Peter Jackson'ın yönettiği The Hobbit üçlemesinin son filmi Hobbit: Beş Ordunun Savaşı (The Hobbit: The Battle of the Five Armies), 17 Aralık Çarşamba günü itibarıyla Türkiye'de vizyona giriyor. 200 milyon doların üzerinde bir maliyeti bulunan film, şu an birçok ülkede vizyona girdi ve şimdiye kadar 122 milyon doların üstünde hasılat elde etti.
J. R. R. Tolkien'in The Hobbit isimli romanından sinemaya uyarlanan seri, birçok Orta Dünya hayranını mutlu ettiği gibi birçoğunu da üzdü. Her şeyden önce, bu seri için yapımcı stüdyonun "para" beklentisi içinde olduğu düşünülüyor. Bu tabii ki normal olarak karşılanabilir. Sonuçta bir iş yapıyorsanız, bunun kazancını da beklersiniz, ancak tek kitaplık bir öyküden 3 film çıkarılması "biraz zorlama" olarak görülmüştü.
Hobbit: Beş Ordunun Savaşı izlenmeli mi?
Kesinlikle izlenilmeli. Çok yüksek beklentilerle gitmemenizi öneririm, ancak filmi beğenmeyeceğinizi de düşünmüyorum açıkçası. Tabii ki kitapla mukayese edecek olursanız, birçok farklı şey de göreceksiniz. Her şeyden önce, karşınızda birçok tanıdık karakter var, Peter Jackson'ın beyazperdede yarattığı bir Orta Dünya var ve genel olarak başarılı hazırlanmış görsel efektler var. İmkanınız varsa filmi 3D olarak izlemenizi öneririm. Bazı geniş açılı hareketli 3D çekimlerde gerçekten "başım döndü" diyebilirim. Bazı sahneler görsellik olarak inanılmaz tasarlanmış. Tabii filmin mizahi tarafları da klişe tarafları da var. Ve tabii savaş da var, hem de bolca! Ancak bunca şiddetli sahneye rağmen neredeyse hiç kan kullanılmamış olması da dikkatlerden kaçmıyor. Ufak yaştaki seyirci kitlesi kaybedilmek istenmiyor sanırız (PG-13).
Fragmanı izlemek için tıklayın.
Her şeyden önemlisi, eğer bir Orta Dünya hayranıysanız, izleyebileceğiniz son Orta Dünya filmi bu olabilir.
"Neden?" diye soracak olursanız, durumu şöyle özetleyelim: J. R. R. Tolkien'in yayınlanmış birçok önemli eseri bulunuyor. Ancak bunlar arasında yalnızca Yüzüklerin Efendisi ve The Hobbit serilerinin hakları 1960'ların sonuna doğru Tolkien tarafından satılmıştı. 1973 yılında hayata veda eden Tolkien'in diğer öyküleriyle ilgili ticari olarak bir hak paylaşımı bulunmuyor ve bu eserlerin tüm hakları şu an Tolkien'in yasal varislerinde. Onlar da açıkçası bu işlere hiç sıcak bakmıyor.
Yazarın oğlu Christopher, birkaç yıl önce verdiği bir röportajda, Tolkien'in bir canavar yarattığını (LOTR'ten söz ediyor), ancak bu cevherin popüler kültürde sömürülmeye başladığını ve filmleri izlediğinde de hayal kırıklığına uğradığını dile getirmişti. Ayrıca Tolkien'in ailesi, geçtiğimiz yıllarda Tolkien'in mirasına zarar verdiği gerekçesiyle Warner Bros.'u da mahkemeye vermişti.
İşin özü, Tolkien'in akrabaları yeni bir Orta Dünya macerasına hiç sıcak bakmıyor. Bu sebeple de Peter Jackson, Tolkien'in yasal varislerinin isteği olmadıkça yeni bir Orta Dünya filmi yapmak istemediğini bildirdi.
Hobbit serisine mensup filmler ve hasılat rakamları:
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (The Hobbit: An Unexpected Journey) - 1.017 milyar dolar
Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları (The Hobbit: The Desolation of Smaug) - 958 milyon dolar
Hobbit: Beş Ordunun Savaşı (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) - Vizyona yeni giriyor.
Bir de Hobbit öncesine, yani Yüzüklerin Efendisi'ne bakalım isterseniz:
Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) - 871 milyon dolar
Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (The Lord of the Rings: The Two Towers) - 926 milyon dolar
Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King) - 1.120 milyar dolar
Baktığımızda, Peter Jackson, Tolkien'in üç bölümden oluşan Yüzüklerin Efendisi serisiyle büyük başarılar yakaladı. Büyük gelirler elde eden bu filmler, Oscar ödülleri de dahil birçok ödüle layık görüldü. Haliyle Orta Dünya ile ilgili film yapma fikri de özellikle Hollywood stüdyolarının daha bir ilgisini çekti, bu sebeple de rota The Hobbit'e döndü. Ancak şöyle bir düşünce oluşuyor ister istemez: The Hobbit'in tek kitabını 3 film olarak hazırlayan film yapımcıları, acaba şimdi düşünselerdi, Yüzüklerin Efendisi serisini de 5-6 filme yayarlar mıydı? Öyle ya, Yüzüklerin Efendisi'nde çok daha fazla detay bulunduğu için fazla film yapılması da daha kolay olurdu belki, ne dersiniz?
"The Hobbit" tek film olsaydı?
Son Dakika › Teknoloji › Hobbit: Beş Ordunun Savaşı'nın Özel Gösterimindeydik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?