Günümüzde tüplü şişman analog televizyonlar yerlerini ince ve zarif tasarıma sahip dijital televizyonlara bıraksalar da evlerimizin baş köşesindeki yerleri değişmedi.
İnternet sonrasında televizyon yayıncılığı için dönüşüm kaçınılmazdı. Bilgisayar üzerinden mi televizyon seyredeceğiz yoksa televizyon üzerinden mi internete bağlanacağız sorusu çoktan yumurta tavuk hikayesine döndü. Akıllı televizyonlar internete bağlanırken internet üzerinden tüm televizyon yayınlarına erişilebiliyor. İnternetle birlikte yayın akışına bağımlılık sona ererken tek yönlü televizyon yayıncılığı da yerini interaktif yayın anlayışına bırakmaya hazırlanıyor.
Bu dönüşüm sürecinde televizyon yayın sinyallerini karasal ya da uydu anten yerine internet üzerinden alan dijital yayın platformları ortaya çıktı.
İşte bu platformlardan birisi de Turkcell TV Plus.
Lafı daha fazla uzatmadan yaklaşık 3 aydır kullandığım Turkcell TV Plus deneyimime geçiyorum.
Turkcell TV Plus'ı teknik tanımla IPTV (Internet Protocol television) olarak adlandırmak mümkün. Ancak Turkcell, bu yayın platformunu IPTV olarak adlandırmıyor. Teknik tanımlara fazla takılmadan yayın platformunun detaylarına geçelim.
Fiber şart, kurulum kolay
Turkcell Superonline fiber şebekesi üzerinde çalışan Turkcell TV Plus kutusunu çalıştırmak için kablolu internet bağlantısını kurmak gerekiyor. Evinize Turkcell Superonline Fiber internet hizmeti sunuluyorsa fiber internet abonesi olmadan da sadece Turkcell TV Plus abonesi olmak mümkün. Teknik servisin yaptığı kurulum sonrası HDMI kablo aracılığıyla televizyona bağlanan Turkcell TV Plus dünyasına giriş yapıyorum.
#Sayfa#
Şık ve sade tasarım
207x177x151 mm ölçülerine ve 250 gram ağırlığa sahip set üstü kutusu (set top box) sade bir tasarıma sahip.
Turkcell TV Plus'ın kalbi diyebileceğimiz set üstü kutusunun ön panelinde açma kapama düğmesi, uzaktan kumanda sinyal alıcısı ve harici medyaları oynatabilmek için bir usb portu bulunuyor. Cihaz AVI, MKV, WMV gibi yaygın kullanılan video formatlarını destekliyor. Harici medya oynatma özelliği video dışında müzik ve resim formatlarını da destekliyor.
Arka panelde ise adaptör girişi, ethernet portu, usb girişi, HDMI çıkışı, onun hemen yanında ise optik ses bağlantısı yer alıyor, optik çıkışlı bir ses sisteminiz varsa bu portu kullanarak ev sinema sisteminizi bağlayarak daha iyi bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz. Panelin en sağında ise SCART bağlantısı için RCA çıkışı yer alıyor.
#Sayfa#
Yayın kutusu ile birlikte gelen uzaktan kumanda oldukça şık bir tasarıma sahip. Kumandanın hemen ortasındaki artı şeklindeki düğmeler 4 ana menüye hızlıca erişmeyi sağlıyor.
Kumandanın arkasını çevirince mini bir klavye görüyoruz. Bu klavye sayesinde interaktif televizyon deneyimi çok daha kolay.
Takılma oluyor mu? AKN'yi etkiler mi?
İnternet üzerinden televizyon yayını izlerken takılma olur mu? sorusu akıllara geliyor.
Fiber şebekeyi kullanan Set üstü kutusuyla televizyondan izlediğiniz yayınlarda takılma olmadığını belirtelim. Fiber optik kablo üzerinde Turkcell TV Plus için bağımsız bir fiber tel ayrılmış ve mevcut internet bağlantınızı etkilemeden yayın platformuna direkt bir bağlantı kuruluyor.
Uydu bağlantılı bir yayın platformundan nasıl televizyon izliyorsanız Turkcell TV Plus'tan da aynı rahatlıkla televizyon yayınlarını izleyebiliyorsunuz.
Turkcell TV Plus yayınlarını izlerken tüketilen verilerin AKN (Adil Kullanım Noktası) üzerinde etkisi olmadığını belirtelim. İnternet kotanız için endişe etmenize gerek yok.
Yayını geriye alın
Turkcell TV Plus, yayınları kaydetme ve 12 saate kadar geri alma özelliklerine sahip. Yayın akışına bağımlı olmadan televizyon programlarını istediğiniz zaman izleme imkanı sunulmuş.
Yayını değişken hızlarda geriye alıp, program bazında 12 saatlik dilim içinde geçişler yapmak mümkün. HD kanallarda yaptığım yayını geri alma işeminde de başarılı bir performansla karşılaştım.
Yayını geriye alma özelliği 12 saat yerine 24 saat olsa daha iyi olurdu düşüncesindeyim.
#Sayfa#
Disk yerine buluta kayıt
Turkcell TV Plus, kayıtları set üstü kutusu yerine buluta kaydettiği için içeriklere istenilen cihazdan ve istenilen yerden ulaşmak da mümkün hale geliyor.
Her ekranda izle
Turkcell TV Plus çoklu ekran özelliği ile yer ve zamana bağlı olmadan televizyon yayınlarının televizyon dışında tablet bilgisayar, akıllı telefon ve bilgisayar üzerinden de izlenebilmesine olanak sunuyor. Web dışında Turkcell TV Plus mobil uygulamalarını kullanarak hesabınıza eriştiğinizde televizyon keyfinize istediğiniz yerden devam edebiliyorsunuz. Televizyon dışındaki cihazlardan aktif tek bir oturuma izin veriliyor.
Ancak tablet, akıllı telefon ya da bilgisayar üzerinden izlenen yayınların kalitesi mevcut internet bağlantınızın hızı ile doğru orantılı. Hızlı ve stabil bir internet bağlantınız varsa televizyon dışındaki cihazlarda da sorunsuz olarak yayınları izleyebiliyorsunuz.
#Sayfa#
Dizileri sezon olarak kaydedin
Dizileri sezon olarak kaydetme özelliği sayesinde sevdiğiniz dizilerin tüm bölümlerini kaydetmenize olanak sağlanmış. Bu özellik özellikle sevdiği dizilere göre hayatını organize eden birçok insanın hayatını kolaylaştıracaktır.
Kayıt için standart 100 saat kayıt hakkı tanınıyor ancak ekstra paket satın alarak kayıt süresini arttırmak mümkün.
Kişiye özel televizyon deneyimi
Turkcell tv plus'ın dikkat çeken diğer bir özelliği ise MYTV.
Ana menü ekranında bana özel menüsüne girdiğinizde MY TV menüsü altında daha önce seçtiğiniz film ve dizilere ulaşabiliyorsunuz.
Profil sayfasında fotoğraf ekleme ve sosyal hesapları bağlama noktasında bazı eksikler mevcut. Profil bilgilerini mobil uygulama üzerinden güncellemeniz gerekiyor. Uygulama üzerinden profil sayfama fotoğraf eklemek istedim ancak başarılı olamadım. Yazılımsal bir güncelleme ile bu sorunlar düzeltilebilir.
Programları kaydetmek dışında istediğiniz programlara hatırlatma da ekleyebilirsiniz.
Evde her birey kendi MY TV profilini oluşturarak kendi içeriklerini bu menüden takip edebilir.
Favori oyuncu ve yönetmenlerinizi seçin
Sevdiğiniz oyuncu, yönetmen ve içerik türlerinden bir favori listesi oluşturabilir, tercihinize uygun içerikler Turkcell TV plus servisine eklendiği anda haberdar olabilirsiniz.
#Sayfa#
Detaylı TV Rehberi
Turkcell TV plus, detaylı bir televizyon rehberine sahip. o anda izlediğiniz program bilgisi dışında daha önceki ve sonraki program bilgilerine de kolayca ulaşabiliyorsunuz.
PIP yani picture in picture özelliği sayesinde izlemekte olduğunuz kanalı sağ üst köşeye konumlandırıp diğer kanallar arasında gezinmeye devam edebilirsiniz.
Sosyal TV
İzlediğiniz televizyon programının nabzını Twitter'da tutmak, program ve filmleri facebook ve twitter'dan paylaşmak için geliştirilen Sosyal TV özelliğini kullanabilmek için Twitter ve Facebook hesabınızı profilinize eklemeniz yeterli.
Tuş takımına sahip uzaktan kumanda sayesinde sosyal TV'yi etkin bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
#Sayfa#
Yüzlerce film ve dizi
Televizyon dışındaki özellikler arasında en çok ilgi görecek olan Market'te yüzlerce film ve dizi bulunuyor. Market'teki içerikler kirala-izle sistemiyle 2 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarla izlenebilidiği gibi çeşitli abone paketleriyle de içeriklere erişmek mümkün. Filmlerde dikkatimi çeken diğer bir konu ise bazı filmlerde Türkçe altyazı desteğinin olmamasıydı. Yabancı filmlerin standart olarak orijinal ses ve türkçe altyazı ile sunulması gerekirdi. Kısa zamanda bu eksikliklerin tamamlanacağını düşünüyorum.
Kanal listesi
Turkcell TV Plus'ın kanal listesinde tüm ulusal kanallar yer alıyor.
Sinema kanalları, popüler tematik kanalların yanı sıra bazı yerel kanallarla birlikte toplam 253 kanal mevcut. Bazı kanalların HD yayınlarının yer almadığını farkettim. Turkcell yetkililerinden aldığım bilgiye göre bazı kanalların diğer platformlarla yaptıkları münhasır yayın anlaşmalarından dolayı HD yerine SD formatta platformda yer alıyorlar.
Platformda daha fazla kanala yer verilebilirdi. Özellikle yerel kanal sayısının yetersiz olduğu dikkatimi çekti.
#Sayfa#
Plus kanalları
Plus kanallarında ise yayın akışından bağımsız olarak kategorilere ayrılmış film, dizi, belgesel ve spor içerikleri yer alıyor. Müzik kanalları ve Turkcell akademi de plus salonlarında yer alıyor. Türlere göre ayrılmış müzik kanalları sabit playlist mantığıyla kurgulanmış. Her açtığınızda aynı şarkıların aynı sırayla gelmesi bir süre sonra sıkıcı gelebiliyor. Turkcell'in müzik kanalları üzerine biraz daha çalışmasında fayda var.
Son söz
IP tabanlı bir televizyon yayın platformu olan Turkcell TV Plus henüz yolun başında, televizyon yayınları konusunda oldukça başarılı olan servisin uygulama mağazasının olmayışı en önemli eksiği. En azından Youtube vb. popüler uygulamaların platformda yer alması gerektiğini düşünüyorum.
Turkcell TV Plus, ilerleyen dönemde eksiklerini tamamlayıp televizyon dışında birçok servisin de sunulduğu interaktif bir platforma dönüşmeyi hedefliyor.
Kişiye özel yayın ve sınırsız kanal gibi özellikler üzerinde çalışan Turkcell, televizyon yayıncılığında büyük bir değişimin öncüsü olabilir.
Turkcell TV Plus, eksiklerine rağmen performansıyla beğenimizi kazanmayı başardı.
Son Dakika › Teknoloji › Turkcell Tv Plus - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?