Bir insanın öğrenme yeteneğini kopyalayan IBM çip projesi üçüncü yılına girdi.
Ve IBM bu projeyi belli bir noktaya getirmiş olmalı ki, artık olası uygulamalardan bahsedilmeye başlanmış. SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) isimli özel çip IBM, Cornell Tech ve iniLabs ortaklığında gerçekleştirilen bir proje.
Çipin amacı, IBM'in bir süredir üzerinde çalıştığı öğrenen bilişim sistemleri konseptinin fiziksel hale dönüşmesi. Bu çipin tasarımında, insan beynindeki nöron ve sinaps oluşumuna benzer bir yapı kurulmaya çalışılmış. Aynı insan beyni gibi bileşenlere sahip SyNAPSE çipi, şu anda 1 milyon adet programlanabilir nörona, 256 milyon adet programlanabilir sinapsa ve saniyede watt başına 46 milyar sinaps operasyonu yapabilme kapasitesine sahip.
Bir posta pulu büyüklüğündeki SyNAPSE çipi, sadece işlem yapması gerektiğinde devreye girdiği için çok az enerji ile çalışabiliyor. Çip çok fazla bilgiyi çok kısa sürede paralel şekilde işleyebiliyor. Aynı insan beyni gibi hesapladıklarını hafızada tutabiliyor, yeni girdiler ve sonuçlarla karşılaştırabiliyor ve bunlardan çıkarım yapıp yeni hesaplamalara girişebiliyor.
Gelecekte SyNAPSE çiplerinin kullanım alanlarından biri olarak, çevreyi tarayıp öğrenerek görme engelli kullanıcılarını yönlendirebilecek özel akıllı gözlüklerin yapımı gösteriliyor. veya ormanlardaki çevresel değişiklikleri tarayıp, devamlı eskiyle karşılaştırarak yakın gelecekteki olası tehlikeli değişimleri önceden saptayabilecek özel sensör cihazlarından bahsediliyor.
Gelecekte büyük verilerin işlenmesi için kullanılacak SyNAPSE çiplerinin bir çok alanda kendine yer bulacağı kesin. IBM Research web sitesine gidip ayrıntılı teknik bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
The post IBM'den İnsan Beynini Taklit Eden Çip appeared first on Silikon Vadisi TV.
Son Dakika › Teknoloji › Ibm'den İnsan Beynini Taklit Eden Çip - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?