Akıllı mobil cihaz kullanımı hızla artarken ücretsiz mesajlaşma ve video görüşme imkanı sunan mobil uygulamalar kullanıcıların yeni gözdesi oldu. WhatsApp, Line, WeChat, Facebook Messenger, Turkcell Bip, Message Me, BBM, Viber, Tango gibi uygulamalar üzerinden milyonlarca kullanıcı iletişim halinde. Ücretsiz hizmet veren bu uygulamaların arkasında kimler var? Bu uygulamalar güvenli mi? gibi sorular kullanıcıların aklını karıştırabiliyor.
Japonya merkezli mobil uygulama Line'ın İş Geliştirme Bölümü, Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Başkanı Minho Goh TeknoKulis'in sorularını yanıtladı.
Deprem sonrası doğdu
Line'ın doğuş hikayesini kısaca anlatabilir misiniz?
2011 yılında Japonya'da meydana gelen büyük deprem sonrası GSM ve karasal telefon ağları çöktü. İnternet şirketi NHN'in Kore ve Japonya ofislerindeki mühendisler internet üzerinden iletişim kurabilmek için bir uygulama geliştirdiler. Bu uygulamanın bir ay gibi kısa bir sürede depremzedelerin de kullanabileceği hale getirilmesiyle milyonlarca insanın kullandığı Line uygulaması doğmuş oldu.
Tüm mesajlar şifreleniyor
NSA casusluk skandalı ile ortaya çıkan güvenlik sorunu tüm dünyada ciddi rahatsızlık yarattı. ABD'li teknoloji şirketlerinin güven kaybetmesine neden olan bu krizi uzakdoğulu Line fırsata dönüştürebildi mi? Kullanıcı bilgilerinin güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?
Kullanıcı bilgilerinin ve mesajlarının güvenliği bizim için en önemli konular arasında yer alıyor. Kullanıcılar arasındaki tüm mesajlar şifrelenerek gönderiliyor ve bu mesajların başkaları tarafından okunması mümkün değil. Aynı şekilde sunucularımızda sakladığımız kullanıcı bilgileri konusunda da aynı hassasiyetimiz var. Line kullanıcıları güvenli bir şekilde iletişim kurduklarından emin olabilirler. Bilgilerin başka bir kurumla paylaşılması kesinlikle söz konusu değildir. Bunlara ek olarak Line kullanıcılarının telefon numaraları arkadaş listesinde olmayan diğer kullanıcılar tarafından görüntülenemez.
500 milyon dolar gelir
Facebook'un Whatsapp'ı 19 milyar dolar ödeyerek satın alacağını duyurmasıyla gözler sosyal mesajlaşma uygulamalarına çevrildi. Tamamen ücretsiz olarak hizmet veren ve ciddi bir altyapı maliyetine sahip bu servislerin arkasında gelir modelleri kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Line'ın nasıl bir gelir modeli var?
Facebook'un Whatsapp'a 19 milyar dolar gibi büyük bir değer biçmesi mobil pazara verdiği önemi göstermektedir. Line'ı rakiplerinden ayıran diğer önemli özelliği sahip olduğu gelir modelidir. Line 2013'te 500 milyon dolar gelir etmeyi başardı. Gelir modelimizde kullanıcıların mesajlarında kullandıkları çıkartmalar önemli bir paya sahip. Karikatür ve animasyon sanatçılarının özel olarak Line için oluşturdukları çıkartmalar büyük beğeni görüyor. Markaların sponsorluğunda sunduğumuz ücretsiz çıkartmalar diğer bir gelir kalemimizi oluşturmaktadır. Uygulama içine satın alma seçeneği sunduğumuz kendi şirketimize ait oyunlardan elde ettiğimiz gelirin toplam içindeki payı %60'a kadar çıkabilmektedir. Line, sunduğu servisten para kazanmaktadır ve bu sahip olduğu iş modeli ile rakiplerinin bir adım önündedir.
Türkiye'de 5 milyonu aşan kullanıcı
200'ü aşkın ülkede 370 milyon kullanıcıya sahip Line'ın en çok hangi ülkelerde kullanıcısı bulunuyor? Türkiye'deki kullanıcı sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Line çok hızlı bir büyüme içinde ve en aktif Line kullanıcıları Japonya'da, Japon Line kullanıcıları diğer tüm sosyal ağlardan daha fazla zamanı Line'da geçiriyor. Japonya'dan sonra gelen ülkeler Tayland, Tayvan, Endonezya, İspanya, Hindistan ve Malezya olarak sıralanıyor. Şu anda 370 milyon olan kullanıcı sayımızın yıl sonunda 500 milyona ulaşmasını bekliyoruz.
Türkiye pazarında geçtiğimiz yaz aylarından beri hızlı bir büyüme içindeyiz. Geçtiğimiz Eylül, Ekim ve Kasım aylarında Türk televizyonlarında yayınlanan reklam filmlerimiz ile katlanarak artan Türk Line kullanıcı sayısı 5 milyonu çoktan aştı.
Türkiye'ye özel çıkartmalar
Line, İspanya'dan sonra Avrupa'da ikinci ülke olarak Türkiye'yi seçti. Line'ı Türkiye pazarına çeken şey ne oldu? Türkiye'ye özel hangi çalışmalarınız var?
Avrupa pazarında ikinci ülke olarak Türkiye'yi seçmemizin en önemli nedenleri Türk halkının sosyal ağlarda aktif olması ve iletişimi sevmesi oldu. Line, ülkelere özel sunduğu servislerle de lokalizasyona önem vermektedir. Türkiye için'de 5 ayrı setten oluşan özel çıkartmalar hazırladık. Ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu'nun hazırladığı çıkartmalar dışında karikatürist Uğur Gürsoy'un karakteri Fırat'ın çıkartmaları da Türk Line kullanıcılarına sunulmuş durumda.
Son Dakika › Teknoloji › Line, 1 Yılda 500 Milyon Dolar Gelir Elde Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?