CGI (Computer-generated Imagery), yıllardır sinema filmlerinde, büyük bütçeli dizilerde ve hatta reklamlarda bile görmeye alıştığımız çeşitli efektlerin geldiği son noktayı sağlayan teknolojilerin bütünüdür. Sinema dünyasına damgasını vurmuş olan birçok filmde de bolca CGI ürünü sahnelerle karşılaştık. Gelin CGI'ın ne olduğuna hep birlikte göz atalım.
CGI, bilgisayar üretimi imgelemenin kısaltılmış adı olarak yıllardır karşımıza çıkıyor. Yeşil ekran teknolojisinin çok daha geliştirilmiş bir versiyonu olan CGI, birçok teknolojinin ortak kullanımıyla birlikte, muazzam sonuçlar verebiliyor. Hayranlıkla izlediğimiz süper kahraman filmleri, bilim kurgu yapımları, animasyon filmleri ve benzeri birçok yapımda CGI teknolojisi yaygın olarak kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde bilgisayar ortamında özelleştirilmiş ve yaratılmış olan her şeyi beyaz perdeye aktarmak mümkün oluyor.
(Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi - 2016)
İlk olarak 1973'te 2 boyutlu basit grafiklerin filme dahil edilmesiyle ortaya çıkan CGI, bilgisayarların donanım seviyeleri yükseldikçe daha da geliştirildi ve 2001'de ilk yapay zekaya sahip hareketli CGI sahnesi, Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi filminde görüldü.
Yüzüklerin Efendisi'nin ilk filminin ardından 8 yıl geçti ve bilim kurgu kategorisinde çığır açan Avatar vizyona girdi. Avatar, karakterlerin jest ve mimiklerini yakalayarak kullanmayı sağlayarak CGI alanında yeni bir dönem başlattı.
(Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti - 2014)
Günümüzde ise çok yakında vizyona girecek olan Avengers: Endgame'de birçok başarılı CGI yapımı sahne göreceğiz. Aşağıda CGI teknolojisini başarılı bir şekilde kullanmış olan 10 filmin yer aldığı ScreenRant videosunu da izleyebilirsiniz.
Son Dakika › Teknoloji › Sinema Filmlerinin Olmazsa Olmazı Cgı Nedir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?