Küçük boyutu sebebiyle 2006 yılında gezegen kategorisinden çıkarılan ve cüce gezegen olarak sınıflandırılan Plüton hakkında acı gerçekler ortaya çıktı. Özel teknikler kullanarak Plüton'un yüzey basıncını ölçen ve bu bilgiyle beraber atmosferin sıcaklık, yoğunluk ve basınç bilgilerine ulaşan astronotlar, var olan atmosferin ömrünün ne kadar olduğu sonucuna ulaştılar.
"Güneşin etrafında dönerken aldığı ışın miktarına verdiği tepkiyi ölçerek Plüton'un mevsimsel bir modelini çıkarttık" diyen Tazmanya Üniversitesi eğitim görevlisi Dr. Andrew Cole: "Yaptığımız çalışmalar sonucunda, Plüton'un Güneş'ten en uzak olduğu durumda cüce gezegende bulunan nitrojen donuyor ve atmosferden dışarıya doğru sürükleniyor" dedi.
Plüton'un yüzeyinin zaten oldukça soğuk, -228 ila -238 santigrat derece arasında, olduğu biliniyor. Bu sıcaklık mevsimden mevsime değişkenlik göstererek daha aşağılara bile inebiliyor. Bahsettiğimiz sıcaklık düzeylerinin, nitrojenin -210 santigrat derece olan donma noktasından daha düşük olması, nitrojenin donduktan sonra gezegeni terk etmesine yol açıyor.
Geçtiğimiz son 30 yıl içerisinde Plüton'un atmosferik basıncının 3 kat arttığı, geriye hiçbir şey kalmayana kadar atmosferin yavaş yavaş tükeneceği de eklenen bilgiler arasında. Dr. Andrew Cole ise yaptığı açıklamada "Araştırmalar sonucu yaptığımız tahminler bize, 2030 yılına kadar Plüton'un atmosferinin cüce gezegenin etrafında donacağı ve bundan sonra Plüton'u terk edeceğini gösteriyor" diyerek Plüton'un atmosferinin yaklaşık 10 yıl içerisinde yok olacağına dikkat çekiyor.
Son Dakika › Teknoloji › Plüton'un Atmosferinin 2030 Yılına Kadar Yok Olacağı Tahmin Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?