Mobil dünyanın en büyük etkinliği kabul edilen MWC (Mobile World Congress) için sayılı gün kala birçok mobil cihazın kalbindeki Snapdragon işlemcilerin üreticisi Qualcomm cephesinden son haberleri Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan'dan alma fırsatı bulduk.
Yıllık 5,5 milyar dolarlık AR-GE bütçesiyle sağlıktan akıllı ev çözümlerine kadar mobil alanda projeler geliştiren Qualcomm toplamda AR-GE'ye 34 milyar dolar harcayarak hayatın her alanında çözümler sunan bir teknoloji şirketi olarak konumlanmış durumda.
Qualcomm, bugüne kadar mobil iletişimi dijitalleştirme, bilgi işlem kavramını yeniden tanımlama ve internetin sınırlarını dönüştürme açısından CDMA standardının oluşmasından, ilk 1 GHz mobil yongaya ve LTE'ye kadar birçok önemli yeniliğin içinde yer aldı.
Satılan telefonların %90'ı akıllı
Ülkemizdeki akıllı telefon penetrasyonu %50'lere yaklaşırken, satılan telefonların %90'ını akıllı telefonlar oluşturuyor. 2014 ile 2018 yılları arasında toplamda 8 milyarın üzerinde akıllı telefon teslimatının yapılacağı tahmin ediliyor. Barış Ruacan, bugün 1 milyarın üzerindeki Android tabanlı akıllı telefona Qualcomm® Snapdragon™ işlemcilerinin kullanıldığını ve 2014 mali yılında 919 milyon MSM™ yonga seti teslimatı yapıldığı bilgisini verdi.
Üst seviye cihazlarda tercih Snapdragon
Qualcomm Snapdragon işlemciler, üst seviye akıllı telefonların tasarımında artık bir referans noktası olmuş durumda. Halihazırda 825'in üzerinde, Qualcomm Snapdragon işlemcili üst seviye akıllı cihazın tasarım süreçleri sürerken, 2014 yılında duyurulan ya da ticari olarak satışa sunulan 1.080'in üzerinde cihazda Qualcomm işlemciler kullanılmış.
60 modelde Snapdragon 810 kullanılacak
MWC öncesi birçok haberini yaptığımız Qualcomm'un üst seviye cihazlar için ürettiği Snapdragon810 işlemcisini halihazırda 60'tan fazla, tasarım sürecindeki cihazın kullanacağı açıklandı. Qualcomm Snapdragon 810, 4K video kaydı ve oynatma, keskin fotoğraflar ve videolar, konsol kalitesinde 3G oyun deneyimi, daha güçlü veri güvenliği, hızlı ve kolay şarj gibi avantajlarıyla öne çıkıyor.
Evler ve arabalar akıllanacak
Barış Ruacan, "2018'de teslimatı yapılacak yeni arabaların yaklaşık %60'ı mobil teknoloji aracılığıyla internete ve diğer ağlara bağlı olacak. 15'ten fazla OEM, 40 adet bağlantılı araç programı geliştirdi. 2018 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 200 milyon evin akıllı sistemlere sahip olması öngörülüyor. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %50'sinin şehirlerde yaşadığı tahmin edilirken, 2050 yılında bu oranın %70 olacağı öngörülüyor." bilgisini paylaştı.
Giyilebilir teknolojilerde büyüme
Qualcomm'un çocuk takip cihazlarından giyilebilir kameralara ve akıllı saatlere kadar 15'ten fazla ürün çeşidi 30'dan fazla ülkede satışa çıkıyor olacak. Geçtiğimiz sene satışa sunulan Qualcomm'un akıllı saati Toq'un yeni versiyonu çıkacak mı sorusuna Barış Ruacan, yeni model üzerinde çalışma olmadığı cevabını verdi.
Operatörler LTE Broadcast için sabırsızlanıyor
4G olarak da adlandırılan LTE teknolojisi henüz ülkemizde yok ancak 54 ülkede, 107 operatör tarafından LTE hizmeti sunuluyor. Ülkemizdeki operatörler LTE için altyapı hazırlıklarını sürdürüyor. LTE ile birlikte veri trafiğinin iki katına çıkması beklenirken LTE teknolojisinin getireceği yenilikler de merakla bekleniyor. Bu yeniliklerden birisi de LTE Broadcast olacak. LTE şebekesi üzerinden sınırsız sayıda abonenin televizyon yayınını izleyebilmesine olanak sunacak teknoloji karasal ve uydu yayınlara alternatif olacak.
Son Dakika › Teknoloji › Snapdragon 810 İşlemcisi 60 Akıllı Telefon Modelinde Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?