Geçirdiği bir kaza sonucu vücudunun büyük bir bölümü yanan ve hastanede kaldığı 3 yıl boyunca, insan davranışları üzerine araştırmalar yapan, yaptığı çalışmalarla, dünyanın en önemli 10 düşünce adamından biri olarak gösterilen Dan Ariely, Turkcell Akademi Pazarlama Konferansları kapsamında geldiği İstanbul'da, Turkcell üst düzey yöneticileri, Turkcell çalışanları ve iş dünyası tarafından ilgiyle izlendi.
Fortune dergisinin tanımına göre "Tanımanız Gereken 10 yeni Guru"dan biri olan Dan Ariely, 18 Ocak Salı günü, Conrad Otel'de düzenlenen konferansta, insan davranışlarının nedenleri, tüketicilerin beklenmeyen davranışları, kararlarımızı yönlendiren akıldışı kuvvetler, kendimizi ekonomik çıkmazlardan nasıl kurtarırız ve insan davranışlarının ekonomiye etkisi konuları üzerine bir konuşma yaptı.
The Upside of Irrationality ve Predictably Irrational (Akıldışı Ama Öngörülebilir) isimli best-seller kitaplarının yazarı olan ve çalışmaları The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post, The Boston Globe, Business 2.0, Scientific American, Science, CNN gibi bir çok önemli medya kanalında yayınlanmış başarılı bir araştırmacı olan Dan Ariely, konferansta şöyle konuştu: "Bir patlama sonucu vücudumda ağır yanıklar oluştu ve 3 yıl hastanede tedavi gördüm. Mantıksız davranışlarla hastanede yattıktan sonra ilgilenmeye başladım. Örneğin, yanık bantlarını, daha az acı çekmek için hızlı mı çekmeli yoksa yavaş mı? Bu konuda sürekli hemşirelerle konuşuyordum. ve zamanla insan davranışlarının nedenlerini araştırma başladım."
"Soru sormak, insanların tercihlerini değiştirmenin en iyi yolu"
İnsanların tercihlerini neden ve nasıl yaptıklarını çok iyi bilmediklerini söyleyen Ariely, "Sevdiğimiz insanı niye sevdiğimizin 10 tane nedenini sıralamamız güçtür. Tam olarak sevdiklerimizi niye sevdiğimizi bilmeyiz. Ona karşı davranışlarımız, düşüncelerimizi belirler. Pazarlamada da tek yaptığımız şeyin insanlara tercihlerini sormak olduğunu sanıyoruz. Pazarlama kişilerden cevap almak değil, onları düşünmeye itmektir. İnsanlara soru sormak, onların düşüncelerini değiştirebilmenin en güzel yoludur" dedi.
İnsanların odaklansa bile çoğu bilgiyi gözden kaçırdıklarını da anlatan Ariely, "Elinizde bir bilgi varsa ve siz onu arıyorsanız, başka bir bilgi geldiğinde onu göremeyebilirsiniz. Çünkü çoğu zaman gözümüzle değil, beynimizle görüyoruz. Görme en önemli becerimiz. Bu da tercihlerimizi etkiliyor" şeklinde konuştu.
Yaptığı araştırmaları eğlenceli bir tarzda anlatan Ariely, Turkcell Akademi Pazarlama Konferansı'nda, kişisel hayatımıza (bizi neler mutlu ediyor, neler adapte ediyor ve nasıl değişiyoruz, eşlerimizi ve sevgililerimizi nasıl buluyoruz) ve iş hayatımıza (bizi motive edenler neler, finansal ve finansal olmayan ödüller, güven, intikam) nelerin, nasıl etki ettiğini anlattı.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da, Dan Airley'e Türkiye'ye geldiği için teşekkür ederek, "Turkcell Akademi Pazarlama Konferansları'nın 3.sünü gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Turkcell olarak işimiz teknoloji ama aynı zamanda işimiz insan. Değdiğimiz dokunduğumuz tüm kitle insan. Bu nedenle insan davranışları çok önemli. Dan Airley'in bu konudaki yorumları da çok önemli. Tüm iş dünyası için çok faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.
Turkcell Akademi'nin Pazarlama Konferansları, daha önceki senelerde Amerikan başkanlık seçimlerinde Obama zaferinin arkasındaki isim olarak tanınan David Plouffe'yi ve "Dünya'nın En Etkili 100 İnsanı"ndan biri seçilen, ünlü Amerikalı sosyolog Malcolm Gladwell'i ağırlamıştı.
Son Dakika › Teknoloji › Gözlerimizle Değil, Beynimizle Görüyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?