulan sera ve üretim sahasında öğrencilere solucan gübresi kullanılarak organik tarım eğitimi veriliyor.
Sivas'a 20 milyon liralık jeotermal, topraksız cam sera yapılıyorSİVAS'ın Yıldızeli ilçesi sınırları içerisinde yar alan Sıcak Çermik Kaplıcası bölgesine jeotermal sularla ısıtılabilen ilk cam topraksız modern sera yapılıyor.
SİVAS'ın Yıldızeli ilçesinde bulunan Sıcak Çermik Kaplıca bölgesinde, jeotermal sularla ısıtılabilen kentin ilk cam topraksız modern serasının yapımı sürüyor.
Tokat’ın Niksar ilçesinde Sarıyazı (Onan) köyü jeotermal su kaynağının jeotermal seracılık amaçlı değerlendirme paneli yapıldı.
Turhal Şeker Fabrikası’nın atık enerjisinden tasarruf sağlanarak entegre seralar kurulması için çalışma başlatıldı.
Cumhuriyet Üniversitesi(CÜ) Sivas Meslek Yüksek Okulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyelerince bölgede yaşanan kuraklık nedeni ile bu iklim şartlarına uygun en verimli buğday çeşidini tespit etmek için çalışma başlatıldı.
Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyelerince, bölgede yaşanan kuraklık nedeni ile bu iklim şartlarına uygun en verimli buğday çeşidini tespit etmek için çalışma başlatıldı.
CÜNEYT ÇELİK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak ...
CÜ MYO Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak öğreniyor Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Karaköy: "Bölg...
AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü'ne ait bahçe ve serada incelemelerde bulundu.
AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Cumhuriyet Üniversitesindeki (CÜ) organik tarım alanını inceledi.
CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı tarafından "Organik Ürünler Sergisi" açıldı.
Ördek avlamak için gölete giden avcıların kayığı battı.
Ördek avlamak için gittiği Tekirdağ'da kayığı batan avcı, şişirdiği poşet ile hayata tutundu.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.