Dizüstü bilgisayarlarda seçenekler arttıkça kafalar daha çok karışıyor. Yeni modeller dokunmatik ekranı, ayrılabilen klavyesi ve farklı işletim sistemi seçenekleriyle kullanıcılara kolaylıklar sunuyor. Eskiden dizüstü bilgisayar denilince sadece inceliğine, ağırlığına ve pil süresine bakmak yeterli oluyordu. Şimdi karar vermek için daha çok ayrıntıya takılıyoruz. Gerçek kimliği dizüstü bilgisayar olanlara 'ultrabook' adı veriliyor. Bunlar hafif, ince ve yüksek performanslı. Kimine göre ultrabooklar PC'lerin ömrünü sadece uzatıyor. Ancak rekabeti kızıştırdıkları kesin.
İki işletim sistemli
İşletim sistemi konusunda uzun süre sadece Microsoft'un eline baktık. Şimdi artık çift işletim sistemli olan dizüstü bilgisayarlar da var. Android ve Windows işletim sistemine sahip hibrid dizüstü bilgisayarlar her iki işletim sisteminin uygulamalarını da kullanma şansı sunuyor. Ancak bu konuda seçenek sadece Android ve Windows ile sınırlı değil. Türkiye'de yaygın satışına başlamasa da Google Chrome işletim sistemine sahip dizüstü bilgisayarlar da var. Daha uygun fiyatla ve interneti yaşam tarzı haline getiren bu Chromebook'ları genellikle öğrenciler tercih ediyor. Chromebook, yoğun internet kullanımı ve SIM kartlı yuvası yüzünden operatörler tarafından teşvik ediliyor. Mobil internet paketiyle alacak olursanız, SIM kart yuvası olup olmadığına dikkat edin. Büyük ekran konusunda gerçek kimliği dizüstü bilgisayar olan cihazlar daha kullanışlı.
Tabletler de güçlendi
Eğer tablet kullanımı size cazip geliyorsa, klavyenin ayrılabilir olmasına dikkat edin. Bu yalnızca ekranın daha kalın olmasına neden olacaktır. Ne de olsa işlemci ekranın olduğu tarafa gömülmüş demektir. 'Benim USB girişine ihtiyacım yok, tablet işimi görür' diyorsanız, iyi bir klavye aksesuvarı size yeter. İşinizi de daha ucuz ve kolayca yaparsınız. Ayrıca büyük ekran ve ayrılan klavyeler çok da önemli değil.
Eskisinden farkı yok!
"Dokunmatik ekranı, işletim sistemi, SIM kart yuvası, tablet gibi ayrılanı" diye seçenekleri azalttıktan sonra şimdi klasik seçenekleri gözden geçirelim. Yani pil ömrü, ekran büyüklüğü, ağırlık ve performans durumunu karşılaştırmak gerekiyor. Birinci tercihim dokunmatik ekran ve ayrılan klavye derseniz ağırlık konusunda ödün vermeniz gerekir. Eğer ağırlık sizin için önemliyse, hafif ama dokunmatik bir seçeneğe yönelebilirsiniz.
ThinkPad X1 Carbon Kimliği: Dizüstü bilgisayar
Klasik ama yetenekli
Lenovo, efsane ThinkPad serisi dizüstü bilgisayarlarının inceliğiyle 14 inçlik dokunmatik ekranı X1 Carbon serisinde bir araya getirdi. Kullanıcının tercihine göre kişiselleştirilen klavyesi klasik çizgilerini ve ergonomik yapısını koruyor. Windows işletim sistemi kullanan ThinkPad X1 Carbon klavyesi, ayrılmasa da 180 derece açılarak kullanılabiliyor. Eğer ekran katlansın istiyorsanız, 12 inçlik farklı bir ThinkPad modeli de bulunuyor.
Samsung Galaxy NotePro Kimliği: Tablet
Klavyesi de var faresi de...
12 ekranın atası tablet olduğu için fazla ağır değil. Klavye sonradan eklenip taşınabiliyor. Bilgisayarla yapabileceğiniz her şeyi Note Pro ile yapmanız mümkün. İşlemcisi ve yüksek çözünürlüklü ekranına rağmen pil süresi oldukça iyi. Android işletim sistemine sahip cihazın kullanımı da oldukça kolay. Performans olarak iyi kullanılmasını sağlayacak uygulamalar kolayca Android markette bulunuyor.
Lenovo Yoga Kimliği: Dizüstü bilgisayar
Yetenekleri 360 derece dönüyor
180 derece katlanan gövdesi her pozisyonda farklı bir yeteneği ortaya çıkarıyor. Adı üstünde yoga yapar gibi dizüstü bilgisayardan beklenmeyecek her pozisyona giriyor. Klavyeyi 270 derece çevirirseniz, dokunmatik ekranı kullanarak uçakta film izliyor, sunum yapıyor veya arkadaşlarınıza fotoğraflarınızı gösterebiliyorsunuz. Yok eğer istemezseniz cihazı sadece dizüstü bilgisayar olarak da kullanmak mümkün.
Asus Transformer Kimliği: Dizüstü bilgisayar
Çift işletim sistemi var
Aslında her sınıfa giren, bu yüzden de atasını yazarken tam karar veremediğimiz bir cihaz. Sadece Windows işletim sistemi yüzünden adı dizüstü bilgisayara çıkmış diyebiliriz. Ancak ayrılan klavyesi ile tablet, klavyeli haliyle de dizüstü hatta masaüstü kalitesinde bir cihaz çıkıyor karşımıza. Farklı seçeneklere sahip transformer serisinde Android veya Windos işletim sistemleri arasında tek tuşla geçiş yapılıyor.
Timur Sırt - Sabah
Son Dakika › Teknoloji › Her Kılığa Giren Bilgisayar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?