Plüton'un Sırları! - Son Dakika
Teknoloji

Plüton'un Sırları!

Plüton\'un Sırları!

Eski gezegen, yeni "cüce gezegen" Plüton hakkında cevap arayan 5 soru ve fazlası...

19.01.2015 21:23

New Horizons uzay aracı, fırlatılmasından yıllar sonra "gezegenliği düşen" Plüton'a yaklaşmış durumda ve Temmuz ayı içerisinde gezegeni incelemeye başlayacak. Bu incelemelerle beraber ise eski gezegen, yeni cüce gezegen hakkında en çok merak edilen bazı soruların cevaplarını verecek.

Plüton'un kraterlere sahip olup olmadığı, merak edilen sorulardan biri olarak kendini göstermekte. Bir zamanlar Güneş Sistemi'nin en dışında yer aldığı düşünülen bu cüce gezegenin, Kuiper Kuşağı'nı oluşturan milyarlarca cismin arasında yer aldığı düşünülürse, daha küçük olan bazı cisimlerin Plüton'un yüzeyine çarpmış olma ihtimali oldukça yüksek. Ancak, Plüton'un yüzeyinin kalın bir nitrojen buzu ile kaplı olma ihtimali bulunuyor ve bu durumda da yüzey bölgesi, yumuşak bir yapıya sahip olacaktır ve uzun süreli kraterlerin oluşmasına imkan vermeyecektir. Hatta yüzey bölgesinde sıvı nitrojen bulunma ihtimali de var ve bu durumda da çarpan gök cisimlerinin bir krater yaratması durumu gerçekleşmeyecektir.

Merak edilen bir başka soru ise Plüton'un bir okyanusa sahip olup olmadığı. Bilindiği üzere, gezegenin merkezine yaklaştıkça basınç artmakta ve basınç ile beraber sıcaklık da yükselmekte. Bu durumdan kaynaklı da yüzeyin altında okyanuslar var olabilir. New Horizons uzay aracının, yüzey çatlaklarını kontrol ederek bu okyanusları dolaylı yoldan bulmaya çalışacağını da söyleyebiliriz.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...

Uzay aracı sayesinde emin olacağımız bir başka bilgi de, Plüton'un sahip olduğu uydu sayısı. Dünya'dan gözüktüğü kadarıyla, Plüton'un çevresinde gezen beş uydu bulunmakta. Ancak New Horizons uzay aracının gezegene yaklaşması ile beraber, daha fazla uydunun varlığı ortaya çıkabilir. Ayrıca bu uyduların oluşum şekilleri hakkında da yeni bilgiler edinmemiz mümkün olacak.

Dünya'dan gözükmeyen ve uzay aracının yaklaşması ile belli olacak olan bir başka durum ise, Plüton'un halkalara sahip olup olmadığı. Ancak Plüton'un uyduları olan Nix ve Hydra'nın zayıf yerçekimi kuvvetlerine sahip oldukları düşünülürse, bu uydulardan kalkan toz bulutlarının Plüton'un çevresinde halka oluşturma ihtimalleri bulunmakta.

Cevabı en çok merak edilen sorulardan sonuncusu ise Plüton'un gayzerlere, volkanlara veya diğer jeolojik aktiviteye sahip olup olmadığı. Güneş'ten bu kadar uzakta yer alan bir gezegenin tamamen donmuş olması gerektiğini düşünebilirsiniz ancak eğer bu gezegende yeraltı okyanusları bulunuyorsa, Satürn'ün uydusu Enceladus'daki gibi gayzerler veya Jüpiter'in uydusu Io'daki gibi volkanları yada Jüpiter'in uydusu Europa'daki gibi depremleri tetikleme ihtimali bulunmakta...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Plüton'un Sırları! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement