Mantar Aşkına! - Son Dakika
Turizm

Mantar Aşkına!

Mantar Aşkına!

Mantarları sever misiniz? Hangisi zehirli, hangisi yenilebilir diye merak edenlerden misiniz?

02.04.2018 10:30  Güncelleme: 10:33

Mantar konusu dipsiz bir kuyu. Ülkemizde mantarlar konusunda eğitim almış tek yetkili kişi Jilber Barutçiyan.

İsviçre'de yıllarca yaşamış ve şu anda ise İstanbul ve Adatepe arasında yaşamını sürdürüyor.

Mantarlarla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, ilk kitabını alabilirsiniz. Tabii ki bulabilirseniz… Kitap karaborsada. Yakında ikinci kitap geliyormuş hadi bakalım hayırlısı. Toplumumuzun bilinçlenmesi adına Jilber Bey'in bence bizler için çok kitap yazması gerekiyor.

En son Isparta köylerinde rastladığım bir mantara elimi sürecekken yanımda bulunan Çetin hocam ''Lütfen elinizi sürmeyin'' dedi. İnanın bir an tedirgin oldum. Oysa ki ne kadar da masum ve şirin duruyorlardı. Kahverengi renkli ama ne kadar şirinlerdi anlatamam. Aynı küçükken Şirinler'in mantar evleri gibi…

İşte bir anlık tadım sonucunda, sağlığınızı kaybedebilir, belki de Allah korusun tek lokmayla hayatınızı kaybedebilirsiniz…Ben de aklımda olan tüm soruları sizin için bir araya topladım. Gelin Jilber Hoca'nın anlattıklarından bir şeyler öğrenelim.

Mantar Aşkına!

Türkiye'deki tek mikrobiyologsunuz. Mantarlar ile ilgili nerede eğitim aldınız?

Mikrobiyoloji mantar bilimidir. Türkiye de ve dünyada çok ihmal edilmiş bir bilim. Evet mantarlarla ilgilenen kişi sayısı Türkiye de ve dünya da çok az… Ben de eğitimimi İsviçre aldım. İsviçre Sağlık Bakanlığının ' Mantar Uzmanlığı Diplomasını' aldım.

Türk halkı mantar konusunda oldukça deneyimsiz diye düşünüyorum ve ülkemizde hangi mantar türlerini toplamalıyız ve tüketmeliyiz? Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?

Mantar pek çok Avrupa ülkesinin aksine derinlemesine mutfağımıza pek yerleşmemiş. Deneyimsizlik otomatik olarak başlıyor.

Türkiye mantar florası açısından dünyanın en zengin değerlerine sahip. Hatta Trüf mantarları bile ülkemizde bulunmakta. Trüf mantarları Trakya sınırından başlayıp, özellikle bütün Batı Karadeniz oldukça zengin bölgeler…

Mantar Aşkına!

Köygöçüren adıyla bilinen mantardan bize biraz bahseder misiniz? Ne kadar efsane bir isme sahip?

Mantar alırken zehirli ve zehirsiz olarak diye ikiye ayıramayız. Öldüren mantarlar, zehirli mantarlar, az çeşitte yenen yararlı mantarlardır. Herkes mantar bulunca hemen yemek ister fakat bizim görevimiz zehirli olanları onlara öğretmektir.

Köygöçüren mantarını tanımak gerekir. Basında gördüğünüz ölüm vakıalarının yüzde doksanı bu mantardandır. Yağ yeşili renginde, oldukça güzel görünümlü, etli mantarlardır. Öldürücü mantarların panzehiri yoktur. Bilinenin aksine zehirli mantarlar hemen öldürmez. 2-3 gün içinde etkilenirsiniz.

Mantar Aşkına!

Türkiye'de mantar açısından en verimli bölge hangisi?

Batı Karadeniz gerçekten de çok güçlü bir bölge…

Mantar zehirlenmesi sırasında yapacağımız ve yapmamız gereken şeyleri bize açıklar mısınız?

Öncelikle panik yapmayın. Siz herhangi bir müdahalede de bulunmayın. Kusturma, yoğurt verme gibi… Mantar konusunda bilgili olsalar da kimseyi dinlemeyin ve en yakın sağlık kuruluşuna yanınıza yenilen mantardan örnekler alarak en kısa zamanda başvurmalıyız.

Bir sonraki yazımda nerede mantar avına çıkabiliriz onlardan bahsedeceğim…

Son Dakika Turizm Mantar Aşkına! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement