Elektronik Kitaplar Canlanıyor - Son Dakika
Teknoloji

Elektronik Kitaplar Canlanıyor

Elektronik Kitaplar Canlanıyor

Yeni nesil kitap okuyucuları artık 'e-kitap' kurdu oldu. Yayıncılar da okuyucuyu mutlu etmek için sayısız yenilik geliştiriyor. Eski dönemin popüler kitapları...

03.11.2013 13:29

- Yeni nesil kitap okuyucularının e-kitap sektöründen beklentileri her geçen gün artıyor. Yeni dönemin müşterileri sadece basit okuma deneyimi yerine ellerindeki cihazın tüm yeteneklerini kullanmayı istiyor. Yayıncılar da değişen alışkanlıklara yanıt vermek için video, animasyon gibi zengin metinleri kullanıyor. Artık yeni nesil masallar dijital kuşağa zengin içerikle sunuluyor. Kısacası eski tür yayın evlerinin yerini dijital kuşağın ihtiyaçlarına göre kendini yenileyen veya tamamen yeni şirketler alıyor. Amazon, online ortamda en büyük kitap satıcısı. Bunun dışında Amazon Kindle platformunu kendine özel Kindle dışında iOS tabanlı iPad ve iPhone, Android platformunda kullanılmasını sağlıyor. Türkiye'de de İdefixe benzer şekilde online yayıncılık tarafında adımlar attı.

Pazarın yarısı online

Turkcell ile ortak kitaplık projesini imzaladı. Samsung'un Türkiye'de yürüttüğü e-kitap projesini Pusula Yayıncılık'ın altyapısını kullanarak hazırladı. Proje sonucunda 500 binden fazla kitap Samsung tablet ve akıllı telefonlara indirildi. Samsung bu platformu televizyondan akıllı telefona kadar her yerde sunuyor. Elektronik kitap okuyanların oranı da sürekli artıyor. Ancak artış e-kitap okuyuculardan çok tablet satışlarını etkiliyor. İnsanların önemli bölümü e-kitap okuyucu almak yerine tabletleri e-kitap uygulaması için kullanıyor. Yani yetenekleri sınırlı e-kitap, okuyucu yerine yetenekli bir tablet talep ediyor. Amazon gibi online kitap satıcıları hem e-kitap okuyucu hem de tablet olarak kullanılan ürünlerin satışına ağırlık vermeye başladı. Geçtiğimiz ay düzenlenen ve alanında en büyük etkinliklerden biri olarak kabul edilen Frankfurkt Kitap Fuarı'nda Amazon Başkan Yardımcısı gelecek yıl ABD'de satılan tüm kitapların yarısından fazlasının online mağazalarda satılacağını söyledi. İngiltere'nin önümüzdeki yıl, Avrupa'nın ise 3 yıl içinde benzer rakamlara ulaşacağını iddia ediyor.

Dijital yayınevleri

Video, animasyon ve tabletin donanımını kullanan zengin metinli e-kitaplar dijital yayınevlerinin öncüsü oldu. Mirror World'ün http://mirada.com/stories/mirrorworld uygulaması buna iyi bir örnek. Alman yazar Cornelia Funke's tarafından yazılan kitap, Amerikalı Mirada'nın grafik, animasyon ve iPad'in donanım özellikleri kullanılarak farklı uygulamalarla zenginleştirildi.

Kitap kurduna pil lazım

-Her gün düzenli kitap okuyanlar için tablet biraz lüks kalıyor. Maliyeti e-kitaplara göre yüksek. Üst seviye'de 3G uyumlu bir e-kitap okuyucunun fiyatı 200 doları bulmuyor. Oysa 200 dolar tablet için minimum seviye olarak kabul edilebilir.

Tabletlerde pil ömrü 8 ile 10 saat arasında değişiyor. Kameradan videoya, renkli yüksek çözünürlüklü ekrandan binlerce uygulamaya tabletlerin pil ömrü sınırlı. Oysa e-kitap okuyucular 4 haftaya kadar varan pil ömrü ile kitap kurtları için daha iyi bir çözüm.

-Yüksek maliyetli tabletleri yazın güneş altında, kumda, tozda kullanmak pek mümkün değil. Özellikle Amazon PaperWhite Kindle hem karanlıkta hem de güneş altında oldukça yüksek performansa sahip.

Zengin içerik için tablet

-Video, animasyon ve sahip oldukları donanım özellikleri dolayısıyla güçlü özelliklere sahip tabletler e-kitap okuyuculara göre daha keyifli ve eğlenceli bir kitap deneyimi sunuyor.

-Sadece kitap için değil farklı amaçlar için de kullanılabiliyor. Bu durum pil ömrü için olumlu olmasa da tek bir e-kitap okuyucusuna bağlı olmamak için tablet iyi bir çözüm.

-Kullanılan e-kitap çözümleri e-kitap okuyucusunda kısıtlıyken, akıllı telefon ve tabletlerde seçenek oldukça fazla.

Timur Sırt/Sabah

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Elektronik Kitaplar Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement