MÜRSEL ÇETİN - İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Başkanı Nizamettin Bilici, dolandırıcıların sürekli kendini geliştirdiğini belirterek, "(Ücretsiz abone olunan bazı internet siteleri) Özellikle çocuklar babalarının ya kredi kartlarının ya da telefon numaralarını vererek ve elektronik sözleşmedeki şartı da kabul ederek, verilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmiş oluyor. Siz hiçbir şey almamış gibi görünüyorsunuz ancak kredi kartınızdan bir müddet sonra cüzi meblağlar kesiliyor, farkında değilsiniz. Bu sürekli devam ediyor" dedi.
Bilici, bir programa katılmak için geldiği Eskişehir'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin bilinçli kullanılması halinde güvenli bir ortam olduğunu anımsatarak, "Normal hayat ne kadar güvenliyse, internette o kadar güvenli. Eğer bunu insanlar bilgisiz ve bilinçsiz kullanırsa istenmeyen durumlara maruz kalıyorlar. İnternetin olduğu ortamda tam güvenli bir alan söz konusu değil. En güvenli alan içinde bile dikkatli olmak gerekiyor ve sağlam bir şifre seçilmelidir. Bu şifre de kimseyle paylaşılmamalı ayrıca her linke tıklanmamalıdır" diye konuştu.
Türkiye'de sosyal medya kullanımının çok ileri düzeyde olduğuna dikkati çeken Bilici, "Bizim hırsızımız kendini normal vatandaşımızdan daha fazla geliştiriyor ve 'nasıl dolandırırız?' diye kendisini sürekli yeniliyor, farklı metotlar buluyor. Vatandaşımızın son gelişen dolandırıcılıktaki gelişmeden bilgisi yok, bilinçli değil. Bunun önüne geçebilmenin yolu, vatandaşımızı benzer oranda bilinçlendirmek, dolandırıcıyla dolandırılan arasındaki farkı ne kadar daraltırsak, bu anlamdaki sorunları da o kadar fazla azaltmış oluruz" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinde çalınan profil sayısı arttı
Son zamanlarda sosyal medyaki çalınan profil sayısının arttığını ve bu profiller üzerinden mesaj atıldığına dikkati çeken Bilici, şöyle konuştu:
"Sosyal medyadaki profiller çalınıyor ve bu profiller üzerinden orada kayıtlı kişilere gönderilen mesajla, 'Şu yarışmaya katılıyoruz' veya 'İyilik kampanyası başlattık. Gelecek mesaja bir cevap verin' deniliyor. Bu mesajı alanda zaten meblağ küçük olarak düşünüyor ve mesajı onaylıyor. İnsanımız genellikle bu tür gelen mesajları onaylıyor. Onaylayınca da zaten muhtemelen bir yere, bir miktar aktarmış oluyorsunuz. Telefonla yapabileceğiniz ödeme rakamları hakikaten küçük. Bu sizin GSM operatörünün size tanıdığı para ödeme sınırıyla sınırlı da olsa da bunları çok önemsemek lazım. "
Bilici, yine son zamanlarda bazı internet siteleriyle ilgili olumsuz tepkiler aldıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Ücretsiz abone olunan bazı internet siteleri var. Ücretsiz abone oluyorsunuz ama sözleşmeyi onaylıyorsunuz. Elektronik sözleşme, uzaktan satış sözleşmesi yaptığınız için orada şu tür ibareler var: 'Bir ay ücretsiz, ondan sonra şu lira ödemeyi kabul ediyorum' diyorsunuz. Dolayısıyla bu çok fazla yapılıyor ama özellikle çocuklar babalarının ya kredi kartlarının ya da telefon numaralarını vererek ve elektronik sözleşmedeki şartı da kabul ederek, verilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmiş oluyor. Siz hiçbir şey almamış gibi görünüyorsunuz ancak kredi kartınızdan bir müddet sonra cüzi meblağlar kesiliyor, farkında değilsiniz. 5 lira geliyor, pek dikkat etmiyorsunuz sonra 10 lira geliyor yine dikkat etmiyorsunuz. Bu sürekli devam ediyor. Yasal olanaklarınızı da imzaladığınız elektronik sözleşme üzerinden de iptal etmiş oluyorsunuz. Aslında yasal dayanağınızı iptal etmiş oluyorsunuz. Bu çerçeveden olaya baktığımızda ciddi bir dikkat gerekiyor, ciddi bir bilinç gerekiyor. 3 lira, 5 lira dememek gerekiyor." - Eskişehir
Son Dakika › Teknoloji › 'Sitelerin Ücretsiz Aboneliği'Ne Kanmayın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?