Dünya'nın en fazla bitki çeşidinin bir arada olduğu ada hangisi? En göz kamaştırıcı bitki örtüsüne sahip bu ada Papua Yeni Gine!
Yeni Gine adası 13 bin üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bu da Dünya üzerinde bitki çeşitliliği açısından en zengin ada unvanını hak ettiği anlamına geliyor.
Bitkilerin yüzde 68'i bu adaya özgü. Bu tür yöresel (ya da endemik) biyolojik çeşitliliği korumak çok önemli haliyle; Sadece yaşam sürdürme ve ekonomik açıdan değil en önemlisi tıbba faydaları ve gezegenimizin geleceği açısından.
Yeni Gine neler ihraç ediyor diye bakarsak, en başta kahve sonra kakoa ve palm yağı. Ancak bir de altın kaynakları öyle zengin ki Dünya'nın en büyük altın madenine sahip.
Hiç bahsedilmeyen ve ekolojik değeri oldukça yüksek biyolojik çeşitlilik -biodiversiy- sahibi adanın değeri de haliyle paha biçilmez.
Birkaç yüzyıldır bitkileri kaydetme çabaları bireysel araştırmacıların birbirinden kopuk çalışmaları yüzünden pek de kolay olmamış ve yıllardır adada kaç tür bitki yetiştiğine dair hep bir soru işareti kalmış. Nihayet dünyanın farklı yerlerinden 100 botanist karar verip bu rakamı ortaya çıkardılar. Londra Doğal Tarih Müzesi, Kew ve Royal Botanik Bahçeleri ile ortaklaşa Papua Yeni Gine Üniversitesi bu görevi başarıyla üstlenerek olağanüstü bir sonuca ulaştılar.
MADAGASKAR'I SOLLADI
Eşsiz bir biyolojik çeşitlilik derken eski tahminleri göz önünde bulundurarak adanın 9 ila 25 bin bitki türüne sahip olduğu bilinen inanılmaz bir gerçek ama bu rakamların dikkatle incelenip gerekli araştırma ve ayıklamaların yapılarak doğru bir rakama ulaşılması için bilim adamları kolları sıvadı ve hem online çalışmalar hem de uzman biyologların veri setlerine bakılarak bir liste yapıldı.
Uzmanlar, Yeni Gine'de 1742 cins ve 264 aileden gelen 13,634 bitki türü olduğunu buldu!
Bu rakamların anlamı şu; Yeni Gine artık yüzde 19 fazla bitki türü ile Madagaskar'dan bir üst seviyeye çıkarak birinciliği hak etti.
Adadaki bitkilerin yüzde 68'i endemik! Dünya'nın başka hiçbir yerinde yetişmiyorlar. Bunu da şöyle açıklıyorlar, ada kompleks tektonik tarihe sahip bir bölgede, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Pasifik arasında yer alıyor ve bu da zenginliğine zenginlik katıyor.
Endonezya ve Papua Yeni Gine'ye çok büyük bir sorumluluk yükleniyor çünkü bu yeri doldurulamaz zenginliği korumak ve bitkilerin hayatlarını sürdürmeleri için çalışmak çok ciddi bir görev.
WWF en son raporunda çok içler acısı bir açıklama yapmıştı; son kırk yılda Dünya yaban hayatı ve tabiatının üçte ikisi insanların enerji tüketimi ve gıda üretimi yüzünden çöktü. İngiliz yayıncı Sir David Attenborough sunduğu doğa tarihi programlarında sürekli bunun uyarısını yapmıştı ve ne yazıktır ki en son belgesellerinin birinde Birleşmiş Milletler 2019 Global Biyo-çeşitlilik değerlendirmesine alınan her 4 bitkiden birinin neslinin tükenmekte olduğuna dair bir açıklamada bulundu.
Belgesellerini saatlerce keyifle seyrettiğim David Attenborough bu sabah radyoda nasıl da bir heyecanla anlatıyordu gözlemlerini TV programında.
Umarız bu kara haberler artık bir son bulur ve daha nice heyecan verici buluşlar, yeni umutlar doğar, anlatıp bizleri bilgilendireceği nice güzel haberler çıkar Dünya'mızdan...
Son Dakika › Teknoloji › Dünya'nın En Yeşil Yeri Neresi, Biliyor Musunuz? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?